Să pun unt de cocos în cafea? Dar ghee? Nu. mai bine frișcă. Mai bine lapte. Mai bine o tratină cu unt alături.
Iată ce cred despre pusul de unt în cafea, fie de unt normal, fie de unt indian clarificat (ghee), fie de unt de cocos… Toate sunt recomandări de Internet de la tot felul de influenceri în căutare de spectacol. Nu, nu are niciun sens să pui unt de niciun fel. De zeci de ani se poate pune în cafea LAPTE, se poate pune FRIŞCĂ şi calculat pe orice fel de parametru ieşi mai bine cu frişcă decât cu unt de cocos sau normal sau ghee sau de alt fel. Ieşi şi mai bine cu lapte, se poate face un cappucino, se spumează laptele şi ieşi şi gustativ bine, şi ai şi mai puţine grăsimi saturate…
Din motive care îmi scapă, e acum un trend nesănătos, cel de a adăuga grăsimi care mai de care mai saturate (adică exact cele care cresc colesterolul rău şi riscurile asupra inimii şi vaselor de sânge) cu tot felul de justificări uşor demontabile… Pui unt în cafea ca să ţină de foame… Ok, de ce n-ai mânca mai bine o felie de pâine integrală cu un gem ca să ţină de foame? Sau o felie de pâine cu unt. De ce să-l pui în cafea? Eu chiar sunt iubitor de cafea şi nu înţeleg trucurile astea de a transforma cafeaua în cafea cu grăsime pentru cine ştie ce strategii inteligente…Asta deşi poţi şi ieşi mult mai bine să pui nişte frişcă şi gata…e şi mai bună, iese şi mai bine la grăsimi decât untul….
Nu, nu recomand niciun fel de unt în cafea. Dacă tot e de recomandat grăsimi, recomandarea e să fim atenţi să le creştem pe cele vegetale benefice pentru sistemul cardiovascular. De exemplu uleiul de măsline, nucile. Nu untul.
Sper că am răspuns acum la încă mai multe întrebări care au tot venit. Nu, n-o să recomand niciodată adăugarea de unt în cafea, sunt o sută de metode de a utilizat un pic de unt mai bine şi a ne bucura de el. Şi oricum la unt e un compromis, nu există recomandarea de a mânca mai mult unt pentru a fi mai sănătos, aşa cum există la alte grăsimi. Dacă chiar vreţi ceva mai sănătos, mâncaţi mai multe nuci, nu mai mult unt. Mai mult peşte, nu mai mult unt de cocos. Sunt o mulţime de variante mult mai bune. Iar dacă nu: puneţi frişcă, cum se pune elegant la cafea de foarte mult timp, şi e acelaşi lucru, un anume gramaj de frişcă va corespunde unui anume gramaj de unt…
O să treacă şi nebunia asta cu untul pus în cafea, e un curent din ăsta de Internet de foarte proastă speţă, care nu are nimic de-a face cu ştiinţa. Aşa-zise trucuri care chipurile ar ajuta la ceva dar nimeni nu ştie la ce…în niciun caz la sănătatea inimii sau la sănătatea metabolică. Şi o spun şi din postura de iubitor de unt. Eu chiar n-aş strica untul şi nici cafeaua băgând unt în cafea doar pentru că s-au făcut nişte reel-uri cu untul din cafea drept o mare descoperire. Nu e. E o prostie.
Citiţi şi
Consumul zilnic de cafea ar putea prelungi viața cu până la doi ani
UMOR! Lucruri care sunt diferite în Europa (după americani)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.