“Uciderea unui măcelar de către un terorist islamic e un act de justiție” a scris un activist vegan pe Facebook. Chiar dacă pentru asta a primit închisoare cu suspendare, măcelarii din Franța sunt îngrijorați. Atât de departe s-a ajuns cu actele de terorism la adresa lor – magazinele le-au fost vandalizate, li s-au lipit ori scris pe geamuri mesaje anti-carne sau le-au fost stropite cu vopsea roșie – încât au cerut măsuri de protecție din partea guvernului. O minoritate ( 3% din populația Franței în 2016) încearcă să-și impună atât de agresiv ideologia și stilul lor de viață, spun ei, iar media contribuie exagerat la alimentarea intoleranței, prezentând veganismul ca pe soluția salvării planetei și a locuitorilor ei.
Crescătorii de animale au cerut și ei recent ajutorul președintelui Macron pentru prevenirea măsurilor anti-carne. Producătorii cer interzicerea folosirii termenilor “steak”, “fillet”, “bacon” sau “cârnați” pentru produsele care nu conțin carne. O propunere care cerea școlilor să introducă meniul vegetarian o zi pe săptămână a fost respinsă în parlament.
În Anglia, același curent a atras tot mai mulți oameni. În 2006 erau 150.000. Zece ani mai târziu, veganismul avea 540.000 de fani, dintre care 360.000 dintre ei declarau că se rezumă doar la cosmetice și haine care nu provin de la animale. De două ori mai multe femei decât bărbați. Motivele: sănătate, controlul greutății, binele animalelor, mediu, gustul mâncării.
Social media a jucat un rol important în această creștere a interesului populației. Și mulți au ales un compromis – așa numitul flexitarianism sau part-time vegetarianism ori veganism, care nu mai e o alegere pe viață, ci doar pentru o masă, un moment, o zi sau două pe săptămână.
Tu? Ai renunța(t) la carne, lapte, ouă și tot ce e de origine animală? Ce crezi despre aceste curente care, iată, schimbă obiceiuri și tradiții de milenii?
Citiţi şi
Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea
Trois Couleurs: Bleu. Culoarea libertății?
Enzime digestive vs. probiotice: care sunt diferențele?
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.