Viitorul este aici: cititoarele de coduri de bare și casele de marcat inteligente

25 November 2022

Prima dată când am văzut într-un supermarket din Londra oameni care-și luau un fel de “pistol” de la intrare și apoi plecau să-și facă cumpărăturile nu mi-am dat seama că pistolul ăla era un scanner coduri de bare. Care îți oferea posibilitatea să ocolești procedura de trecerea a fiecărui articol prin filtrul de la obișnuitele case de marcat. Erai un cumpărător independent expeditiv și asta nu e puțin lucru.

Apoi am văzut și la noi această modalitate de a face cumpărături. La fel cum au apărut și casele de marcat fără operator, case self-check-out, la început câteva, acum rezonabil de multe, unde îți scanai singur produsele și plăteai cu cardul. A durat un pic până a prins lumea curaj și s-a deprins cu procedura simplă, care te scutea de stat la rând minute în șir.

Poate că aceste modalități de plată pun în pericol câteva posturi de oameni plătiți să fie “casieri”, dar asta înseamnă să pui preț pe timp. Acei oameni pot face și alte lucruri în magazin pentru care încă nu există alternativă digitală sau robotizată.

Ce sunt aceste cititoare de coduri de bare atât de prezente acum în viața noastră

Niște dispozitive electronice (gadgeturi) care identifică produse sau documente prin citirea cu raze laser a unui cod, digitalizarea și transformarea lui într-un număr care va furniza detalii despre obiectul scanat. Le-ați văzut nu doar în depozite de mărfuri și supermarketuri, ele fac parte din logistica multor alte afaceri. Cu ele se pot citi codurile coletelor, vouchere sau cupoane de gratuitate sau discount de pe telefon sau hârtie, sunt folosite la sortarea bagajelor în aeroporturi, la plata facturilor. Azi, nici nu ne mai putem imagina cum ar fi fără ele. 🙂 Așa încât să privim încrezători către digitalizare pentru că ne simplifică enorm viața numai dacă ne gândim la timp și la consumul nervos în raporturile cetățean-funcționar ghișeu.

Și gândul îmi fuge la Estonia, unde sectorul public este digitalizat în proporţie de 99%! 🙂  Dar și la primul magazin Aldi fără case de marcat și casieri deschis pe Greenwich High Street în Londra – Aldi Shop & Go și unde nu mai trebuie să scanezi niciun produs. Cumpărăturile sunt finalizate cu telefonul pe care ai instalat o aplicație.  Totul este automatizat. Senzația e un pic ciudată la început, așa cum a fost și când au apărut primele scannere individuale ori casele de marcat fără casieri.



Citiţi şi

Vreau și eu să știu, ce dracu’ s-a întâmplat cu scara evoluției?

Shoppingul compulsiv: ce emoții încercăm să controlăm și cum putem să le gestionăm

Zeiță să fi fost

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro