Zaha Hadid – ce-a fost în mintea acestei femei

14 December 2019

Zaha Hadid a plecat dintre noi, dar lucrările zămislite de mintea ei fabuloasă continuă să se pună în operă și să marcheze planeta cu siluete venite parcă din viitor. Cel mai recent proiect încheiat de prestigiosul colectiv Zaha Hadid Architects a fost Changsha Meixihu International Culture and Art Centre, din Changsha, capitala provinciei chineze Hunan. Orașul Changsha este beneficiarul unui proiect masiv de dezvoltare în valoare de 130 miliarde de dolari, care a demarat în 2012 și în care acest centru cultural va juca un rol major.

Complexul arhitectural a fost inaugurat pe 4 decembrie cu prima expoziție “Flowing Eternity” by MOTSE, un colectiv de artiști și oameni de știință din Shenzhen care folosesc tehnologia, media și arta pentru a explora și dezbate asupra culturii și societății contemporane.

Situat pe malurile lacului Meixi, centrul are o suprafață de 1,2 milioane metri pătrați unde găzduiește muzeul de artă contemporană MICA (care are doar el opt galerii, o cafenea, spații de ateliere și un magazin de cadouri dispuse în jurul unui masiv atrium central), un teatru cu 1.800 de locuri

și un hol multifuncțional cu 500 de locuri pentru evenimente de modă sau concerte. Între aceste trei componente majore se află curți exterioare care pot găzdui propriile evenimente și expoziții.

În stilul de neconfundat al Zahei Hadid, structura albă a centrului ia forme futuristice, asemănătoare unei funde uriașe, care te aștepți să se onduleze la o adiere de vânt. Dar nu, rămâne acolo, majestuoasă și incredibilă, amintind tuturor celor care se miră că din mintea unei femei pot ieși lucruri extraordinare, de neegalat. Har și îndrăzneala de a crede că există o soluție tehnică pentru orice vis, oricât de fantezist. Aceasta este lecția, moștenirea starhitectului Zada Hadid.

Ea a fost Zaha Hadid, the one and only

Aceiași profesioniști reuniți în firma Zaha Hadid Architects au primit pe 15 noiembrie prin inginerii de la BuroHappold Engineering premiul The Structural 2019 la secțiunea Inovație în construcții. Premiu care se acordă proiectelor care demonstrează excelență inginerească structurală în felul inovator în care folosesc materialele și procesele de construcție. Proiectul a fost Hotelul Morpheus din Macau (Regiunea Administrativă Specială Macao a Republicii Populare Chineze, în formă scurtă Macau sau Macao, este un mic teritoriu cu statut de regiune autonomă de pe coasta de est a Chinei. Se află la cca 64 km sud-vest de Hong Kong și la 145 km de Guangzhou).

Al cincilea turn din “Orașul Visurilor” are o înălțime de 160 m.



Citiţi şi

Brazilianul Oscar Niemeyer și clădirile lui din altă lume

CADA

Bibliotecă?! Nu se mai poartă…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Ovidiu / 15 December 2019 9:49

    Probabil ati vrut sa scrieti “sala multifunctionala” nu “hol multifunctional”…

    Reply
    • Mihaela Cârlan
      Mihaela Cârlan / 15 December 2019 17:43

      “Across its 1.2 million square feet of space on the shores of Meixi Lake, the center houses the MICA contemporary art museum (which itself has eight galleries, a café, workshop space, and a gift shop set around a massive central atrium), a 1,800-seat grand theater with a mesmerizing wood interior, and a 500-seat multipurpose hall for special productions like fashion shows and concerts. Between these three major components are exterior courtyards that will host their own events and exhibitions.” Ne gândim că exact acesta este sensul – de “hol” adică spațiu aflat la o intrare (vedeți Ateneul, Muzeul de Artă, Parlamentul, BCU) în care se pot pune un număr de scaune pentru evenimente. Pentru o prezentare de modă e nevoie de o mare flexibilitate în gândire și implementare, locurile fixe pentru participanți chiar ar încurca, ar fi prea convențional. Nu s-ar potrivi cu spiritul clădirii. My two cents. Dar ce bine că nu i-ați găsit arhitectei vreun cusur. 🙂

      Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro