Venind într-o seară de la o bere amicală mai întârziată, dar nu atât de întârziată încât să nu ştie să se ducă acasă cu RATB, am vizionat din plictis şi în diagonală un afiş din staţia lui 104, la Unirii. L-am vizionat într-un mod care cred că le-a scapat celor de la marketingurile şi advertisingurile prin care eşapeză astfel de creaţii ale industriei moderne întru divertisment în timp ce consumi sau invers. Pentru că de unde am început eu să citesc, adică jos, mesajul era aşa: “ ”.
În fine, nu-l mai ţin minte, asta în mod sigur şi pentru că nu avea niciun sens. Cuvintele le întelegeam, dar alăturate nu pricepeam ce transmit. Era o campanie împotriva diabetului, cum mi-au dezvaluit ulterior titlul şi niște cuvinte explicative scrise mai mic şi mai jos. Şi brusc mi-am imaginat urmatoare situaţie: vine un vizitator care nu ne cunoaşte mania vorbelor încurcate şi șmechere prin care ne dăm deştepţi. Un vizitator cu acelaşi coeficient de inteligenţă, dacă nu mai mare, care cunoaşte limba românească, dar care nu a văzut în viaţa lui o reclamă şi nici n-a auzit de marketing prin locurile de unde vine.
Să zicem că un nene de pe planeta XbrrvZum01 specializat în limba română la Universitatea din %&^=2. Citeşte. Cuvânt înţeles_cuvânt înţeles_cuvânt înţeles_trei cuvinte, mesaj neînţeles. Mai citeşte o dată. Nu înţelege. Recurge la cuvinte ajutătoare de pe margine. La marginea de sus sau de jos găseşte o secvenţă inteligibilă. Campanie împotriva diabetului. Aha. Se gândeşte. Parcă a mai vazut aşa ceva.
Diabet știe ce e. Și SIDA. Și fumatul.
Se gândeste din nou. Trage concluzia: oamenii fac campanii împotriva unor diferite lucruri care îi supără și de care nu pot să scape, cum ar fi creștinii, musulmanii, negrii, albii, roșii, țiganii, rasiștii, și în general cine nu e de acord cu ei. Că d-aia fac campanii. Şi lucrurile tot nu dispar. Vizitatorul deja confuz trece în revistă toate campaniile cunoscute în care bieţii oameni luptă împotriva: fumatului, diabetului, cancerului de sân, hoţilor din autobuze, sărăciei, poluării, ecologiștilor, petrolului, moșilor la volan. Ei luptă. Ele nimic. Ele nu-s ale lor, sunt nişte duşmani apăruţi din altă galaxie care au venit să îi amărască, bieții, până atunci persoane galactice la locul lor şi respectuoase.
Şi deodată are revelaţia. Soluţia universală. Mai verifica o dată: soluţia întradevăr pune capăt sărăciei. Poluării. Traficului de carne vie. Diabetului. Cancerului de testicule. Tuturor duşmanilor cu care luptă oamenii care fac campanii, după ce au terminat cruciadele. A doua zi vizitatorul întelept îşi pune binecuvântarea în aplicare: la 6 a.m. fix, civilizatia umană dispare definitiv în urma unui tratament cu bomba galactică cu găuri negre. Planeta rămâne intactă. Mulţumit, iluminat de fapta bună, vizitatorul pleacă mai departe, să vadă daca nu cumva şi marţienii duc vreo campanie împotriva diabetului, că în afiş nu se menţiona dacă e vorba de diabetul în România, în lume sau în univers.
N.a. 1: Găurile negre sunt un fel de vagin al universului, de unde au ieşit lucrurile din univers şi unde se reciclează tot ce nu a ieşit bine din prima. La noi, pe Terra, au ajuns expresiile “regresus ad uterum” la latini şi “’te-n ‘zda mătii” la români, semnificând același lucru: ai ieşit stricat, dă-te la refăcut. “Go f..k yourself” din engleză îl considerăm un implant lingvistic ulterior, venit din ultima campanie ratată de exterminare dusă de o rasă superioară acum 500 de ani, campanie care avea acest solgan și tema “eliminare prin derutarea instinctului reproducător”. Ca atare nu o vom lua în considerare.
N.a. 2: Acest articol este un pamflet împotriva mesajelor tâmpe, nu a persoanelor bolnave de diabet. Sper ca vizitatorul să soluţioneze şi campania mea împotriva campaniilor. Mulţumesc.
Editare prin adăugare. Cuvintele lipsă au fost găsite! Urmează reproducerea conversației IM-istice și revelatoare cu prietenul X, pe care o să-l numim Animaloo, pentru că așa i-a rămas numele.
animal: voiam sa te intreb
animal: daca alea 3 cuvinte
animal: erau
animal: campania schimba diabetu
animal: sau ceva de genu
eu: posibil
animal: si voiam sa te intreb
animal: IN CE PLM IL SCHIMBA?
Citiţi şi
Reacție la Macarena (Erika Isac)
Altădată, aș fi judecat femeile care alegeau să devină iubitele unor bărbați însurați
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.