Zece porunci pentru femei, de la 1913 citire

8 November 2012

Plăcute, neplăcute, sfaturile despre cum să faci să fie bine au avut locul lor de cinste din cele mai vechi timpuri. Iar pentru femei au fost, şi mai mult parcă, picătura aceea de compasiune, solidaritate şi înţelepciune la care puteau să tindă, mai ales în vremuri istorice în care rolul lor în societate nu era unul activ. Astăzi ne-am obişnuit cu sfaturile, se scriu cărţi întregi, revistele mai-mai că dau în fiert de la atâtea liste cu „aşa da” şi „aşa nu” şi stă în puterea fiecăreia dintre noi să filtrăm din tot amestecul ce e bine de ce nu prea e. Dar care să fi fost oare situaţia acum o sută de ani? Care erau „ce să faci”-urile demne de femeia din România începutului de secol XX şi cum ne sună nouă, celor de acum?

Iată aşadar un articol publicat în revista Femeia în ianuarie 1913, cu titlul „Zece porunci pentru femei”:

1. Fereşte-te de prima ceartă.

2. Nu uita că eşti măritată cu un bărbat, că un bărbat e un om şi că un om are slăbiciuni omeneşti.

3. Nu-l tortura într-una pentru bani, ci caută să-ţi ajungă suma pe care ţi-o dă săptămânal.

4. Dacă bărbatul tău nu prea are inimă, stomac are cu siguranţă. Vei face bine dacă vei căuta să-ţi câştigi favoarea sa prin mâncăruri bine pregătite.

5. Din când în când, nu prea des, lasă-i lui ultimul cuvânt. Aceasta îl bucură şi nu-ţi aduce nicio daună.

6. Afară de romanele, anunţurile de logodnă, de deces, citeşte şi restul cuprinsului gazetelor şi caută să fii informată asupra lucrurilor care se petrec în străinătate. La ocazie el se va mira că va putea vorbi în casă de politică şi evenimentele zilei, fără a fi silit să meargă pentru aceasta la cafenea sau cârciumă.

7. Fii totdeauna politicoasă cu dânsul. Adu-ţi aminte că ridicai cu drag ochii la el când îţi era logodnic, nu-i coborî acum asupra lui.

8. La răstimpuri, dă-i lui câştig de cauză. Cu aceasta măguleşti amorul său propriu şi-ţi aduce şi ţie câştig, când mai admiţi câteodată că nu eşti cu totul infailibilă.

9. Dacă bărbatul tău e un om deştept, caută să-i fii prietenă, dacă nu e deştept, caută să ţi-l faci prieten. Ridică-l la tine, nu te coborî la el.

10. Stimează pe rudele bărbatului tău, cu deosebire pe mama lui. Ea l-a iubit cu mult înaintea ta.

 Unele ne-au plăcut, ba chiar ne-au smuls un zâmbet (vezi 4). Voi ce părere aveţi, care ar fi Top 10 sfaturi-porunci pentru femeile de astăzi? 



Citiţi şi

„A face fericită o femeie este cel mai mare succes al bărbatului”

Poziția femeii

Dragostea la bărbat

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Maria / 9 March 2015 13:30

    Ce vorbărie. Pot să rezum totul într-un singur cuvânt: echipă. Tu şi bărbatul tău trebuie să formaţi o echipă. N-am zis-o eu prima, ci partenerul meu de viaţă. Dar mi se pare foarte bine sintetizat.

    Reply
  2. Raluca / 26 February 2015 22:00

    1. Nu face alegeri în funcție de ce spun alții – părinții, prietenii, moda. Modele trec, părinții și-au făcut deja alegerile, iar prietenii au viața lor. Încearcă să te gândești ce ți-ar plăcea să faci, și care sunt calitățile și punctele tale slabe, mai întâi. Și nu uita că educația nu se termină când ai terminat facultatea. La fel, pe plan personal, nu te căsători și nu face copii ca să fii “în rândul lumii”, ci pentru că vrei tu.
    2. E foarte bine să ai propria ta sursă de venituri. Că ești angajată, freelance, ai propria afacere – asta contează mai puțin. Dacă ești pe propriile tale picioare, îți va fi mai ușor să ieși dintr-o relație în care nu ești fericită și să o iei de la capăt. La fel, dacă te poți susține financiar, îți va fi mai ușor să “cântărești” obiectiv un potențial partener.
    3. Citește. Învață. Călătorește. Cultivă-te. Nu pentru altcineva, ci pentru tine. Vei descoperi că viața e mai interesantă când o poți privi din mai multe unghiuri. Vei descoperi că ai mult mai multe satisfacții când încerci să își formezi propriile păreri despre lumea din jurul tău, decât să le iei “de-a gata” de la alții.
    4. Fii tolerantă cu slăbiciunile celorlalți, inclusiv ale partenerului sau partenerei de viață. La urma urmei, cum nici tu nu ești perfectă, nu ai de ce să te aștepți ca alții să fie.
    5. Nu te certa de dragul de a te certa, dar nici nu crede mitul acela care spune că “o relație reușită/fericită e aceea în care nu există certuri”. Oamenii se mai și ceartă. Dar încearcă să nu jignești, să nu spui lucruri pe care le-ai putea regreta apoi. Și, da, câteodată poți să mai lași și de la tine.
    6. Dacă te tentează, poți învăța să gătești. Dar nu e obligatoriu. S-ar putea să descoperi un hobby, s-ar putea să descoperi ca în acest fel poți face economii și poți investi banii în altceva. Dar dacă nu vrei și nu vrei, sunt destule soluții. Și destule alte lucruri cu care să-ți ocupi timpul.
    7. Fii politicoasă cu ceilalți – cu prietenii, cu necunoscuții și cu cei care nu-ți sunt neapărat prieteni. Câteodată, cu un compliment, poți face ziua cuiva mai frumoasă. Cât despre conflicte, și acestea pot fi rezolvate politicos, dar ferm.
    8. E bine să îți cauți prieteni și un partener de viață cu care ai ce discuta (chiar și în contradictoriu – e bine să mai asculți și alte păreri), care te stimulează intelectual. Nopțile “în club” își mai pierd din farmec, după o vârstă.
    9. Încearcă să faci cât de mult bine poți. Un bine făcut unui om, sau unui animal, e un bine pe care ți-l faci ție.
    10. Nu lăsa pe nimeni să îți spună că nu poți să faci ceva. Că nu ești bună de nimic. Că nu meriți să ți se întâmple lucruri bune. Tu, în primul rând tu, poți să știi ce poți și ce nu poți să faci. Și vei ști, dacă încerci.

    Reply
  3. Dana / 8 November 2012 20:54

    1. După 30 de ani, este inadmisibil să te mai însoțești cu cineva care nu-ți place. Din iubirile la întîmplare se nasc cele mai mari catastrofe… și cele mai multe căsătorii legale.
    2. Fii tu întîi femeie și apoi cere-i lui să fie bărbat. Nu ești femeie pentru că ai sîni și unghii roșii, așa cum nici el nu e bărbat pentru că are bani. Pentru el, activitățile sociale sînt simple instrumente de a ne capta atenția. Dacă îți atrag atenția bărbații cu banii, înseamnă că ăsta este profilul tău de iubire, din admirație și oportunism. Vei descoperi că nu poți să iubești bogăția, că nu suplinește căldura sufletului.
    3. Dacă nu-l inspiri să devină bărbat (autocontrol și viziune), nu ești nici tu femie. Restul e scandal.
    4. Dragostea care apare lent, de la distanță, pe chat sau mai știu eu cum e doar o negociere de aparențe. Dragostea adevărată apare doar ochi în ochi.
    5. Nu-l vei cîștiga prin ceea ce faci, ăsta e rolul lui, să demonstrete. Asta e cea mai mare libertate a femeii. Ea nu trebuie să facă, trebuie să existe. Și în existența ei se întîmplă să poată fi și mamă, și doctor, și astronaut. Dar nu asta o definește.
    6. Teme-te de violență. Bărbatul care iubește și-a găsit locul, nu războiul.
    7. Nu ierta jignirile. Ele nu lămuresc situația, ci sunt expresii verbale ale unor gînduri demult însoțite.
    8. Nu te confesa niciodată pînă la indecență. Cred că preferă să fie fermecat și nu lovit cu mizeriile noastre sufletești.
    9. Respectă-l și cînd te scoate din sărite. E dovada supremă că fiecare e la locul lui: tu femeie, și el bărbat.
    10. Nu te juca cu focul. Femeile sunt zero, cu tot cu mașinile lor, cu doctoratele și hainele și unghiuțele lor roz dacă nu au șansa să întîlnească măcar o dată în viață un bărbat. Bărbat, nu proprietar.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro