Odată o stațiune de lux, vizitată de vedete precum Elizabeth Taylor, Paul Newman și Brigitte Bardot, Varosha este azi un oraș fantomă, ultima dată fiind locuit în urmă cu 44 de ani, în 1974, înainte să fie ocupat de trupele turcești.
La începutul anilor 70, cartierul Varosha din Famagusta era una dintre destinațiile turistice de top
Filmările cu drona sunt uimitoare, dezvăluind detalii ale arhitecturii unui oraș lăsat să moară în plină glorie
Orașul este nelocuit din 1974, în urma invaziei trupelor turcești
Niciuna dintre propunerile de a fi readus la viață nu a avut până acum succes
Acum zona părăsită este împrejmuită de garduri înalte și păzită de soldați turci pentru a nu permite nimănui să pătrundă înăuntru, acolo unde hotelurile și străzile se află într-o avansată stare de degradare, natura invadând deja clădirile. Doar țărmul a rămas neschimbat cu apele limpezi și îmbietoare ca întotdeauna. Prins în capcana timpului, Varosha a devenit unul dintre cele mai atractive orașe fantomă pentru fotografi și curioși din întreaga lume, mai ales că în afara gardurilor există cartiere moderne, locuite, iar contrastul este fascinant.
Clădirile abandonate sunt aproape o ruină
Insula are o zonă neutră, acolo unde au loc discuțiile de pace dintre cele două comunități, grecești și turcești
Așa arată unul dintre cele mai căutate orașe fantomă ale lumii
Vegetația a invadat pe rând, clădiri și străzi
Războiul din 1974 a împărțit insula, în prezent existând negocieri de pace între comunitățile grecești și turcești din Cipru, ambele părți manifestând dorința de a reda odată strălucitoarei Varosha vechea sa glorie. Totuși, în ciuda a diferite propuneri pentru readucerea sa la viață, până în prezent, nimic nu s-a schimbat, tensiunile existente între cele două comunități fiind încă de actualitate.
După zeci de ani de neglijență, cele mai înalte hoteluri stau să se prăbușească
Prins în capcana timpului, Varosha încă refuză să moară, așteptând ca oamenii să se pună de acord și să-l redeschidă, redându-i meritata strălucire de altădată
Foștilor rezidenți nu li s-a mai permis ca după război să revină în locuințele lor
Citiţi şi
Aceste fotografii, aceste momente în timp…
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.