Anul acesta i-a fost dedicat lui Van Gogh. Pentru că suntem în 2023, iar Van Gogh s-a născut în 1853.
În toată Olanda s-au putut achiziționa diverse obiecte și accesorii tematice, publicul bruxellez s-a delectat cu o expoziție imersivă, iar la Florența sau Cochem negustorii ambulanți îmbiau trecătorii cu eșarfe colorate cu florile de cireș sau cu stele strălucind pe cerul albastru.
La București, din 1 martie. Biletele sunt disponibile aici.
Am să vă povestesc pe scurt despre expoziția imersivă de la Bruxelles.
Doar pe scurt de data aceasta, pentru că voi lăsa să curgă citate din Van Gogh. Și pentru că nimic din ce aș spune eu nu va putea reda perfecțiunea a ceea ce am privit.
Prima parte a expoziției a fost dedicată picturilor, iar în cea de a doua, practic ni s-a proiectat muzeul pe toți pereții, pe plafon și pe podea.
Și am primit suficiente elemente explicative încât să înțelegem puțin cine a fost Van Gogh.
Bonus, la final am putut să optăm pentru experiența unei plimbări virtuale, cu o pereche de căști și câteva rotiri ale capului, pe străzile din Arlon, în livada de măslini sau pe câmpul unde se odihnea celebrul cuplu.
Să începem cu camera pictorului:
Să vedem cum arăta Van Gogh:
Și să descoperim că el iubea stelele, grânele, pomii și florile, dar și străzile sau cafenelele în care oamenii își petreceau zilele.
Câteva replici ale pictorului, parcă rupte dintr-un manual de pedagogie, din care oricine poate deprinde disciplina de a învăța:
„A schița este ca și cum ai planta semințe pentru a crește tablouri.”
„Natura începe întotdeauna prin a rezista artistului, dar cel care o ia cu adevărat în serios, nu se va lăsa descurajat de acea opunere.”
„Știu sigur că am un instinct pentru culoare și că ea îmi va veni din ce în ce mai mult, că pictura este în măduva oaselor mele.”
„Am pictat în ultima vreme două portrete cu mine, dintre care unul are mai degrabă caracterul adevărat… Întotdeauna mi se pare că fotografiile sunt abominabile și nu-mi place să le am în preajmă, mai ales nu ale unor persoane pe care le cunosc și le iubesc… Portretele fotografice se ofilesc mult mai devreme decât noi înșine, în timp ce portretul pictat este o gândire care este simțită, făcută cu dragoste sau respect pentru ființa umană care este portretizată.”
„Pentru a exagera corectitudinea părului, ajung chiar și la tonuri portocalii, cromuri și galben pal. Fac un fundal simplu din cel mai bogat, cel mai intens albastru pe care îl pot inventa, și prin această combinație simplă a capului strălucitor pe fundalul bogat albastru, obțin un efect misterios, ca o stea în adâncurile unui cer azuriu.”
„Visez la tablouri și apoi îmi pictez visul.”
Și tot din vis i-au venit: floarea-soarelui, cireșii, irișii.
Toate acestea, doar pentru că:
„Trebuie să începeți prin a experimenta ceea ce doriți să exprimați.”
Picturile lui Van Gogh n-au apărut din întâmplare, ci ca rezultat al unei munci permanente, căci:
„Lucrurile mari nu se fac prin impuls, ci printr-o serie de lucruri mici reunite.”
Dar și pentru că: „Nu există nimic mai cu adevărat artistic decât a iubi oamenii.”
După expoziție, privitorii au avut chiar un spațiu dedicat afară, o bulă unde să-și adune gândurile răvășite de atât de multă culoare, dar mai ales de adevărul simplu că stă în puterea noastră să facem dorințele realități.
Dacă v-a plăcut ce-ați văzut, vă lăsăm link către site-ul expoziției imersive Van Gogh unde vedeți orașele europene în care este deschisă și cele care sunt pe lista de așteptare.
Pe Octavia o găsiți și aici.
Curaj, și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, în format word, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Dragă prietene (scrisoare adresată lui Sir Anthony Hopkins)
Cum a trăit Jeanne Louise 122 de ani și 164 de zile
15 neștiute despre opere de artă faimoase
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.