Fapte: Ministerul Egalității din Spania a lansat o campanie prin care încurajează femeile să meargă la plajă indiferent de forma pe care a avut-o sau a dobândit-o în timp corpul lor. În posterul campaniei sunt cinci femei, între care una topless, fără un sân după mastectomie – o învingătoare în lupta cu cancerul. (Eu asta văd, și nu asimetria ori cicatricea, o femeie bucuroasă că e încă în viață și se poate bucura de soare și mare.)
Dar nu toată lumea a fost impresionată de campanie. Unii s-au întrebat dacă n-ar trebui extinsă pentru a include și bărbații fără așa-numitele corpuri standard, în timp ce liderul de stânga Cayo Lara a spus că campania este culmea absurdului, încercând să „creeze o problemă acolo unde nu există”.
Ministrul Ángela Rodríguez Pam a postat pe Twitter un mesaj adresat bărbaților care credeau că femeile nu au nevoie de permisiunea ministerului pentru a merge la plajă: „Desigur că mergem, dar ne așteptăm că vom atrage ura pentru că arătăm un corp care nu este standard.”
“În România, declarațiile sexiste ale lui George Buhnici au deschis o discuție atât de necesară despre body shaming și despre felul în care societatea pune în continuare enorm de multă presiune pe corpurile femeilor.” scrie pe pagina organizației Centrul Filia.
În Spania, Guvernul (n.red la inițiativa Institutului femeilor) a lansat o campanie prin care celebrează corpurile tuturor femeilor: „Astăzi celebrăm vara pentru fiecare dintre noi, fără stereotipuri, violență și presiune asupra corpurilor noastre. Vara este a noastră, a tuturor.”
Orice corp este perfect pentru plajă. Nimeni nu ar trebui să îți dea sfaturi nesolicitate în legătură cu felul în care arăți. Singurul lucru important este să te simți bine în pielea ta și să îți iubești corpul așa cum este.
Corpurile femeilor sunt în continuare câmp de luptă, fie că vorbim despre standardele de frumusețe sexiste și nerealiste sau de controlul asupra sănătății noastre reproductive. Le reamintim tuturor misoginilor că femeile nu merg la plajă să fie privite și judecate; deciziile pe care le luăm cu privire la propriul corp ne privesc strict pe noi – nu suntem obiect de plăcere sau distracție pentru privirile bărbaților.”
Destul de clar mesajul, nu? Voi ce credeți?
Citiţi şi
Decât fericită la Costinești, mai bine în depresie la Monaco
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.