Vreau egalitate, mama ei de egalitate!

10 February 2015

Doamnelor, ce facem cu feminismul? Ne mişcăm şi noi mai cu talent, băgăm puţină viteză?! Trăim o epocă de împliniri măreţe! Se întâmplă minuni! Încep lucrurile să meargă în ţara asta! Se mişcă totul! Inclusiv justiţia, DNA-ul, ANI… Şi cu feminismul cum rămâne?! Imediat răsare busuioc de la atâţia paşi bătuţi pe loc…

Doamnelor! Sunt un feminist! Un feminist de prima linie! Vreau egalitate, mama ei de egalitate! Şi am nevoie de ajutorul vostru, altfel nu se poate!

Mărturisesc că am nişte mici (sau mari) traume… Am asistat la mai multe divorţuri. Cei mai buni prieteni au trecut prin asta şi, într-un fel sau altul, m-am implicat şi eu în aceste mizerii, pentru că, să fie clar, în ţara noastră divorţul este o mizerie la superlativ. Nu e musai să fi fost implicat direct într-un divorţ, e suficient să îţi aştepţi rândul la un proces oarecare în sala de judecată şi, vrând-nevrând, ai şanse mari să asişti la divorţul unor necunoscuţi, cărora le afli toată viaţa, până în cele mai intime detalii. Scârboşenia scârboşeniilor! Bleah!!!

Se poate şi altfel… O cunoştinţă divorţează în Danemarca. După divorţ, separaţi fiind, el rămâne în casa căreia îi plătea rata, ea se mută în chirie altundeva (acolo nu e aşa o mare ruşine să stai în chirie), iar copilul urmează să stea, în mod democratic, egal, atât la mamă, cât şi la tată, două săptămâni la unul, apoi două săptămâni la celălalt. Nu s-a vorbit de pensie alimentară, partaj, să plece ea cu jumătate din ce s-a realizat „împreună” în căsnicie, nimic… Nu au avut nici contract prenupţial, pretenţii şi nici scandaluri. Danezii plătesc cam totul cu cardul, aşa că treaba a fost simplă. El putea demonstra că din salariul lui se plătea casa, în timp ce cheltuielile curente, bucatele, excursiile împreună şi cele privind creşterea copilului se făceau fifty-fifty, iar în rest, cheltuielile personale, pentru plăcere, hobby, cu maşina proprie sau economiile erau treaba fiecăruia dintre soţi. Ei, ce ziceţi?!

divorț

Vă spuneam că am asistat la multe divorţuri, m-au marcat toate într-un fel sau altul şi cred că nu e corect ce se întâmplă. În general, vorbind… Nu spun că peste tot în lumea asta e numai lapte şi miere. Dar sunt şi ţări mai aşezate, mai civilizate, precum în exemplul de sus. Ce mă frământă pe mine… De cele mai multe ori, după divorţ, la partaj, apar avocaţii părţii care n-a avut cea mai mare contribuţie la dobândirea bunurilor materiale sau n-a avut chiar deloc şi pretind jumătate din toate bunurile. Chipurile, doamna (pentru că în toate speţele de care am avut parte era vorba de câte o doamnă), chiar dacă n-a muncit, a avut o contribuţie de jumi-juma la obţinerea averii pentru că i-a asigurat domnului confortul psihic şi relaxarea necesară pentru a obţine performanţă. Cu alte cuvinte, perfomanţa domnului s-a datorat faptului că doamna a fost dibace în a-l mângâia la orgoliu sau, mă rog, pe unde a crezut ea că face bine.

Dacă ar fi să divorţez azi, tot n-aș înțelege cu ce a contribuit viitoarea mea ex-nevastă ca afacerile să meargă bine și de ce să plece ea cu jumătate din ceea ce am realizat EU! Da, da, da… Ştiu răspunsul şi argumentele care vă trec prin minte, le-am auzit în sala de judecată, de mai multe ori. Dar n-am auzit niciodată ca viitoarea ex-nevastă să plece, dacă e cazul, și cu jumătate din pierderi/datorii, care i s-ar putea imputa ei, după aceeași logică, nu? În concluzie, doamnelor, vă rog din tot sufletul, faceţi ceva ca să ajungem şi noi la o egalitate reală între sexe, precum în exemplul danez. Sunteţi bărbate sau nu?! Ce facem aici?! Feminism cu fudulii sau doar de fudulie?!



Citiţi şi

Soacră-mea

Alegeri de înger

Ziua în care am divorțat de mama

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Woolie / 10 November 2015 23:46

    Domnule The Mask intr-o societate ca a noastra unde barbatii nu prea lasa loc femeilor sa ocupe posturi platite bine, ma si bucur ca se intampla asa. Cand va fi cu adevarat egalitate, atunci n-are decat sa fie si in caz de divort, pana atunci mai lucrati la partea cealalta! Si tot in acelasi registru, as vrea sa fie egalitate si sa vi se dea voie sa vedeti copilul atat cat ati contribuit la cresterea lui, ce ziceti v-ar conveni! Cei mai multi tati din Romania abia stiu cate vaccinuri a facut, nu s-au trezit o noapte in viata lor, n-au fost la vreun ecograf, habar nu au ce medicamente sa-i dea, nu mai spun de nastere, alaptare si altele! Sa va lase sa-l vedeti cam la fel cu timpul petrecut crescandu-l, ingrijindu-l si educandu-l pe cel mic, ce ziceti, meritati timp egal?! Egalitate nu va fi niciodata intr-adevar pentru ca de fapt nu suntem egali, dar avem aspiratii si dorinte la fel!

    Reply
  2. Corina / 10 November 2015 12:29

    Ca sa nu obositi rascolind stimate domnule The Mask: Mi-am lasat sotul intr- casa noua cu 3 nivele, mobilata si utilata si cu nu BMW X3 nou atunci cand am divortat ( motivul divortului- sotul meu s-a indragostit dupa 23 de ani de casnicie de altcineva). Am luat-o de la capat in alta tara, unicul nostru fiu e cu mine , urmeaza un Master aici si ne e bine. In acest moment fostul sot e singur, fara servici , fara bani de mancare , locuind intr-o casa frumoasa pe care nu e in stare sa o intretina (casa nu a mai fost incalzita de 3 ani de cand am plecat. Cand fiul nostru il viziteaza trebuie sa doarma imbracat si sa isi cumpere mancare)

    Reply
  3. Elena / 10 November 2015 12:18

    Ce e asta?? Despre ce egalitate vorbesti? Cand o sa aiba barbatii menstruatie in fiecare luna, cand o sa se chinuie sa faca un copil( cu tot ce presupune de la concepere si pana la nastere, inclusiv traume psihologice, schimbari hormonale, uzura fizica, etc), atunci sa vii sa vorbesti de egalitate. Pana atunci voi ramaneti cu prostata voastra si cu toate avantajele pe care li ve confera societatea discriminatorie in care traim. Cam pana aici cu “feminismul” de care vorbesti. Mai realist ar fi sa intelegem ca lucrurile sunt lasate pe lumea asta intr-un fel in care lucrurile se armonizeaza frumos intre un barbat si o femeie care se iubesc si se respecta, sau nu. Nu traim intr-o lume perfecta.

    Reply
  4. Dana / 12 February 2015 14:20

    Ei ash…vezi Elena Udrea 😀

    Daca ai tu indoieli, asta nu inseamna ca nu exista. Si eu ma indoiesc de viata extraterestra…:)

    Serios acum, de obicei ea ramane cu copilul (sau copiii), deci ar fi cam greu cu mutatul cu chirie.

    Reply
  5. Dana / 10 February 2015 12:23

    Exista divort si la notar, civilizat, pacat ca tu n-ai astfel de cunostinte.

    Si exista si cazuri cand femeia castiga mai mult decat partenerul (ca tot vorbim de feminism) si-l lasa sa plece cu bunuri la care el nu a contribuit, doar sa scape de el. Ca el face praf tot ce a primit, asta e alta poveste, dintr-o viata care nu ne intereseaza 🙂

    Reply
    • The Mask / 11 February 2015 21:17

      Stimata doamna Dana, e foarte adevarat ceea ce spuneti, exista divort si la notar, civilizat. In Codul Civil (art. 375) exista intr-adevar si aceasta posibilitate. Daca exista si cazuri cand femeia castiga mai mult decat partenerul si il mai si lasa sa plece cu bunuri la care el nu a contribuit, aici am niste indoieli… Admit insa si posibilitatea acestei variante. Dar, dupa cum bine subliniati, “IL LASA SA PLECE CU BUNURI”, dar NICIODATA nu pleaca ea lasandu-i bunuri precum o casa, ca sa se mute ea aiurea in chirie, asa cum de cele mai multe ori se intampla in cazurile cotidiene.

      PS: Promit ca am sa ma mai si scolesc un pic, dar, pana atunci, iertati!

      Reply
    • paradox / 22 August 2016 16:01

      Nu are nici o legatura divortul la notar cu partajul, care este un proces separat dupa divort, daca tot vorbim despre cunoastere, stimata doamna.

      Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro