Ştim, sau cel puţin am auzit la un moment dat, chiar dacă nu credem cu toţii asta, că exerciţiile de yoga ajută la menţinerea unui corp sănătos. Fiecare dintre exerciţii, spun practicanţii, se completează unul cu altul prin efectele lor, iar făcute regulat (susţinute şi de o alimentaţie adecvată) ne oferă o viaţă sănătoasă, armonioasă şi chiar mai lungă. Pe scurt, beneficiile sunt mari, iar problemele care pot apărea sunt puţine şi rare.
Anumite situaţii şi unele exerciţii, însă, se pare că pot produce mai multe necazuri decât câştiguri pentru sănătate, după cum scrie într-un articol autorul cărţii “The Science of Yoga: The Risks and the Rewards”, William J. Broad. Mai ales dacă aceste exerciţii sunt făcute greşit, se forţează sau se fac mişcări bruşte. De multe ori bărbaţii sunt victimele unor răniri pentru că, nu-i aşa, domnii se află mereu într-o competiţie cu ei, cu alţii, cine știe, şi asta îi face să îşi supună corpul unor presiuni extreme.
Deşi se tot vorbea de superioritatea femeilor când vine vorba de flexibilitate, aceasta (superioritatea) începe să mai pălească după ce un profesor de yoga a spus că anumite poziţii solicitante pot duce la uzura serioasă a şoldurilor. Mulţi chirurgi americani au afirmat că au avut de-a face cu numeroase cazuri de femei care în urma exerciţiilor yoga au ajuns la ei cu dureri mari, fiind nevoite să suporte operaţii de reparare sau chiar de înlocuire a articulațiilor.
Şoldurile femeile au o anumită vulnerabilitate, spun medicii. Prin natura ei, zona pelviană poate suporta numeroase îndoiri, răsuciri ori extensii, ceea ce le face pe femei să fie mult mai flexibile când practică exerciţii yoga, însă, pe de altă parte, există şi riscuri pentru sănătate. S-a descoperit că exerciţiile bazate pe mişcări excesive ale picioarele (de exemplu, la dansatorii profesionişti) afectează şoldurile, ducând în timp la deteriorarea cartilajului, inflamare, durere şi chiar la artrită. Studiul a fost făcut de cercetători de la Universitatea din Berna, Elveţia.
Un chirurg ortoped de la Mayo Clinic spunea că acum realizează anual în jur de 10-15 operaţii, toţi pacienţii fiind practicanţi ai exerciţiilor yoga. În jur de 90 la sută sunt femei (nu am aflat însă care e raportul femei-bărbaţi care fac yoga, ceea ce este relevant).
Totuşi, nu doar exerciţiile yoga pot fi blamate pentru această problemă care poate conduce şi la alte neajunsuri, cum ar fi pierderea alinierii normale a oaselor, greutatea cu mult peste limita normală ori deformările articulare. Un lucru este însă cert, după cum tot oamenii de ştiinţă mărturisesc: dacă sunt făcute cu delicateţe, moderat şi cu atenţie, exerciţiile de yoga ar putea ajuta de fapt şoldurile.
Dacă aveţi incluse în programul zilnic şi exerciţiile de yoga, profesorii recomandă în special precauţie la acestea: arcuirea trunchiului din poziţia aşezat (Paschimottanasana), arcuirea trunchiului din poziţia ridicat (Uttanasana), fandarea (cum ar fi, Anjaneyasana).
De altfel, una dintre regulile de bază în yoga este să-ţi cunoşti măsura şi să fii mereu atent la semnele corpului. La urma urmei, trupul tău îţi este cel mai bun profesor.
Citiţi şi
Ziua în care am divorțat de mama
Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.