În niște țări cam friguroase, conform clasamentului alcătuit anual de World Economic Forum în funcție de accesul sexelor la resursele socio-economice. Fiindcă în 2012, Global Gender Gap Report plasează pe primul loc Islanda, urmată de Finlanda, Norvegia, Suedia şi Irlanda.
Cele 135 de ţări luate în calcul pentru măsurarea egalităţii sau inegalităţii dintre sexe însumează aproape 90% din populaţia lumii. Cele patru categorii după care se apreciază calitatea vieții femeilor sunt oportunităţile economice (locuri de muncă, salarizare şi promovabilitate), accesul la educaţie, starea de sănătate şi durata medie de viaţă şi participarea la viaţa politică. Scorul se încadrează între 0 – inegalitate şi 1 – egalitate perfectă între femei şi bărbaţi. Pe ultimele cinci locuri se situează Arabia Saudită, Siria, Ciad, Pakistan şi Yemen, în timp ce ţara noastră se află fix la jumătatea clasamentului, mai exact pe locul 67. În 2012 suntem sub vecinele moldovence şi bulgare, care stau pe un confortabil loc 45, respectiv 52. Cel mai bine ne-a fost în 2006, anul în care topul a fost întocmit pentru prima dată, când am ocupat un onorabil loc 46, cu toate că şi atunci am fost în urma „concurenţei” şi, ca o menţiune suplimentară, erau doar 115 ţări luate în colimator.
Pe scurt, la noi în ţară situaţia arată cam aşa:
- 7% dintre femeile apte de muncă sunt şomere
- 46% dintre locurile de muncă din sectoarele non-agricole sunt ocupate de femei
- 48% dintre firme au femei în funcţii de conducere
- Durata medie a studiilor (atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi) este de 11 ani
- Vârsta medie a femeii la prima căsătorie este de 26 de ani
- În medie, o femeie naşte 1,4 copii (asta are doar o logică statistică… )
- Concediul de maternitate are o durată de 126 de zile, timp în care primeşte 85% din salariul ultimelor 6 luni
- Speranţa de viaţă a unei femei este de 68 de ani, în timp ce a unui bărbat este de 63
În raport stă scris aşa: „Raportul nostru evidenţiază un mesaj adresat oficialilor din aceste ţări, care, pentru a creşte gradul de competitivitate şi potenţialul de dezvoltare, trebuie să întocmească politici care să tindă spre egalitate între sexe – cu alte cuvinte, ar trebui să acorde femeilor aceleaşi drepturi, responsabilităţi şi oportunităţi ca cele acordate bărbaţilor”.
Să vă mai întreb dacă credeți vreo secundă că oficialii vor ține cont de aceste recomandări? Nu, dar am să vă întreb altceva: de ce nu votăm femei, doamnelor, atunci când avem ocazia să ne alegem reprezentanții? Și, cum tot se apropie ziua urnelor, emigrăm sau ne solidarizăm, ca să ne fie bine aici, acasă la noi?
Citiţi şi
“Femeia pe care trebuie să o știm” – trimite-ne povestea ei
50 de fete din opt sate au participat la Tabăra fetelor neînfricate
Titlul cărții e cheia acestei fotografii
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.