Dacă ar fi să facem un top al momentelor ce ne-au schimbat viața și au reușit să ne facă să evoluăm în bine, cu siguranță multe dintre ele sunt adunate de prin călătorii. Pornind cu rucsacul în spate și ieșind din zona noastră de confort, am reușit să ajungem în peste 45 de țări până la 28 de ani, deși ambii lucrăm cu program normal de la 9 la 6 în multinaționale.
Suntem Anda și Ionuț, doi tineri pasionați de călătorii ce împărtășim experiențele și sfaturile utile adunate de prin lume pe Travelship.ro.
Visul nostru este să îi ajutăm pe cât mai mulți tineri din România să călătorească în lume și să își întreacă limitele.
Unul dintre modurile noastre preferate de a vedea locurile în care ajungem este să închiriem o mașină și să ne oprim în voie pentru a explora locurile. Nu ești stresat că pierzi autobuzul, că nu ai loc de bagaj sau că trebuie să pleci la ora fixă pentru a nu rata următorul tren. Dacă vorbim de Europa, timp de cinci ani la rând am făcut câte un roadtrip cu propria mașină, pe câte un traseu diferit. Da, poate în total am parcurs peste 20.000 de kilometri și am strâns multe ore de condus, însă amintirile și locurile vizitate ne rămân pentru o viață întreagă!
Dar haideți să trecem la treabă și să vă povestim cum am ajuns din București pe Coasta de Azur, cu opriri în Serbia, Croația, Italia sau Marsilia. Relaxare, plajă, cultură, istorie și vacanță într-un buget rezonabil? Da, există rețeta pentru așa ceva!
Traseu sugerat: București – Belgrad – Zagreb – Milano – Genova – Monte Carlo – Nișă- Cannes- St Tropez – Marseilia – Torino- Trieste – Budapesta – București.
Durata recomandată traseu: 15 zile
Perioada optimă: Fiind vorba și de plajă, cel mai bine alegeți perioada cuprinsă între mijlocul lui mai și mijlocul lui septembrie, dar încercați să evitați luna august, când prețurile sar în aer, iar Europa se umple de turiști.
Costuri estimate: 1000 – 1200 euro de persoană (presupunând că sunteți patru persoane în mașină, iar cazarea se face în cameră dublă în condiții de 2-3 stele).
Cum arată programul pe zile
Ziua 1: Belgrad
Clădirea Parlamentului din Belgrad
Prima zi plecăm dimineață din București și în aproximativ opt ore ajungem în capitala Serbiei, un oraș ce a văzut și trăit multe, fiind distrus și recucerit de mai multe ori decât am putea noi să numărăm.
Totuși Belgrad-ul a renăscut de fiecare dată asemenea unei păsări Phoenix. Aveți o după amiază întreagă să va bucurați de oraș. Noi am început cu Piață Trg Republike (un fel de Piața Universității pentru sârbi, fiind locul în care se adună pentru evenimentele importante) și am continuat pe strada pietonală Knez Mihailova (stradă belgrădeană de promenadă) până la parcul Kalemegdan și cetatea Belgradului, poate cel mai cunoscut obiectiv din oraș. Aici, la confluența răului Sava cu Dunărea, se spune că a fost unul dintre cele mai disputate și sângeroase locuri din Europa: au fost duse peste 115 bătălii, iar cetatea a fost pusă la pământ de vreo 40 de ori.
După ce vă relaxați la cetatea Belgradului (nu este mare lucru de văzut fiind în ruină), puteți merge pe stradă Kneza Milosa pentru a vedea fostul Minister de Interne. Sau, mai exact, ce a mai rămas din el după bombardamentele NATO din 1999. Sârbii au lăsat intenționat clădirea prăbușită, pentru a aminti și generațiilor viitoare de suferința prin care au trecut.
Belgrad-ul este renumit și pentru viața să de noapte, așa că dacă mai aveți energie, puteți da o tură pe prin zona Strahinica Bana.
Ziua 2: Zagreb
Zagreb, orașul vechi
A două zi, continuați drumul străbătând Balcanii, spre Zagreb, capitala Croației. Cei aproape 400 de kilometri vor fi parcurși cam în patru ore (ce bine că sârbii și croații au autostrăzi! 🙂 ), însă s-ar putea să stați destul de mult la vama dintre cele două țări.
Zagreb este de multe ori ignorat de către milioanele de turiști care aleg să viziteze Croația, fiind întotdeauna pus pe plan secund în urma Coastei Dalmate. Totuși, orașul apărut pe harta istoriei acum 1000 de ani ne-a surprins extrem de plăcut și ni s-a părut unul dintre cele mai romantice orașe ale Europei.
Este împărțit în trei zone principale, practic trei orașe într-unul singur: Orașul Vechi, sau „Orașul de Sus”, Orașul de Jos și Noul Zagreb.
Orașul Vechi te introduce din prima într-o atmosfera medievală din care nu lipsesc străduțele pavate, lămpile cu gaz și clădirile vechi de secole. Plimbă-te în voie pe aici, fără să ai vreun obiectiv anume în minte. Zona nu este foarte întinsă, așa că vei da mai mult că sigur peste clădirea Parlamentului, Poarte de Piatră (monument din secolul al XIII-lea) sau de Biserica Sfântul Marcu.
Orașul de Jos este apărut mai târziu și s-a dezvoltat prin secolul al XIX-lea, în stil baroc. Aici veți întâlni Teatrul Național, Piața Ban Jelacic sau Catedrala Sfântul Ștefan, dar la fel precum în Orașul Vechi, nu alergați după obiective prin Zagreb, ci bucurați-vă pur și simplu de atmosfera boemă ce înconjoară orașul.
Orașul Vechi (sau Orașul de Sus) și Orașul de Jos se află la o diferența de nivel considerabilă, dar nu vă speriați, puteți lua telefericul ce face conexiunea dintre ele extrem de facilă.
O jumătate de zi este de ajuns pentru a explora cele două părți de oraș, iar dacă doriți, seara ați putea da o fugă și prin Orașul Nou, care, așa cum îi spune numele, este zona în care s-au dezvoltat zgârie norii și centrele moderne de shopping.
Zilele 3 și 4: Milano
Piața Domului din Milano văzuta de pe rooftop
Nu puțini sunt cei ce afirmă faptul că nu ai prea multe de făcut în Milano, mergi acolo doar pentru shopping. Nimic mai greșit și superficial! Înainte de a fi capitala modei în lume, Milano este capitala Lombardiei, un oraș cu peste 2000 de ani de cultură și istorie tumultuoasă, aflat în inima Europei.
Are peste un milion de locuitori, fiind al doilea oraș al Italiei și, pentru a-l vizita doar în două zile, este nevoie să vă organizați foarte bine programul, pentru a nu rătăci aiurea așteptând autobuzele.
Simbolul orașului este fără doar și poate Domul din Milano și a sa piață imensă, imagine emblematică nu doar a orașului, ci și a Italiei. Mai mult de șase sute de ani au fost necesari pentru a ridica catedrala ce pare că înglobează mai toate stilurile importante de artă ale Europei. Cu peste 11000 de metri pătrați, construcția se află în top 3 cele mai mari biserici din lume.
Opera Scala din Milano, Castelul Sforzesco (fortăreața medievală a orașului, foarte bine păstrată) sau Galeriile Viitorio Emanuel (pentru cei ce vor totuși o rundă de shopping de clasa), se află toate în preajma Pieței Domului.
Galeriile Viitorio Emanuele din Milano
Cină cea de taină a lui Leonardo da Vinci este, de asemenea, un obiectiv de primă clasă în Milano. Pictată pe unul dintre pereții mănăstirii dominicane Santa Maria delle Grazie, opera a scăpat miraculos în timpul celui de-al doilea război mondial, atunci când mănăstirea a fost bombardată, însă peretele cu pictura a rămas intact. Aici este nevoie de rezervare în prealabil, numărul de turiști ce au voie să viziteze locul fiind limitat.
Pentru a descoperi orașul boem și pentru a prinde gustul nopților târzii, mergeți în zona cartierului Navigli, construit în jurul canalului Naviglio, proiectat acum 500 de ani de către Leonardo da Vinci pentru a lega lacul Como de Milano. Un apus cu razele soarelui coborând printre fațadele vechi ale clădirilor și apa râului va fi cu siguranță un moment de ținut minte.
Pentru relaxare și un view de excepție, vă recomandăm Terazza Aperol, aflată chiar deasupra Galeriilor Viitorio Emanuele. Priveliștea de aici cu Domul și Piața Domului este imbatabilă, iar dacă asta nu este de ajuns, puteți adăuga și faptul că puteți gusta niște cocktailuri speciale și o înghețată delicioasă.
Zilele 5 și 6: Genova
Apus peste portul din Genova
Prima ,,întâlnire cu marea” din acest roadtrip are loc imediat ce străbateți Alpii Ligurici, venind dinspre Milano, după un drum scurt de două ore pe autostradă. Tocmai aveți în față o panoramă greu de uitat, superba Genova, casa lui Cristofor Colomb și cel mai mare port al Italiei.
Cu o istorie bogată ce se întinde pe câteva milenii, Genova continuă să fie și astăzi unul dintre cele mai mari orașe italiene, păstrând încă vie amintirea perioadei când își disputa cu Veneția supremația asupra Marii Mediterane.
Plimbați-vă seara pe Corso Italia, promenada orașului ce străbate Porto Antico, locul în care din trecut vasele genoveze plecau să facă comerț și să domine lumea. Centrul istoric este înscris în Unesco și este unul dintre cele mai mari din Europa ca suprafață, așa că plimbați-vă liniștiți, bucurându-vă în același timp de arhitectura și atmosfera medievale. Tot aici, în Piața Dante, puteți vizita casa celebrului navigator ce a descoperit America, Cristofor Columb.
Genova, un oraș la înălțime
Ziua 7: Riviera italiană, Monte Carlo și Nisa
Vederea portului din Portofino
Continuați călătoria, parcurgând frumoasa și fermecătoarea Riviera Italiană care începe de la Genova și se termină la ieșirea din țară în San Remo.
Începeți ziua cu o oprire în Portofino, un orășel pe care cuvântul ,,superb” nu îl descrie nici măcar pe jumătate. Ocupă cu siguranță un loc fruntaș într-un top personal al celor mai frumoase locuri în care am ajuns vreodată și asta în special pentru panorama portului văzută de sus de la Castelo Brown. Căsuțele colorate vechi, străzile pavate, bărcile ancorate în port, palmierii și apa de un albastru nemaivăzut creau parcă imaginea unui tablou al perfecțiunii.
Portofino, o imagine de vis
La scurtă distanță se află apoi San Remo, stațiunea cu ale sale festivaluri elegante de care probabil ați auzit. În trecut perla Italiei, San Remo ni s-a părut mai degrabă că trăiește din faima trecutului, cu hoteluri impozante, însă vechi, străzii pustii și magazine ușor demodate. Merită însă o oprire cu siguranță.
Nu departe, la mai puțin de jumătate de oră, după ce ați intrat deja în Franța, se află micuțul, dar elegantul și super bogatul, Principat de Monaco. Petreceți pe aici câteva ore și dacă va simțiți norocos puteți vizita și celebrul Casino din Monte Carlo. Sau mai bine, va puteți mulțumi cu o poză în locul în care James Bond făcea istorie 🙂 . Monaco nu are vreun obiectiv anume, însă fiind „locul de joacă” al celor mai bogați oameni ai planetei, puteți, dacă sunteți fani ai mâncării bune, să descoperiți unele dintre cele mai lăudate restaurante din Europa. Asta bineînțeles, dacă ați câștigat înainte la casino!
Casinoul din Monte Carlo
Încheiați ziua în Nisa, capitala Coastei de Azur, printr-o plimbare la apus pe Promenade des Anglais, bulevardul elegant plin de palmieri și hoteluri în stil baroc ce se întinde de-a lungul Marii Mediterane pe câțiva kilometri. De altfel Nisa, al cincilea oraș că mărime al Franței, are un aer aparte, un aer de eleganță, dat poate de faptul că este ales de mai bine de 100 de ani de către cei mai pretențioși oameni ai planetei pentru a-și face vacanța.
Promenade des Angleis din Nisa
Bistro-uri, restaurante elegante și magazine cu pretenții se întind pe mai toate străduțele vechi în formă de labirint ce formează partea orașului vechi. Urcați până în zona Le Château, locul în care pe vremuri exista castelul ce apără orașului, astăzi o idee excelentă dacă doriți să aveți parte de o priveliște frumoasă.
Ziua 8: Cannes
Plaja din Cannes
Începeți ziua tot în Nisa și vizitați centrul istoric al orașului, zona portului și apoi reveniți pe promenadă pentru o baie relaxantă în mare.
Porniți apoi într-un drum scurt de doar 30 de minute până în Cannes, însă nu înainte de a vizita și micuțul, dar cochetul orășel Antibes, locul ales în trecut de către Picasso drept reședință de vară. Știa el Picasso ce știa pentru că Antibes este unul dintre acele locuri din care cu greu te lași dus: plaje fine, ziduri medievale, căsuțe vechi și restaurante de clasă. Despre asta este Coasta de Azur, iar Antibes nu face excepție deloc!
Cannes, unul dintre cele mai renumite orașe de pe Coasta de Azur, a ajuns în atenția lumii întregi odată cu organizarea festivalului anual de film de aici ce atrage o mulțime de vedete. Acum 150 de ani, locul nu era decât un mic sat de pescari în care se auzeau doar valurile marii. Asta până când un lord englez s-a îndrăgostit iremediabil de acest loc și și-a construit reședința de vară. L-au urmat treptat și alții, iar totul a devenit apoi istorie, Cannes-ul ajungând astăzi sub lumina reflectoarelor lumii moderne.
În Cannes va recomandăm să vă relaxați la plajă și să savurați plăcerea de a fi într-unul dintre cele mai râvnite locuri de vacanță din lume.
Zilele 9 și 10: Saint Tropez și Marsilia
Prin micuțul Saint Tropez
Este o nouă zi petrecută în mare parte pe plajă, așa că, deși sunteți nevoiți să părăsiți Cannes, nu veți duce prea tare dorul marii. După aproximativ o oră de condus, din Cannes veți ajunge în următoarea destinație, celebrul Saint Tropez.
Welcome to Saint Tropez! Poate veți fi puțin surprinși, însă Saint Tropez nu este nicidecum o mega stațiune înțesată de resorturi de lux și cluburi de noapte. Este, în schimb, un orășel cochet, pitoresc, în care plajele cu nisip fin sunt scăldate de valurile Marii Mediterane, iahturile de lux își găsesc adăpost, iar centrul vechi merită o plimbare de câteva ore. Deși Coasta de Azur este, în sine, o destinație foarte scumpă, în Saint Tropez am simțit apogeul.
Relaxați- va câteva ore după care e vremea să plecăm la drum către destinația finală a zilei și punctul cel mai îndepărtat al acestei vacanțe, Marsilia!
Marsilia văzută de la biserica Notre Dame de la Garde
Marsilia este o adevărată bijuterie, pusă de multe ori pe nedrept în umbra Parisului sau a Nisei în topul călătorilor ce aleg Franța. Ultimii ani au însemnat o adevărată renaștere în ceea ce înseamnă viața culturală a orașului. Evenimentele de prim rang ce au avut loc aici, cum ar fi Campionatul European de Fotbal sau desemnarea orașului drept capitală europeană în 2013, au dus la renovarea întregului centru istoric al orașului și al portului vechi.
Marsilia are o istorie veche de mai bine de 2500 de ani, fiind cel mai vechi oraș al Franței, întemeiat de greci în anul 600 I. d Hristos. Începeți vizitarea orașului din vechiul port, acolo unde vânzătorii de pește aduc aminte de vremurile în care pe aici ancorau vase din toată lumea pentru a face schimb de mărfuri. La o scurtă distanță cu vaporașul este Insula If, locul în care se află celebra închisoare pe care Alexandre Dumas a ales-o drept cadru de acțiune al romanului sau, Contele de Monte Cristo.
La nord de vechiul port se află cartierul Le Panier, un loc în care merită să va pierdeți câteva ore printre străduțele înguste. Este unul dintre cele mai vechi cartiere ale orașului și și-a păstrat aerul boem al vremurilor trecute.
Pentru o priveliște uimitoare asupra orașului și a portului, urcați până la Notre Dame de la Garde, biserica ce domină orașul de pe cel mai înalt deal din zonă.
Zilele 11 și 12: Torino
Piața centrală din Torino
Plecați dis de dimineață din Marsilia pentru că vă așteaptă un drum superb prin Alpi până în Torino. În drum, vă puteți opri pentru câteva ore și în cochetul orășel Aix-en-Provence, o oază de liniște și un adevărat reprezentant al stilului provensal al sudului Franței.
Drumul continuă, traversați Alpii și satele de munte încremenite în timp pentru ca după amiază să ajungeți în Torino, se spune, cel mai neitalian dintre orașele din „Cizmă”.
Multă vreme sub influența austro-ungarilor, orașul are într-adevăr un aer mai auster accentuat și de faptul că este un important centru industrial al țării. De altfel, prin Italia este o vorbă mare, nordul muncește, sudul petrece 🙂 . Nu știm dacă este așa, însă știm că am fost plăcut surprinși de Torino.
Pe străzile din Torino
Centrul orașului este relativ compact și ușor de străbătut la pas, iar pe aici merită să vă opriți la Mole Antonelliana, pentru o perioadă scurtă în secolul al XIX-lea, cea mai înaltă clădire din lume cu cei 167 de metri ai săi. Urcați până în turn pentru o vedere de ansamblu a orașului și a Alpilor ce îl înconjoară.
Tot în zona centrală se află și Duomo di San Giovanni, singurul monument important în stil renascentist în oraș și locul în care se spune că se află chiar giulgiul ce l-a acoperit pe Iisus.
Ziua 13: Trieste
Trieste, acolo unde estul întâlnește vestul
Ne apropiem de finalul vacanței și în drumul spre România vă recomandăm să petreceți o noapte în Trieste, orașul port la Marea Adriatică ce timp de peste 500 de ani a făcut parte din Imperiul Habsburgic și mai apoi Austro – Ungar.
Aflat la confluența culturilor, Trieste este un amestec aparte de stiluri și obiceiuri, așa că va recomandăm să îl descoperiți încep la pas printr- o plimbare pe faleză orașului sau prin centrul vechi dominat de clădiri în stil baroc.
Ziua 14: Budapesta
Parlamentul din Budapesta oglindit noaptea în Dunăre
Ultima noapte înainte de a ajunge în București o puteți petrece în Budapesta, un oraș ce se spune că nu este cu nimic mai prejos decât Viena sau Praga, alte două bijuterii ale Europei centrale.
Este unul dintre acele orașe ce oferă toate avantajele marilor capitale europene, cu monumentele și clădirile sale grandioase, cu podurile sale peste Dunăre și restaurantele de clasă. Clădirea Parlamentului reflectată seara în Dunăre este una dintre imaginile emblematice ale Budapestei pe care va invităm să nu o ratați.
Ziua 15: Drumul spre București
Gata vacanța, în ultima zi vă așteaptă un drumul spre România, dar asta face parte din farmecul unui roadtrip.
Sperăm că v-am făcut chef de ducă și că regăsiți în traseul nostru de mai sus sursa de inspirație pentru următoarea voastră călătorie! Pentru mai multe idei de trasee, ghiduri de călătorie și sfaturi, urmăriți-ne pe pagina noastră de Faceboook Travelship.ro! Vom posta în următoarea perioadă live din calatoria noastră în Peru și Columbia 🙂 .
Travelship.ro Anda și Ionuț pe scările Selaron Rio Brazilia
Pe Anda și Ionuț, adică echipa Travelship.ro, îi găsiți aici.
Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Salutări din Lombardia, Veneto și Puglia
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.