Când vine vorba de gusturi, după cum știm, nu se discută, indiferent că vorbim de gusturi în materie de modă, parteneri de viață sau… mâncare. Eu, deși nu am legături native cu zona mediteraneană, am legături… afective, căci prefer să consum fructe de mare. O, da… creveți, scoici, caracatiță, homari, nu zic la „nu” la nimic. Și nici când vine vorba de alge. Iată de ce.
Nu mai e niciun secret pentru nimeni că fructele de mare și algele sunt două tipuri de alimente deosebit de populare în multe bucătării din întreaga lume. Acestea nu numai că oferă gust și texturi diferite în mâncare, dar sunt și bogate în nutrienți esențiali și antioxidanți. Fructele de mare și algele sunt alimente sănătoase care pot fi consumate într-o varietate de moduri și pot fi adăugate la multe feluri de mâncare pentru a le îmbunătăți valoarea nutritivă.
Mai mult, fructele de mare sunt o sursă excelentă de proteine slabe și sunt bogate în acizi grași omega-3 (ce ajută la menținerea sănătății inimii, la scăderea nivelului de colesterol și la îmbunătățirea sănătății creierului), minerale (precum zinc, fier și seleniu) și vitamine.
De asemenea, algele sunt o altă sursă importantă de nutrienți și antioxidanți, fiind bogate în iod, un mineral esențial pentru sănătatea tiroidiană și reglarea metabolismului, în vitamine – precum vitamina K, care ajută la menținerea sănătății oaselor – și vitamina C, care ajută la absorbția fierului și la creșterea sistemului imunitar.
Algele sunt utilizate cu precădere în bucătăriile asiatice (Japonia, Coreea și China), dar asta nu înseamnă că nu le poți consuma indiferent de locul în care te afli pe glob. Ia gândiți-vă ce preparate ușoare și nutritive poți face folosind algele ca ingredient de bază: supe, salate, sushi. În plus, știați că pot fi o alternativă sănătoasă la sarea obișnuită, deoarece au un gust sărat și pot fi utilizate în loc de sare pentru a adăuga gust.
Fibrele din algele marine sunt bune în dietă zilnică a oricărui individ și ajută mai ales la înlăturarea grăsimii din zona abdominală. În plus, îmbunătățesc sistemul imunitar , ajută la estomparea ridurilor, întăresc oasele, prevenin cancerul și bolile de inima.
Un studiu japonez plublicat aici a descoperit că algele verzi au proprietăți anti-obezitate și anti-diabet.
O altă modalitate de a consuma algele este prin intermediul suplimentelor alimentare. Acestea pot fi achiziționate sub formă de pulberi sau capsule și pot fi utilizate pentru a spori nivelul de iod sau pentru a obține alte beneficii nutriționale. Suplimentele alimentare de alge sunt bogate în antioxidanți, au efecte antiinflamatorii și pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Așadar, dacă v-am stârnit interesul, în afară de „poftă bună”, nu vă mai spun decât că trebuie să vă asigurați că le achiziționați de la surse de încredere și că le preparați corect înainte de a le consuma.
Citiţi şi
Ce este bine să știi înainte să cumperi și să depozitezi fructe de mare
Rețetă pentru cea mai gustoasă caracatiță la grătar
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.