Vinul, brânza și familia

29 April 2020

Chiar înainte de pandemie, secretul sănătății și longevității italiencelor era concentrat în cele trei cuvinte din titlu. (În 2017, aveau 19.000 de centenari.) Vinul, brânza și familia. Toate trei foarte bune la casa omului. Noi doar cu vinul se pare că stăm mai binișor la consum, mai ales acum. 🙂 Cu viața de familie, mă tem că am stat cam prost, am cam neglijat-o, ne-am separat, ne-am îndepărtat, ne-am răcit și nu e sigur că tuturor le-a priit izolarea împreună timp de două luni. Iar cu brânza, și mai prost. Nu prea mâncăm brânză. Un român mănâncă 5 kg de brânză pe an (ne place telemeaua și cașcavalul), puțin în comparație cu francezii, campionii Europei cu cele aproape două kg pe lună! Știu ei ce știu, pentru că, frumoasă coincidență, consumul de brânzeturi este și pentru francezi una dintre cauzele longevității și sănătății acestei nații. Și să nu-i uităm pe greci, alți producători pricepuți și consumatori înrăiți.

Trebuie spus totuși că, de câțiva ani, și rafturile supermarketurilor noatre abundă în brânzeturi din ce în ce mai sofisticate. Semn bun, piața se maturizează, cererea crește, în ultimii ani ni s-a dezvoltat și nouă gustul pentru brânzeturile mai fine și asocierile mai îndrăznețe. Problema e cum alegem ce-i mai bun bun din oferta tot mai generoasă. Putem încerca, azi una, mâine alta, descoperind singuri ce ne place și de ce. Sau putem cerceta imediat de pe telefon ce-i cu un anume brand: de când e pe piață, ce review-uri au produsele lor și atunci totul parcă devine mai ușor și scad șansele să te păcălești, fie după ambalaj, fie după preț. Mie, una, îmi inspiră mereu încredere brandurile longevive, cu istorie, cu tradiție, care au trecut cu bine prin crize locale sau globale, care și-au păstrat clientela și care, maturizându-se, ca brânza bună, reușesc să suprindă și să fidelizeze.

Despre calciu

Numai că eterna problemă pe care n-o pot rezolva femeile (mai ales) nici când e vorba de o brânză bună este că tot ce-i bun pe lumea asta și îngrașă. Dar cum prima și cea mai des invocată calitate a brânzeturilor este conținutul de calciu, ca să vă liniștiți în privința siluetei, trebuie să știți că, pe lângă alte beneficii importante –

  • consumul corect de calciu între 20 şi 25 de ani contribuie la o densitate minerală osoasă optimă care previne instalarea osteoporozei la vârstă adultă
  • combate hipertensiunea arterială (ia-ți totuși un pulsoximetru, ca să știți cum stați oricând)
  • scade riscul de cancer
  • stimulează imunitatea (taman bine, acum, în pandemie)
  • combate stresul
  • dă o stare de bine prin prezenţa triptofanului, substanţă care se transformă în serotonina din creier, responsabilă pentru o dispoziţie bună – calciul mai are și rolul de a stimula arderea grăsimilor și de a reduce sinteza de lipide.

Acestea fiind spuse, spor și poftă la toate cele trei din titlu! 🙂



Citiţi şi

Alegeri de înger

Unde se termină iubirea, începe… conviețuirea

Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro