Thai Textile Trail este o călătorie tematică și o experiență culturală originală, unică în România, inspirată de proiectul meu omonim și din experiența celor 12 ani de când Thailanda, cu frumusețea și bogăția ei, cu oamenii, tradițiile artizanale și mai ales cu textilele și costumele sale mi-au devenit pasiuni incurabile.
Acum a venit timpul să vă însoțesc ca tour leader în acest voiaj prin cultura thailandeză jalonată de artă veche, folclor, gastronomie, enclave etnice, temple buddiste și ospitalitate autentică.
Thai Textile Trail este un program de 14 zile – 13 nopți (23 februarie – 8 martie 2023) creat pentru și împreună cu Agenția Atlantic Tour, atât pentru cei ce ajung pentru prima oară în Regatul Siam, cât și pentru cei ce revin dorind să exploreze mai mult decât au făcut-o în circuitele standard prin insule și plaje…
Am gândit totul pentru un grup de șapte călători, cu traseul prin locuri pitorești din nord, deopotrivă urbane și rurale, unele încă neinundate de turismul cosmopolit; nordul Thailandei este o adevărată Mecca a artelor, culturii, naturii și istoriei: Chiang Mai, Chiang Rai, Nan, Phrae, Sukhothai…
Activitățile din program – printre care ateliere de țesut și vopsit, vizite la temple și muzee, cooking lessons etc – sunt selectate după tema tradițiilor meșteșugărești și contactului cu lifestyle-ul din diferite regiuni, inclusiv în comunitățile tribale pentru care cultivarea identității vizuale tradiționale este esențială.
Sunt locuri unde eu m-aș întoarce și de zece ori, odată ce am descoperit cât e de fermecătoare Thailanda profundă, și de unde am cumpărat de-a lungul anilor saronguri și eșarfe din mătase de-am adunat cât de o colecție și două expoziții.
Programul voiajul este deja elaborat de consultanții agenției Atlantic Tour; forma definitivă a calendarului, condițiile de călătorie și prețul sunt deja publicate pe site-ul agenției.
Pe Anca o găsiți și aici, pentru că Thailanda este a doua ei țară de suflet. 🙂
UPDATE – PROGRAMUL PE ZILE
THAILANDA PROFUNDĂ: artă, tradiție, meșteșug
23 februarie – 8 martie 2023
Mai mult decât un circuit turistic, Thai Textile Trail este o experiență; un voiaj prin cultura thailandeză jalonată de arta străveche a țesăturilor din mătase, de costume, folclor și gastronomie, de farmecul enclavelor etnice, temple buddhiste și ospitalitate autentică. Destinațiile și activitățile sunt selectate după tema tradițiilor meșteșugărești și contactului cu lifestyle-ul din diferite regiuni, inclusiv în comunitățile tribale pentru care cultivarea identității vizuale tradiționale este esențială.
Ziua 1 (joi 23 feb.) BANGKOK (-/-/-)
Aterizăm la Bangkok, ne întâmpină reprezentantul agenției locale cu zâmbetul său thailandez emblematic; ne cazăm, ne răcorim. Și avem timp apoi să ne acomodăm pe îndelete cu atmosfera tropicală și pulsul metropolei. Hotelul unde tragem este pe malul fluviului Chao Praya, în zona veche a orașului de unde putem să facem o incursiune în zona Asiatique The Riverfront și să ne plimbăm un pic înainte de culcare.
Hotel Riva Surya (Urban/Standard Room with balcony. Bangkok Old City View)
Ziua 2 (vineri 24 feb.) BANGKOK (B/L/-)
Dis de dimineață dăm o raită prin Bang Bua Thong, o piață locală – în Thailanda, piața în sine este un univers unic, atât de colorat, parfumat și savuros, că nu se poate rata experiența. După care vom merge – desigur, cu minivan și cu ghid! – la The Thai House, un pic în afara orașului; le vizităm grădinile, ne minunăm de plante necunoscute încă și… tadaaaa! Participăm la un curs de gătit ca la mama lor acasă, apoi mâncăm cele trei feluri rezultate din măiestria noastră și/sau a chef-ului: Kaeng Kari Kai, Kai Tom Kha și Pad-Thai (nu e bai dacă nu știți ce sunt astea, aflăm direct de la sursă). Azi am bifat primul contact cu arhitectura caselor tradiționale din lemn de tec și cu savorile inconfundabile ale gastronomiei locale.
Hotel Riva Surya (Urban/Standard Room with balcony. Bangkok Old City View)
Ziua 3 (sâmbătă 25 feb.) BANGKOK – CHIANG MAI (B/L/-)
Programul dimineții depinde de ora de zbor spre Chiang Mai (va fi comunicată ulterior). Pe răcoare am putea ajunge la The Queen Sirikit Silk Museum, aflat lângă Royal Grand Palace – are niște colecții de ținute regale și de mătăsuri atât de fascinante, de îți vine să ignori regulile și să le pipăi pe furiș (nu zic că am făcut-o, nuuu…) – sau vom lăsa această vizită pentru când vom reveni în Bangkok. Avantajul orarului flexibil!
Zborul spre Chiang Mai durează cam o oră. O să ne întâmpine acolo ghidul local Khun Niracha, o dulceață de femeie de un metru și un zâmbet; volubilă, erudită și spontană, ea ne va conduce întâi la cel mai mare muzeu de textile din Thailanda: Saban Nga Ancient Silk. Pe înserate urcăm (cu cabina pe cablu, nu pe cele 300 de trepte!) la Wat Doi Suthep – considerat cel mai sacru templu din nordul Thailandei, situat pe un deal la 15 minute de Chiang Mai. Admirăm și fotografiem detaliile arhitecturale ale complexului monahal, ascultăm incantațiile călugărilor buddhiști. Ca semn de bun augur și urare de drum bun, ni se dăruiește simbolica brățară sai sin și apoi suntem lăsați în voia noastră pe terase, sub cascadele roz ale florilor de bougainvillea, să privim de la înălțime panorama orașului și magicul amurg tipic tropicelor; durează doar câteva momente – dar ce momente! Hotel Yaang Come Village
Ziua 4 (duminică 26 feb.) CHIANG MAI – LAMPHUN – CHIANG MAI (B/L/D)
Pornim la drum de la Chiang Mai spre Lamphun, printre munți și printre văi, pe o șosea impecabilă, pentru a vizita Hariphunchai Hand Woven Fabric Institute. Bine, e mult spus „institut” – este un ansamblu de clădiri decorate în stil thailandez contemporan, unde se realizează țesături din mai multe tipuri de fibre (în special mătase și bumbac) și cu modele unice, păstrate de secole ca identitate locală și moștenire culturală.
După un prânz la un restaurant local, mergem la templul Wat Phratat Haripoonchai. Turnul sau stupa (în thailandeză: chedi) este un reper important pe harta orașului Lamphun nu doar prin cei 46 metri înălțime și vechimea din sec. 9, cât mai ales pentru valoarea religioasă: conține ca relicvă o șuviță din părul lui Buddha. Legenda spune că ar fi trecut chiar el prin acest loc, în drumul obișnuit pe care îl fac în zori toți călugării buddhiști pentru a primi pomenile și ofrandele localnicilor. Tot la acest templu există un gong gigantic din bronz ce se pretinde a fi cel mai mare din lume. Să știți că aveți voie să bateți gongurile de lângă temple cu unealta pusă la îndemână; trei lovituri de gong, fie și discrete, ne aduc noroc!
Ne întoarcem la Chiang Mai tocmai bine pentru a petrece o seară în atmosfera tradițională: Home Host Thai Cooking& Dinner. Adică ne dedăm unei experiențe gastronomice în casa unei familii cu istorie. Gazda ne povestește cum e cu lifestyle autentic thailandez și bucătăria nordică, ne arată grădina cu plante aromatice, ne zice de condimentele specifice. Vorbim, ascultăm, dar mai și mâncăm. Iar pentru că nu poți să zici că ai fost în Chiang Mai dacă nu mergi în Night Market, facem o incursiune nocturnă de shopping printre tarabele cu de toate, noi, vechi, mai mult sau mai puțin autentice, dar ieftine și abundente.
Yaang Come Village
Ziua 5: (luni 27 feb.) CHIANG MAI – CHIANG RAI (B/L/D)
Plecăm spre Chiang Rai și facem scurte halte la Wat Rong Khun, celebrul Templu Alb și la Wat Rong Sua Ten – Templul Albastru. Desigur, nu vom vizita toate templele care ne ies în cale – iar Thailanda are aproape 40.000! – dar pe acestea două nu le putem rata. Ne oprim apoi la un muzeu privat: Lue Laikham Tribal Collection.
Cele peste 1000 de exponate vorbesc – mai bine și mai convingător decât ar face-o cărțile – atât despre pasiunea obsesivă a colecționarului, cât și despre istoria tribului Tai Lue. Această etnie este împrăștiată în zonele rurale izolate din nordul Thailandei, dar și în Laos, Vietnam, Myanmar și sudul Chinei.
Hotel Phowadol Resort & Spa
Ziua 6: (marți 28 feb) CHIANG RAI (B/L/-)
Excursie spre Doi Tung, cel mai înalt punct din lanțul muntos dinspre granița cu Myanmar. Aici, clima este foarte apropiată de cea din România – nici n-ai zice că suntem la tropice. Suntem în cea mai profundă zonă rurală a Regatului, o enclavă unde comunitățile tribale Lahu și Akha încă își conservă ADN-ul cultural, ritualurile și tradițiile.
Migrate din țările vecine, etniile acestea s-au stabilit în zona deluroasă și, din vânători, au început secolul trecut să se transforme în agricultori – grație unor proiecte guvernamentale susținute de Regele Bhumibol Adulyadej. Vom vizita două sate tribale, vom afla despre tradițiile și credințele lor – animismul, și nu buddhismul este ghidajul lor spiritual. Pe drum, ne vor încânta ochii dealurile domoale și culturile de orez ce îmbracă în verde catifelat terasele în trepte. Vom zări și palatul construit pentru Regina Mamă, cu o arhitectură ce amintește de un chalet elvețian. Și, cum templele sunt omniprezente în Thailanda, ne vom regăsi liniștea într-un popas la Wat Phra That Doi Tung.
Hotel Phowadol Resort & Spa
Ziua 7: (miercuri 1 mart.) CHIANG RAI – PHAYAO (B/L/D)
După micul dejun pornim spre districtul Chiang Kham fiindcă ne așteaptă o incursiune în cea autentică enclavă de tradiții nordice conservate cu respect și responsabilitate: Centrul Cultural pentru arte și meserii tradiționale ale etniei Tai Lue. Mostrele de țesături cu design elaborat, motive și culori tipice zonei poartă denumiri misterioase, pe care le vom descifra cu ajutorul experților locali: Lai Dok Kho Khruea, Lai Ma, Lai Dok Tang. Nu e exclus să întâlnim aici grupuri de tineri din Chiang Kham ce deprind meșteșuguri de la maeștrii tribali. Un prânz la un restaurant local ne va completa experiența unei zile pline de autentic cu savorile inconfundabile ale bucătăriei nordice.
Hotel Rico Resort
Ziua 8: (joi 2 mart.) CHIANG KHAM – NAN (B/L/-)
Plecare spre districtul Pua, unde vom vizita mai întâi atelierele de argintărie antică Doi Silver The Silverware Handicraft. Cu o tradiție de peste 70 de ani, orfevrăria aceasta este considerată cea mai prestigioasă sursă de argintărie și bijuterii din Thailanda, furnizor internațional de obiecte de artă meșteșugărească și replici ale unor piese antice. Ne admirăm reciproc eventualele achiziții, în timp ce minivanul răcoros ne poartă spre următoarea oprire: centrul rural de țesătorie (și magazin cu vânzare!) Lam Duan Textiles. Pentru a încheia ziua în aceeași notă artistică, înainte de a intra în pitorescul oraș Nan vizităm un foarte interesant centru cultural modern înconjurat de grădini, Nan Arts Gallery – ce include exponate de artă contemporană, picturi și sculpturi, dar și clădiri vechi care păstrează amprenta arhitecturii Lanna, tipică nordului Thailandei.
Hotel Nan Boutique Resort
Ziua 9 (vineri 3 mart.) NAN – PHRAE (B/L/-)
Facem turul orașului Nan cu tramvaiul, ne lăsăm fermecați de cochetul oraș de provincie a cărui cronică începe din preistorie, dar începe a fi cunoscută de prin sec. 14, când era unul dintre cele nouă principate ce formau regatul Lanna. Orașul-stat a înflorit în sec. 15 sub numele de Chiang Klang („orașul din mijloc”), referire la poziționarea sa geografică cam la jumătatea distanței dintre Chiang Mai („orașul nou”) și Chiang Thong („orașul auriu”), actualul Luang Prabang din Laosul vecin. În sec. 16 Birmania a preluat controlul și deportat mare parte a populației drept sclavi; orașul depopulat a fost părăsit până în 1786, când nordul Thailandei a fost preluat de la birmanezi, dinastia locală și-a recâștigat suveranitatea și a rămas semi-autonomă până în 1931, când Nan a acceptat în final dominația Bangkokului; parte a teritoriului său a fost anexat Laosului de către francezi la finalul sec. 19. Vom vedea „pe viu” părți din această istorie urbană păstrate sub forma zidurilor vechiului oraș, templelor tipice arhitecturii Lanna, dar mai cu seamă în frescele din interiorul templului Wat Phumin – cel mai celebru și spectaculos din zonă. Picturile murale au o valoare imensă prin prisma scenelor descrise, cu personaje, activități sociale, comerciale sau intime, cu ritualuri, țesături și costume de acum 400 ani.
Plecăm apoi spre Phrae și ne oprim cu 4 km înainte de oraș, în satul Tung Hong. Aici e prilejul să explorăm tainele… indigoului (și să înțelegem de ce Phrae este poreclit „orașul albastru”)! Participăm la un workshop de vopsitorie tradițională a faimoaselor textile „Mo Hom”, aflăm tehnica tradițională și proprietățile plantei Indigofera Tinctoria. Plecăm de aici cu cel puțin o amintire concretă, sub forma unei eșarfe sau alt obiect vopsit de noi înșine.
Hotel Huern Na Na Boutique
Ziua 10: (sâmbătă 4 mart.) PHRAE (B/L/-)
Plimbare cu ricșa prin Phrae și trecerea în revistă a conacelor din lemn de tec – acestea sunt principalele obiective ale zilei. În funcție de orar, vom putea vedea fosta locuință a lui Chao Luan, guvernatorul provinciei și rezidență a familiei regale pe când vizita orașul, construită în 1892, transformată în muzeu. Exponatele conservate impecabil dau senzația că ești invitat să privești de aproape un stil de viață aristocratic, senin și elegant, din secolul 19 – doar că amfitrionul tocmai a ieșit un pic să-și inspecteze culturile de orez… E de apreciat cum construcția este adaptată climatului tropical și umed: cu tavane înalte, pereți traforați, pardoseala din lemn de tec masiv mențin atmosfera suportabil de răcoroasă fără ventilatoare sau aer condiționat. După amiază ajungem la Ban Ton Ha, alt loc marcat de culoarea vie a indigoului natural; vizităm o țesătorie, ni se face o demonstrație de vopsit și, probabil, ne dedăm la un pic de shopping căci hainele și eșarfele acelea sunt irezistibile în unicitatea lor albastră…).
Hotel Huern Na Na Boutique
Ziua 11 (duminică 5 mart.) PHRAE – SUKHOTHAI (B/L/-)
Îndată după micul dejun plecăm spre magnificul Sukhothai, orășelul (fostă capitală a regatului) unde antichitatea a rămas prezentă în ciuda secolelor, prin temple, ruine, statui, tradiții locale. Facem o oprire la Ban Had Siew Village, la Golden Textile Museum – să ne menținem în tema voiajului, nu? Țesăturile din Sukhothai sunt cunoscute în întreaga Thailanda pentru culorile lor vibrante, calitatea foarte bună a fibrelor și ornamentele în care predomină auriul. Seara, avem timp liber pentru o tură prin centrul vechi, la 2-3 km de resortul nostru, eventual pe la templul de pe lac. Sau poate facem doar o tură-două prin piscina hotelului, la lumina stelelor.
Hotel Sriwilai Resort
Ziua 12 (luni 6 mart.) SUKHOTHAI (B/L/-)
Începem ziua pe răcoare și vizităm Parcul Istoric Sukhothai. În traducere „Zorii Fericirii”, Sukhothai a fost capitală a regatului omonim în secolele 13 și 14. Zidurile orașului antic – declarat sit al Patrimoniului Universal UNESCO și vizitat anual de mii de turiști – formează un pătrat ce acoperă aprox 70 kmp, cu câte o poartă în mijlocul fiecărei laturi. În incintă sunt ruinele palatului regal și ale celor nu mai puțin de 26 de temple – cel mai mare fiind Wat Mahathat și cel mai impresionant Wat Si Chum, cu al său Buddha gigantic așteptând veșnicia înconjurat de tăcutele ziduri din cărămidă roșie.
Continuăm ziua cu o excursie în satul Ban Na Ton Chan pentru a asista la o demonstrație de vopsit tradițional cu… nămol – tehnica de prelucrare a țesăturilor obținută prin fermentare, tipică cultivatorilor de orez, ale căror haine mai mereu ude la poale căpătau o moliciune specifică.
Ne plimbăm apoi prin Pottery Village și ne oprim la Ganesha Ceramic painting Gallery, unde ne așteaptă o familie de artiști plastici multipremiați și apreciați la nivel național pentru arta lor ce preia motive vizuale locale: lotuși, pești, flori, elefanți. Dna Hatthairat Prompech ne va face prezentarea casei lor transformată în galerie, atelier, magazin și școală de ceramică tradițională.
