Vrem să ieșim din tipare? Să nu mai cânte cocoșul unde și când vrea el?

4 April 2019

72% dintre români consideră că o nevastă ar trebui să asculte întotdeauna de bărbatul ei

peste 80% consideră că funcţia principală a femeii este să nască copii. 

55% dintre români au declarat că violul poate fi justificat în anumite situaţii – dacă femeia a purtat o fustă scurtă, a consumat băuturi alcoolice sau dacă a acceptat să se ducă acasă cu un bărbat.

Bine ați venit în România! Unde, că tot vorbim în procente, 82% dintre bărbați cred că frumusețea interioară este mai importantă decât aspectul fizic. Adică dacă-s și frumoase e bonus, dar să știe să facă ceea ce femeile frumoase pe dinăuntru au fost învățate de mici să facă.

Am dat de curând peste un articol al Stelei Giurgeanu din Dilema Veche care enervează de la primele rânduri.

“Oale sub presiune, oale mici, oale mari, tigăi și ceaune. Avem de toate. Societatea ni le dă cu dărnicie. Ne permite, bineînțeles, să avem și carieră, să fim și emancipate, dar, la o adică, trebuie să ne cunoaștem locul. Să știm să jonglăm și cu un set de cratițe. Căci în România, o femeie parcă nu este completă dacă nu-și întemeiază și o familie și nu are, cel puțin, un copil.

De la reclame la emisiuni TV, imaginea „femeii de casă” este unul dintre cele mai folosite stereotipuri de gen. Chiar dacă dimineața pleacă la serviciu cu o servietă, seara trebuie să valseze înspre casă și cu o sacoșă de cumpărături. Chiar dacă o vedem concentrată în ședințe, conducând multinaționale, o vedem apoi și în bucătărie, învârtind veselă în ciorbă. 

(…) 

Trăim, cu adevărat, într-o societate care ne validează doar dacă ne încadrăm în rolul prestabilit? Și, pentru această validare, suntem oare dispuse să continuăm să facem compromisuri și să ne schimonosim personalitatea? (…) vrem să ieșim din tipare?

Cel mai bun răspuns, continuă Stela Giurgeanu, l-am primit acum câțiva ani, într-un sat din Gorj. Bărbații erau extrem de nemulțumiți și îngrijorați de schimbările majore care avuseseră loc în mica lor comunitate tradițională. Femeile le plecaseră la muncă în străinătate. „Tragedia” a început când acestea s-au întors. Căci nu s-au întors doar cu bani, ci și cu „gărgăuni” occidentali în cap. Nu mai erau dispuse, adică, să ducă tot greul gospodăriei. Își puneau bărbații la muncă. Să facă mâncare, să spele vase și să aibă grijă de copii. În plus, le invadaseră spațiul intim: începuseră să meargă, de unele singure, la cârciumă.”

Deci vrem să ieșim din tipare? Să nu mai cânte cocoșul unde și când vrea el? Un argument în plus ar fi că, pe lângă că suntem mai școlite decât bărbații, suntem și mai multe (51,1% din totalul populației rezidente din România). Gândiți-vă la asta până la următoarea enervare. 🙂



Citiţi şi

Soacră-mea

Alegeri de înger

Unde se termină iubirea, începe… conviețuirea

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro