Ai încercat vreodată să te lași de fumat? Majoritatea fumătorilor dedică aproape la fel de mult timp încercării de a se lăsa de fumat cât dedică și fumatului propriu zis. Încearcă de la plasturi cu nicotică, la gumă de mestecat, apelează la hipnoză sau trec la țigări electronice, în speranța că acestea reprezintă un pas spre renunțarea definitivă la tutun. Totuși, unii nu reușesc să scape de dependență.
O nouă tehnologie
Așa că, atunci când am auzit despre o tehnologie nouă care părea să imite experiența fumatului clasic, dar fără majoritatea efectelor dăunătoare, am zis să vedem despre ce este vorba.
Ei, bine, IQOS nu seamănă cu niciun produs care înlocuiește tutunul clasic – nici conceptual, nici din punct de vedere științific sau practic. Pe scurt, tehnologia care încălzește tutunul în loc să-l ardă este un soi de combinație dintre țigaretele convenționale și vaporizatoare. Adică funcționează pe mini-țigarete, dar cu ajutorul unui dispozitiv electronic care trebuie încărcat la priză. De ce? Pentru că dispozitivele electronice IQOS doar încălzesc tutunul!
Vizionarul a fost compania Philip Morris International, care în 2008 a angajat peste 400 de oameni de știință și a investit peste 3 miliarde de dolari în cercetare și în dezvoltarea de noi produse fără fum și cu potențial de risc redus pentru fumătorii adulți. Așa a apărut în 2014 tehnologia IQOS materializată în dispozitivul electronic care încălzește tutunul în loc să îl ardă. Deci fără fum, fără scrum. Interesant, nu? A făcut prozeliți acest mod de a fuma? Socotiți și singuri: în 2015, România a fost a patra țară din lume în care a fost lansat și astăzi IQOS are câteva zeci de mii de utilizatori (1% din totalul fumătorilor). Iar în cele 25 de țări în care este disponibil, numărul lor a ajuns în doar trei ani la 2,9 milioane. Cum se estimează că până la sfârșitul lui 2017 se vor mai adăuga încă 10 piețe, e de presupus că această comunitate a celor care aleg experiența IQOS va continua să crească.
Dar cum se explică această priză solidă la publicul fumător? Ce i-a făcut pe milioane de fumători să renunțe la țigara clasică?
Să fie avantajul că erau acceptați în locurile în care este interzis fumatul – restaurante, baruri, cafenele, birouri, aeroporturi? Că nu există fum, scrum, miros impregnat în păr, haine, că nu colorează pielea degetelor și nu intoxică tenul, că nu rămâne gust neplăcut în gură? Că te scapă de nervozitate în situații în care ai nevoie să rămâi calm și singura care poate rezolva situația e o țigară, pur și simplu? În acest moment, pare că după introducerea tehnologiei IQOS în stilul de viață al unui fumător, nu mai urmează decât renunțarea la fumat. Întoarcerea la țigaretele obișnuite este exclusă.
Nota bene: De curând, Philip Morris International Inc. a anunțat o investiție de 490 de milioane de euro pentru a retehnologiza și extinde, până în 2020, fabrica de țigări din Otopeni cu o unitate de producție a minițigaretelor heets. Această conversie, prima din lume, va da de lucru la încă 300 de oameni, pe lângă cei 670 angajați, iar HEETS vor fi exportate către toate țările unde este lansat IQOS.
Canalele de vânzare pentru produsele IQOS sunt, în România, aceleaşi ca în cazul ţigaretelor clasice, prețul este același, iar Philip Morris Internaţional România lucrează în prezent la crearea unei reţele de magazine dedicate mărcii, primul dintre acestea fiind inaugurat, recent, la Cluj și un altul la Constanța. Aici, mai multe detalii despre investiţia companiei americane în România.
Citiţi şi
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.