Hotel Sriwilai Resort
Ziua 13 (marți 7 mart.) SUKHOTHAI – BANGKOK (B/-/-)
Zbor spre Bangkok de pe aeroportul cel mai cochet din Thailanda, aparținând companiei Bangkok Airways. Este un obiectiv turistic în sine acest aeroport în aer liber, amplasat în apropierea culturilor ecologice ale unei ferme agricole, într-un peisaj dichisit cu canale, lacuri cu lotuși și stupa tradiționale; ansamblul include câteva construcții cu arhitectură tradițională, o mini grădină zoologică (așa că-i bizar să vezi girafe în Thailada?) și o machetă fidelă din lemn de tec a impresionantului complex religios Angkor Wat din Cambodgia, reprodus pe câteva zeci de metri pătrați.
Ajungem în Bangkok tocmai bine pentru o vizită în punctul cel mai reprezentativ al metropolei:
Grand Palace, obiectiv istoric emblematic pentru Regatul Siamului, și Templul lui Buddha de Smarald – inima simbolică a buddhismului Theravada.
Seara – opțional – am putea să avem parte de o sesiune de răsfăț și relaxare prin tehnicile milenare ale masajului thailandez la Oasis SPA Bangkok – unul dintre acele renumite „temple ale sănătății, seninătății și binelui”.
Hotel Sukosol
Ziua 14: (miercuri 8 mart.) BANGKOK (B/-/-)
Avem azi toată ziulica la dispoziție până seara – timp pe care îl putem împărți după plac. Sunt câteva opțiuni pe care vi le sugerăm: să vizităm Casa-Muzeu Jim Thompson, Regele Mătasii – este un personaj legendar; vom povesti multe despre el! Sau ne-am putea plimba cu barca pe canalele adiacente fluviului Chao Phraya; putem merge pentru shopping în zona comercială cosmopolită, la mega malluri sau la centre comerciale știute mai degrabă de localnici (Old Siam Center este printre descoperirile noastre preferate pentru achiziționarea de saronguri). Sau poate mergem la piața de flori? Ori la Wat Tramit – să nu părăsim metropola fără să ne luăm rămas-bun de la giganticul Buddha de aur… Oricum ne rămân atâtea lucruri și locuri de bifat pentru data viitoare!
Late check out de la Hotel Sukosol (18.00).
Plecare spre București: 8 martie. Turkish Airways / Qatar Airways
Preț: de la 2658 Euro
Supliment cameră single: 673 Euro
Voiajul se organizează pentru un grup de 7 persoane.
Prețul este calculat per persoană, cu cazare în cameră dublă standard.
Sunt incluse în preț:
– Zborurile interne:
25 februarie 2023 Bangkok – Chiang Mai
07 martie 2023 Sukhothai – Bangkok
– Toate deplasările, excursiile, vizitele și transferurile menționate în program (minivan AC)
– Toate cazările menționate în program (sau similare, de aceeași categorie) în camere duble
– Ateliere și workshopuri programate pe traseu
– Taxele de intrare la obiectivele incluse în program
– Mesele menționate în program: B = mic dejun (13), L = prânz (11), D = cină (3)
– Ghid local vorbitor de engleză
– Apă și șervete umede ținute la rece în microbuz
Nu sunt incluse:
– Zborul internațional
– Toate cheltuielile personale
– Mesele și serviciile care nu sunt menționate în program
– Viza de intrare în Regatul Thailadei, care se solicită și ridică personal de la Ambasadă
– Asigurarea medicală de călătorie, asigurarea storno – sunt insistent recomandate!
Tarifele de cazare și servicii sunt garantate doar în momentul rezervărilor ferme.
Prețul biletului pentru zborul internațional este fluctuant, supus modificărilor generate de compania aeriană respectivă, motiv pentru care recomandăm achiziționarea timpurie.
Zbor recomandat Qatar Airways.
22 februarie 2023, București OTP 11:50 – Doha 17:30
22 februarie 2023, Doha 20:10 – Bangkok 06:30 (23 februarie 2023)
8 martie 2023, Bangkok 19:45 – Doha 23:10
9 martie 2023, Doha 01:40 – București OTP 05:50
Condițiile de călătorie:
– Înscrierile se fac până pe 15 noiembrie 2022, pe adresa outgoing@atlantic.ro sau completând fișa de înscriere pe shop.atlantic.ro
– Avans în momentul înscrierii: 500 Euro
– Pașaport valabil minimum 6 luni de la data revenirii în țară
– Respectarea normelor, restricțiilor și indicațiilor legate de COVID – se vor verifica actualizările pe site-ul mae.ro
Citiţi şi
Top 4 materiale recomandate pentru rochiile elegante
Ținute de casă pe care trebuie să le ai – cum alegi cele mai bune pijamale?
Noaptea Muzeelor pe 14 mai, ca pe vremuri
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.