Din 2000, în fiecare an, pe 21 februarie, se sărbătorește Ziua Internaţională a Limbii Materne. Tema de anul acesta susţine tipărirea de cărţi şi manuale în limba maternă, inclusiv pentru acele populații a căror limbă riscă să se piardă în forma scrisă.
Mesajul directorului general al UNESCO pentru 2013 este acela că, în era noilor tehnologii, cărţile rămân instrumente valoroase, practice şi uşor de mânuit, care asigură accesul la educaţie pentru popoarele din toate colţurile planetei. Tocmai pe baza acestui principiu, UNESCO susţine conservarea diversităţii lingivistice și a limbilor materne, atât pe cale orală, cât şi scrisă. Există în prezent un număr mare de limbi vorbite în America Latină sau Asia care nu au dezvoltat o formă scrisă, iar UNESCO face eforturi ca acest lucru să fie posibil şi prin accesul copiilor de vârstă preșcolară la materiale în limba maternă. Însuşirea limbii materne acasă sau în insituţii preşcolare reprezintă, conform principiilor promovate de UNESCO, fundamentul învăţării ulterioare a limbii oficiale şi a cel puţin unei limbi de circulaţie internaţională.
Astăzi, pe glob, se vorbesc aproximativ 6900 de limbi, multe dintre ele fiind pe cale de dispariţie. Cea mai vorbită limbă de pe glob este chineza, cu un miliard de utilizatori, urmată de engleză, cu 510 milioane, hindi cu 490 de milioane şi spaniola cu 420 de milioane de utilizatori. Nu întâmplător a fost aleasă data de 21 februarie pentru promovarea conservării limbilor materne. Pe 21 februarie 1952, câţiva studenţi din Pakistanul de Est s-au aliat cu activişti din regiune pentru a-şi apăra limba maternă. Cu patru ani înainte de această dată, guvernatorul general al Pakistanului, Mohammed Ali Jinnah, a declarat limba urdu ca unică limbă oficială atât în Pakistanul de Vest, cât şi în cel de Est (acum Bangladesh), în care limba oficială era bengaleza. Pe 21 februarie, la sfârşitul zilei de proteste, oficialii pakistanezi au prins şi au ucis patru dintre studenţi. La jumătate de secol distanţă, protestul lor a reprezentat şi va reprezenta o bătălie câştigată pentru multiculturalitate. Tot în această zi se decernează anual Premiul Linguapax, în Barcelona, acelora care contribuie prin activitatea lor la promovarea diversităţii lingvistice.
Citiţi şi
Noi și Ei (I) – De ce NU suntem mai buni decât ceilalți
Câtă apă intră într-o ploaie și câtă răutate într-un suflet?
„Frustrata naibii! De-aia nu poți tu acum să mai trăiești! De greșeli de ortografie?
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.