Vlad Mixich, medic înalt școlit în politici de sănătate, a fost recent la un seminar de lucru informal pe teme medicale și a scris apoi cu un nod gât ce veți citi mai jos.
“Trebuie să vă povestesc asta: am fost la un seminar de lucru informal (‘retreat’) de câteva zile cu directori din ministere ale sănătății din cele mai importante țări ale UE. Da, când se organizează așa ceva, se lucrează 7-8 ore/zi și e foarte bine pentru că apar idei noi, țările se pot coordona pe teme importante în Sănătate, modele funcționale într-o parte sunt replicate și în alta. E ca un laborator intensiv de politici de sănătate în care Europa chiar devine o binecuvântare.
Din păcate, eu nu am fost acolo ca reprezentant al României (deși tare mi-ar fi plăcut să fiu), ci datorită unuia din rolurile europene pe care le am. Dar am întrebat: de ce nu vin acolo și români din instituțiile publice ale sistemului medical?
Citiți neapărat și Doamnă, cu ce treabă pe la Consulatul României din Salonic?
Răspunsul a fost dezarmant: pentru că mulți nu vorbesc bine nicio limbă străină (toți directorii prezenți vorbeau cel puțin o engleză foarte bună), pentru că sunt funcționari fără pregătire tehnică temeinică în politicile de sănătate, pentru că se schimbă foarte des și nu înțelegem întotdeauna cine de ce anume e responsabil.
După asta a trebuit să ies pe terasă pentru că mi s-a pus un nod în gât. Pentru că au dreptate. Pentru că n-are nimeni nimic împotriva noastră ca români, dimpotrivă. Dar deși avem oportunitatea istorică să facem parte din concertul acesta european, avem și ghinionul unei clase politice (alese până la urmă de noi) care e o calamitate. Pentru că nu știu altă țară în care submediocritățile să fie mai promovate ca în România și dacă acasă asta se poate ascunde sub fardul televiziunilor de partid, la astfel de seminarii, acolo unde se naște viitorul sistemelor de sănătate europene, e imposibil să-ți maschezi incompetența.
După ore de discuții despre sănătate, în fiecare seară stăteam cu acești oameni în jurul unui pahar de vin și povesteam despre Zweig sau Kokoschka, unul cânta un cântec din regiunea lui natală, altul spunea o poveste din vremurile în care lucra în mediul privat… Și la masă erau și doi români, cu poveștile și gândurile lor, dar niciunul trimis acolo de țara natală, deși amândoi cu ea în suflet.”
Citiţi şi
Alegem Europa sau ieșim din civilizație
Unde ne sunt oamenii sănătoși la cap și la inimă?
De obicei, 1 decembrie e despre România
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.