Zece motive pentru care e bine să bei cafea

24 January 2018

Fără îndoială, trăim epoca de glorie a cafelei. E suficient doar să ne uităm la numărul cafenelelor din întreaga lume, ca să ne dăm seama că oamenii iubesc cafeaua cu devotament. Dar v-ați întrebat vreodată… de ce?

În afară de faptul că ne înfrumusețează diminețile și ne ajută să deschidem de tot ochii, iată încă zece argumente serioase:

1. Antioxidanții – conform studiilor, se pare că absorbim mai mulți antioxidanți din cafea decât din fructe sau legume.

2. Reducerea stresului provocat de lipsa somnului. Studii pe cobai au demonstrat că mirosul cafelei ajută la reducerea acestui tip de stres. Bine, asta nu înseamnă că putem înlocui somnul cu… mirositul cafelei, dar cine n-a verificat acest efect înseamnă că a dormit mereu câte 10 ore pe noapte. 🙂

femeie-cafea

3. Cafeaua reduce simptomele bolii Parkinson – Un prim studiu din 2012 a scos la iveală faptul că oamenii care beau cafea sunt mai puțin predispuși la dezvoltarea bolii Parkinson, iar cei care deja au contractat-o, au un grad mai ridicat de control asupra simptomelor.

4. Cafeaua ajută ficatul (în special al celor care consumă alcool) – Un studiu din 2006, realizat pe un eșantion de 125 000 de oameni cu vârste de peste 22 de ani a demonstrat că o ceașcă de cafea pe zi reduce cu 20% riscul de a face ciroză la ficat. De asemenea, cafeaua contribuie și la reducerea șanselor de producere a altor tipuri de boli de ficat.

5. Cafeaua ne face mai fericiți – Se pare că băutorii de cafea dezvoltă cu 10% mai puține depresii decât cei care nu consumă cafea – deși e greu de crezut că există și oameni care nu beau cafea.

6. Consumul de cafea reduce incidența sinuciderilor. Cafeaua acționează ca un antidepresiv ușor, ajutând la producerea de neurotransmițători precum serotonină, dopamină și noradrenalină.

7. Cafeaua reduce riscul apariției cancerului de sân. Vorbim de la trei cești de cafea în sus. Eu sunt în zona safe, vă asigur!!

8. Scade riscul dezvoltării diabetului de tip 2 – Un studiu al Societății Americane de Chimie a demonstrat că băuturii de cursă lungă de cafea (peste patru cești pe zi) au 50% mai puține șanse de a dezvolta diabetul de tip 2.

9. Cafeaua menține sănătatea creierului – Persoanele peste 56 de ani, cu un nivel ridicat de cafeină în sânge, sunt mai puțin predispuse la dezvoltarea bolii Alzheimer decât celelalte.

10. Cafeaua te face mai deștept, ascuțindu-ți o serie de funcții asociate cu inteligența: timpul de reacție, atenția, gândirea logică.

Eu, după ce am citit toate acestea, m-am simțit foaaarte bine. Și gândirea logică s-a ascuțit: să bei cafea e prevenție curată! Desigur, toate acestea nu înseamnă să facem exces. Fiecare își știe măsura. Important e că nu mă mai simt vinovată că nu mă mulțumesc doar cu o ceașcă pe zi!

La toate veștile bune pe care vi le-am dat, mai adaug un pont: eu îmi cumpăr cafeaua online! Și, cum știu că are efect diuretic, cu un click îmi comand și apa plată online! Așa că mereu am lângă cana cu cafea și paharul cu apă, ca la o cafenea care se respectă. Care mai are grijă și să nu lipsească de pe farfurioară un pișcoțel, un fursec, un macaron sau 1-2 pătrățele de ciocolată. 🙂



Citiţi şi

Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare

Oamenii vor să fie fericiţi, dar…

Eseu despre trezire

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Zaharia Adrian / 24 January 2018 21:17

    Un articol ce merita sa fie citit!

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro