Virgină?!?

12 April 2013

Dacă cineva te-ar întreaba acum dacă ești sau nu virgină, ai ști răspunsul. Dar dacă n-ar fi de fapt cel pe care-l crezi? Ideea virginității e mai greu de definit și nici măcar cercetătorii nu s-au pus de acord. Astăzi, în lumea occidentală, o persoană care nu și-a început activitatea sexuală e considerată virgină. Doar că termenul e totuși cam vag. Ce înseamnă de fapt „activitate sexuală”? Este inclus orice fel de sex sau doar cel tradițional? Dacă nu ai avut orgasm, se pune? Dar dacă ai avut de la un simplu sărut, contează? O victimă virgină a unui viol a pierdut-o pentru că a fost atacată?

Definiția virginității s-a schimbat radical în ultimele secole, cum scrie Annaelee Newitz de la platforma culturală online io9. Ea o citează pe istoricul Hanne Blank care în cartea ei, „Virgin: The Untouched History”, spune că ideea contemporană a virginității poate fi trasată până în secolul al XIII-lea, la teologul Toma din Aquino. El considera virginitatea o stare de spirit, castitatea care implica să refuzi plăcerea pe care ți-o aduce un lucru care n-a fost explicit aprobat de Dumnezeu. Sute de ani după aceea, virginitatea a fost folosită mai degrabă ca metaforă pentru puritatea spirituală, fără a însemna însă că păcatele trupești erau permise.

Dar în secolul al XVI-lea, medicul Hilkiah Crooke a fost unul dintre primii care au identificat himenul și l-a descris drept semn al virginității. Tot el credea însă că poți spune dacă o femeie e virgină sau nu măsurându-i circumferința capului cu o sfoară… Dar, așa cum mulți doctori de azi pot mărturisi, himenul unei femei nu spune prea multe despre activitatea ei sexuală, fie că e intact sau nu. În plus, se poate rupe și fără contact sexual sau, în unele cazuri, rămâne intact din cauza unor probleme medicale. Rolul lui? Nu e încă pe deplin cunoscut, deși unii cercetători au sugerat că ar putea proteja fetițele de infecții în primii ani ai vieții. Unii spun că himenul e membrana care desparte fetele de femei. O definiție depășită într-o perioadă în care vârsta la care fetele au primul contact sexual e tot mai mică.

Blank e convinsă că ceea ce înțelegem când vorbim de virginitate e atât de efemer, relativ și determinat social este aidoma situației când e vorba despre libertate. Dar de însemnat, înseamnă ceva pentru foarte mulți oameni. Azi, sunt destule femei care apelează la bisturiu ca să-și refacă himenul și să șteargă astfel o greșeală dintr-o noapte. Operație costă de la 2500 la 4500 de dolari, iar cine nu și-o permite poate apela însă la un kit de virginitate, cu sânge fals. Deși procedura chirurghicală e dureroasă, medicii nu duc lipsă de paciente, semn că în multe comunități virginitatea sau mai degrabă lipsa ei e blamabilă.



Citiţi şi

În clasa a VII-a am vorbit la școală despre menstruație și corpul femeilor

Suntem extrem de iraționali și ușor manipulabili. De ce se întâmplă aceasta?

Sighişoara

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. mihai / 29 December 2015 1:47

    Virginitatea e apanajul femeii. Pe nimeni nu intereseaza virginitatea la barbati. Asta daca nu e sursa de mishtouri… “Ai x ani si esti inca virgin?” Problema e simpla. O femeie nu-i considerata ne-virgina daca a fost pipaita prin zone intime sau a facut sex oral. O femeie nu mai este virgina daca a fost penetrata de un barbat. Punct. Daca s-a rupt himenul ori ba nu are nicio relevanta. Atunci in experienta primei dati se pierde virginitatea.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro