Violate și fără drept la avort, mor pe capete

7 December 2015

În aprilie 2014, gruparea extremistă islamică Boko Haram (care luptă contra influenței culturii occidentale) a răpit 276 de eleve nigeriene, unele de doar 9 ani. Lumea civilizată a fost şocată, dar a trecut un an fără acțiuni concrete de sprijinire a victimelor. Timp în care, Boko Haram a continuat să transforme în sclave şi să violeze tot mult mai multe fete şi femei. Când armata nigeriană a reuşit anul acesta să salveze 700 de ostatice, 200 dintre ele aveau o sarcină de care, firește, și-ar fi dorit să scape. Lucru imposibil fără a-și pune viața în pericol. Pentru că principala agenţie americană care oferă îngrijiri medicale – The United Nations Population Fund (UNFPA) – nu își pot folosi fondurile în străinătate pentru a asigura condiții  pentru realizarea avorturilor. Din cauza amendamentului „Helms” al Legii de Ajutor Extern a SUA, a cărui încălcare ar duce la pierderea unor donații de 30 de milioane de dolari anual.

The first group of girls and women rescued from Boko Haram in May. Photo Associated Press

Primul grup de fete şi femei salvate din mâinile extremiştilor Boko Haram. Foto: Associated Press

Cam asta e situația femeilor din state ca Sudanul de Sud, Chad, Somalia, Republica Centrafricană, Sierra Leone, Burundi, Guinea-Bissau,  Liberia, Sudan, Camerun, Nigeria, Lesotho, Guinea, Niger, Zimbabwe, Congo, Mali, Mauritania, Mozambic, Laos, Afganistan, Tanzania, Malawi, Angola, Zambia, Coasta de Fildeș, Senegal, Gambia, Kenya. Nu e o înșiruire oarecare, ci chiar clasamentul oribil al țărilor după numărul violurilor…

kenya

Echipamentul folosit pentru avorturile ilegale: hârtie igienică, spirt şi mănuşi de cauciuc

În Kenya, una din trei fete are parte de o experienţă sexuală violentă până la vârsta de 18 ani. Dacă victima rămâne gravidă, este supusă cruzimilor menite să-i provoace avortul – de exemplu, bătrânii satului se urcă cu picioarele pe burta nefericitei. Anual, până în 2010, mureau sau ajungeau la urgență cu  febră, septicemie sau rupturi interne cam 100.000 de femei. Pentru că avortul era ilegal, în timp ce violul, chiar ritualizat în unele comunități… Cu toate acestea știute, când preşedintele Obama a vizitat în iulie 2015 Kenya, țara de origine a tatălui său, militanţii pentru drepturile femeii au așteptat în zadar să folosească ocazia istorică pentru a anunţa că va accepta aplicarea excepţiilor pentru amendamentul „Helms”. Și ororile continuă… În toate acele state din clasamentul neputinței organizațiilor internaționale de a-și duce la îndeplinire misiunea umanitară. Pașnic sau nu.



Citiţi şi

Un bărbat, două femei și mai mulți copii

N-am primit niciodată flori de la un băiat…

Într-o parcare, dintr-o privire știi cine conduce mașina

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro