Cineva mi-a propus să scriu despre cum ar putea deveni bărbații gentlemeni. Adică să aibă maniere. Hmm, bun și etern actual subiectul. Și tentant. Așadar, un foarte scurt tratat de bune purtări.
1. Salută și fă un compliment
Indiferent de starea de spirit și de problemele cu care poate te confrunți, când întâlnești o femeie (soție, prietenă, colegă ori vecină), nu te costă nimic să saluți cu o formulă prietenoasă și să faci o remarcă plăcută, adecvată. Curtoazia nu trebuie lăsată să moară. Ea se asortează la orice, de la blugi, la costumul office.
Exemplu: în loc de „salut, ce mai faci, mirandolino?!?”, adresat familiar unei colege, dacă tot te-ai decis să-i observi prezența, poți folosi „sărut mâna, ce mai face colega noastră cu ochi frumoși?”, chiar dacă n-or fi tocmai așa. Pe lângă minciunile negre pe care le-ai spus, una albă e chiar scuzabilă.
2. Sărut(ă-i) mâna!
Este un salut şi un gest minunat. Ultimul poate fi aplicat oriunde, mai puțin pe stradă. Semnificația lui cu greu poate fi interpretată altfel decât ca politețe și prețuire între colegi. Când intri într-un birou și dai mâna cu toți bărbații se cuvine măcar o dată pe lună să te îndrepți și către femeile prezente să le acorzi aceeași atenție. Cât despre femeia cu care împărți rosturile vieții private, trebuie să știi că gestul acesta îi atinge direct sufletul.
Exemplu: în loc de „bună, nu mai pot de foame” când intri în casă, te apropii de cea de la care aștepți cină și îi săruți întâi mâna. Dacă mai poți adaugă și un alint, vei simți singur care este diferența.
3. “Ești femeie, n-ai dreptate” e o replică din Neanderthal
Învață să respecți partenerii de drum, oricât de scurt și de colateral ar fi el. Printre ei se numără firesc și femei. Deci parteneri, da? Nu uita, iar dacă ești și șef, cu atât mai mult. Ar trebui să te îngrijoreze că ai dreptate tot timpul :). Ascultă fără să intimidezi și dacă nu ești de acord, folosește argumente pertinente, pe care le poate înțelege, crede-mă, și o femeie. La umbra unui nuc nu se face mai nimic. La fel, în umbra unui conducător autarhic nu înflorește creativitatea nimănui. Iar dacă ești soț, ar trebui să știi că nu există dragoste fără respect.
Exemplu: în loc de „tu greșești orice-ai spune ori face, pentru că ești femeie”, care nici de glumă nu e bună, ai putea acorda credit și spune „ok, care-i propunerea, care sunt părțile tari, care sunt părțile slabe…”. Comunicarea fără stres este rețeta de bună conviețuire sub același acoperiș, fie că e al casei sau al biroului.
4. Nu jigni
Înainte de a te întreba de unde îți vine prostul obicei de a-i umili în public pe ceilalți, gândește-te câți dintre cei care sunt lăsați perplecși de apelativele tale îți și acordă scuza nervilor. Renunță la atacurile verbale. Și cea mai dezastruoasă veste/părere poate fi comunicată civilizat. Exemplu: în loc de „ești o oaie!” (dacă vă spun că era, de fapt, vorba de vacă…), prin care ai vrut să comunici un mesaj de dezaprobare, „ai înțeles greșit” poate fi suportat mult mai bine. Nu asta era, de fapt, ideea?
5. Important c’est la rose
Da, o floare. Nici nu știi ce impact emoțional are asupra femeilor. Florile au putere de-a face uitate nedelicateți, altfel impardonabile, comise „bărbătește”, cu precădere, asupra femeilor. Măcar atât, dacă nu poți spune direct „îmi pare rău”.
6. Spune „mulțumesc”
Întotdeauna femeile vor aprecia bărbații cu maniere.
7. Dă o mână de ajutor
Când locuiți împreună, nu este nicio rușine să-i dai o mână de ajutor la treburile casnice. Nu ești mai puțin bărbat dacă știi cum se face o curățare de hotă și chiar o faci sau dacă pui mâna pe un aspirator, îl bagi în priză, îi dai drumul și-l plimbi pe podele.
*
Mulțumesc tuturor bărbaților, cunoscuți sau necunoscuți, care mi-au furnizat material pentru a încropi câteva sfaturi. Și, domnilor, să nu ne uimiți chiar de mâine cu un „sărut’mâna” fără interes sau cu o vorba bună doar așa ca să ne aduceți zâmbetul pe buze. Nu de alta, dar să nu facem infarct.
Citiţi şi
Dragostea, compasiunea și blândețea
Un bărbat, două femei și mai mulți copii
Seexul după 40 de ani sau despre sfârșitul cumințeniei
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.