RUXX, noul serial produs de HBO Max și filmat în România, care a avut premiera pe 8 martie, odată cu lansarea noii platforme de streaming, este scris de Vera Ion și regizat de Iulia Rugină („Breaking News”, „Love Building”) și Octav Gheorghe („The Wanderers”). Cele opt episoade îi aduc laolaltă pe Raluca Aprodu („Câini”, „În derivă”) și Alec Secăreanu („God’s Own Country”, „Strike Back”), alături de Mădălina Craiu („Umbre”, „Mo”) și Șerban Pavlu („Umbre”, „Babardeală cu bucluc”, „Monștri”), Alina Chivulescu („Selfie”), Bogdan Dumitrache („Pororoca”, „În derivă”, „Poziția copilului”), Ioana Bugarin („Miracol”, „Mia își ratează răzbunarea”) și Marian Olteanu („Alice T.”).
Rux, personajul principal, încearcă să aibă grijă nu doar de familia ei și de afacerile șefului, Moscu (jucat de Șerban Pavlu), ci și de relațiile de familie ale acestuia. Fiica lui, Denisa (Ioana Bugarin), nu a văzut cu ochi buni relația cu Liliana, o fostă patinatoare care i-a devenit soție la puțină vreme după moartea mamei ei. S-a cuplat cu un dealer pentru a-i face în ciudă tatălui ei și a devenit dependentă de iubit și de droguri, fără a concepe un alt stil de viață. Deși nu vrea să mai aibă nimic de-a face cu tatăl ei, acceptă ajutorul lui financiar, la insistențele lui Dragoș, iubitul ei dealer. E o perfecționistă când vine vorba de munca ei de designer vestimentar, combinând stiluri diverse – psihedelic cu haine populare, colaje și altele – este extrem de creativă, însă, nu are încredere că ținutele ei sunt îndeajuns de bune pentru a le expune. Are câțiva clienți, dar toți banii pe care îi câștigă ajung în cele din urmă la Dragoș. Denisa e principială, inteligentă și progresistă, crede în feminism și susține cultura underground.
Ioana Bugarin ne povestește mai multe despre rolul ei din „Ruxx”
RUXX este o dramă modernă despre relații și tânăra generație din România. La rândul tău, faci parte din această generație, atât prin personajul pe care îl interpretezi, cât și în viața de zi cu zi. Câte din provocările reale ale generației tale se regăsesc în acest serial (personaje, relații, situații)?
Vorbește despre o generație care aparent are oportunități nelimitate, regional și internațional, și în același timp se simte blocată. Ne arată cum tinerii din România încearcă să își armonizeze obiceiurile și comportamentele moștenite cu cele noi, învățate.
Mi se pare interesant că pune pe masă și o provocare pe care multe femei o întâmpină: negocierea între viața privată și cea intimă. Din cauza trecutului nostru inegal, mi se pare că femeile simt o datorie mult mai mare să sacrifice timpul pentru ele, pentru relații, pentru familie sau prieteni, în încercarea de a dovedi că merită pozițiile pe care le ocupă. Evident că polemica asta internă naște uneori reacții dispropoționate, într-o direcție sau alta. Îmi place să fiu parte dintr-un serial care ne arată asta pe ecran.
Denisa, personajul pe care îl interpretezi, este o răzvrătită. Este creativă și inteligentă, crede în feminism și susține cultura underground. Totodată, este dominată de iubitul ei, dealer de droguri (Marian Olteanu), și refuză implicarea și ajutorul tatălui ei, interpretat de Șerban Pavlu, în viața ei. Cum își găsește Denisa echilibrul între aceste două versiuni contradictorii ale ei?
La fel ca în viață, echilibrul între principii și comportament este greu de găsit. E ușor să spui ”vreau să fiu autonom”. Apoi, felul în care obținem asta poate fi destul de sinuos. Trebuie să îți asiguri un venit și să rupi tipare de comportament consolidate o viață întreagă. Nu este un drum lin și e ușor să te rătăcești, cel puțin momentan. Denisa încearcă în acest sezon să creioneze cum arată asta pentru ea – și ce serial am mai avea dacă ar face totul într-un echilibru perfect?
Ea are nevoie de un spațiu de siguranță, un loc care să îi asigure confort emoțional. Deocamdată are nevoie de Dragoș, cu toate viciile lui, pentru că îi oferă asta, multă iubire. Chiar dacă într-un mod nesănătos, are nevoie de senzația de apartenență. Este într-un proces în care învață să își dea singură ce are nevoie.
Ce își dorește Denisa de la viață și ce-i lipsește cel mai mult, de fapt, pentru a-și realiza visele?
Denisa învață să se asculte pe sine fără să se ascundă în spatele niciunui bărbat, viciu sau să se facă mai mică pentru a se conforma așteptărilor celor din jur. Ea învață să seteze limite și încearcă să descopere ce își dorește cu adevărat. Cred că îi lipsește un pic iubirea de sine, capacitatea de a face alegeri conforme cu felul în care vede ea lumea. Și un pic de consistență în muncă – ea e mereu mereu în extreme, ori deloc, ori nu mai există nimic altceva în afară de asta. Vrea să își găsească echilibrul.
Cum a fost pentru tine experiența de lucru la acest serial HBO, spre deosebire de alte proiecte (de la casting la finalizarea filmărilor)?
Castingul a fost un coup de coeur. De la prima întâlnire erau prezente regizoarea Iulia Rugină, scenarista Vera Ion și producătoarea Ioanina Pavel. Am simțit de cum am terminat prima secvență că ceva se potrivește. A fost o intuiție, care ulterior s-a confirmat odată cu apelul în care eram anunțată că și-ar dori să o interpretez eu pe Denisa, apel pe care l-am primit de la Domnica Cîrciumaru (nr. casting director) chiar înainte să înceapă pandemia. Gândul că am ceva cert de filmat în viitor m-a ajutat în toată perioada aceea. Filmările s-au amânat și am ajuns să filmăm în plină pandemie. Adeseori lumea presupune că ne-a fost greu să ne testăm constant, să purtăm măști, să respectăm toate măsurile, însă, a fost fix opusul. Era un privilegiu să pot lucra într-o perioadă în care mulți colegi nu știau exact dacă au cum să își plătească chiriile și erau nevoiți să se reorienteze temporar pentru a avea o sursă de venit. M-am găsit în mijlocul unei echipe foarte creative, dedicate și plină de elan. Era o bucurie fiecare zi de repetiție sau de filmare. Mi-a luat puțin să mă adaptez la ritm – era prima dată când lucram în televiziune. Dar orice eventuală dificultate s-a rezolvat înainte să o pot eticheta ca atare.
Ce ai vrea să știe publicul despre acest serial și cui/ cum l-ai recomanda?
Este un serial autohton care aduce în prim plan mai multe femei. Le celebrează, le dă spațiu să fie, să se caute și pe lângă toate obstacolele pe care le întâmpină, lasă spațiu și pentru umor. Spune o poveste surprinzătoare și tandră deopotrivă.
Despre serial
RUXX este o dramă modernă despre relații și tânăra generație din România, care trăiește într-o țară prinsă între trecut și viitor. Rux (Raluca Aprodu), personajul central al serialului, jonglează între cariera solicitantă – lucrând pentru un mare dezvoltator imobiliar din București – și celelalte priorități ale vieții ei: relația la distanță și plecarea iminentă în SUA, susținerea financiară a familiei, precum și relația dificilă pe care are cu sora ei Cristina (Mădălina Craiu). E nevoită să facă față tuturor problemelor, în contextul în care e atrasă în cel mai mare proiect al șefului ei (Șerban Pavlu): campania electorală a soției sale (Alina Chivulescu) pentru primăria Bucureștiului, iar izbucnirile emoționale ale fiicei înstrăinate (Ioana Bugarin) ale acestuia nu sunt nici ele de ignorat. Va putea Rux să-și urmeze visul de a pleca din țară pentru a începe de la zero, în Țara Tuturor Posibilităților. Va mai dori să facă asta?
Serialul abordează cele mai întâlnite provocări de către femeile din România – de la relații toxice la misoginism, de la barierele și inegalitățile societății la autosabotaj – și subliniază importanța empatiei, perseverenței și a curajului de a fi tu însuți.O producție originală HBO Max, scrisă de Vera Ion și regizată de Iulia Rugină („Breaking News”, „Love Building”) și Octav Gheorghe („The Wanderers”).
Imaginea: Andrei Butică
Montajul: Mihai Codleanu
Cu: Raluca Aprodu, Alec Secăreanu, Mădălina Craiu, Bogdan Dumitrache, Şerban Pavlu, Alina Chivulescu, Ioana Bugarin, Marian Olteanu
Producător executiv HBO Max: Johnathan Young
Producător HBO Max: Ioanina Pavel
Producător MOBRA FILMS: Tudor Reu
O producţie: HBO Max, MOBRA FILMS
Citiţi şi
România eternă și deloc fascinantă. Cum se încheie războiul proștilor cu lumea
Unde se termină iubirea, începe… conviețuirea
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.