Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să fii singur pe această lume? Cum ar fi să nu te cunoască nimeni, să nu ai cu cine vorbi ce te apasă, să nu te aștepte nimeni acasă și să nu primești nicio îmbrățișare? Este o teamă comună, o teamă pe care unii o trăiesc zi de zi și pe cât este de neînțeleasă de către cei din jur, pe atât de mult suferă persoana despre care vorbim. Vorbim, bineînțeles, despre voi, toți cei care vă temeți de singurătate.
Te trezești dimineața. Este o zi caldă, dar mai răcoroasă decât de obicei. De fapt, este perfect, acolo sub pătură. Patul e moale, iar salteaua parcă îți face loc, te primește în culcușul ei. Întinzi o mână în lateral și te întorci pe o parte. Te uiți cum doarme lângă tine bărbatul pe care îl iubești și știi atunci că ai o viață foarte frumoasă. Îl iubești enorm și nu te-ai putea gândi vreodată cum ar fi viața ta fără el. Închizi ochii pentru o scurtă vreme și se pare că te fură somnul câteva zeci de minute. Când îi deschizi, ești mai odihnită și te pregătești să te ridici din pat. Dar, lângă tine locul este gol. El a dispărut și nu știi unde este. Te izbește un gol în stomac și nu știi ce să te întrebi mai întâi. Unde a plecat? De ce a plecat dintr-o dată? Dacă a pățit ceva? Dacă s-a supărat pe mine că i-am făcut ceva? Unde este EL?
Acest articol este dedicat vouă. În el voi vorbi despre cum este viața de zi cu zi și ce greutăți întâmpină o persoană care se teme să rămână singură, ce înseamnă din punct de vedere psihologic plecarea unei persoane și ce se ascunde sub această teamă.
Te ridici din pat și mergi în bucătărie. Acolo este o cană de cafea murdară lăsată pe masă și câteva vase în chiuvetă. În camera de zi este doar un tricou al lui aruncat pe canapea. Poate este la baie. Lumina este stinsă. Nu este nici la baie și nici în curte. Inima începe să bată mai repede și te temi ca nu cumva să fi pățit ceva. Niciodată nu a plecat fără să spună. „Știe că mă sperii ușor și știe că întotdeauna îl rog să îmi spună când merge, unde merge…”. „Dacă a pățit ceva? Dacă totul a fost un vis, iar el nu a existat niciodată? Dacă niciodată nu m-a iubit și astăzi este ziua în care el a plecat de tot? Dacă a murit?”.
El apare pe ușă și face pași mici, crezând că încă dormi. Ești furioasă că a plecat așa, fără să spună nimic. Are o pungă de cumpărături în mână; a vrut să îți gătească ceva bun. Nu era cumva regula că el trebuia să îți spună mereu când pleacă? Te bucuri că este aici și uiți totul. Îl iubești, nu ai cum să te superi pe el. Îl iubești și atât.
Plecarea unei persoane înseamnă depărtarea de tine. Înseamnă a pierde relația cu persoana iubită, a pierde persoana iubită. Plecarea unei persoane înseamnă a nu fi acolo. Acum cu siguranță este mai fericită, se simte mai bine în altă parte. O urăsc pentru faptul că este departe de mine, că m-a abandonat, că îmi face rău prin faptul că a plecat, dar totuși mi-e teamă de faptul că din cauza mea a plecat. Am greșit foarte mult față de ea, am rănit-o și poate că asta îmi este pedeapsa. A plecat pentru că am rănit-o!
Citiţi şi Îmi era al dracu’ de frică de singurătate
Așa cum se poate vedea aici, o persoană cu teamă de singurătate se învinovățește mai mult sau mai puțin conștient în momentul în care este singură. Principala problemă o reprezintă agresivitatea. Oricine greșește, oricine se supără pe persoanele apropiate și tu nu ești o excepție. E normal să urăști persoana pe care o iubești și e normal să ai momente în care să vrei ca ea să dispară. Este dificil să trăiești toată această ură adunată în timp, de aceea vrei ca persoana iubită să rămână alături. Astfel, nu vei sta față în față cu vinovăția și cu toată răutatea ta.
Rezolvarea nu este ușoară, dar este necesară. Poți merge la psihiatru și poți lua pastile pentru relaxare. În momentul în care simți că vine atacul de panică sau că vei rămâne singură, trebuie să fii cu mâna pe pastile și să le iei. Poți încerca să faci sport. Foarte multă lume reușește să își consume energia cu ajutorul sportului, nu mai spun de faptul că dorm mult mai bine. Poți să încerci să meditezi sau să faci acea activitate care te-a relaxat mereu. Toate acestea sunt soluții, însă cea mai bună și mai sigură alegere este terapia psihanalitică. În terapie vii pentru a vorbi despre tine. Nu trebuie să faci nimic, doar să spui ce îți trece prin minte și împreună cu terapeutul vezi ce se ascunde sub simplele cuvinte. Dai sens celor spuse și refaci traseul uitat de mintea ta.
Guest post by Tiberiu Seeberger
Și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Prostia omenească și prostia românească
Stilul de viață Friluftsliv și câteva imaginare expresii norvegiene pentru stări reale (UMOR!)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.