Ignorant, fudul, caricatural, mârlan și lacom, copil bătrân de bani pe jumătate gata făcuți, viclean, revanșard, dezechilibrat și evident jovial-cătrănit în anticamera senilizării, Donald J. Trump s-a întors la Casa Albă hotărât să nu mai iasă din istorie.
Ceea ce este o veste proastă pentru istorie, oamenii au uitat consecințele bombelor atomice și mai e și apocalipsa climatică la doi pași.
Salvatorul planetei întruchipat în acest primitiv cu coamă blondă din comerț este vocea urlătoare a unei clase abandonate.
Majoritatea americanilor chiar a fost abandonată, pentru că a deraiat capitalismul, care a devenit o unealtă imorală aflată strict în slujba bogaților și a corporaților.
Trump e acum un Elțîn dansând ca ursul pe muzica oligarhilor. În momente de criză economică, politică, socială și identitară, oamenii au prostul obicei de a se îndrepta spre un populist care promite că va fi autoritar. Trump este acela.
Un produs al videocrației și al prăbușirii dramatice a IQ-ului în America și în lume (slavă revoluției tehnologice și telefoanelor semnificativ mai inteligente decât oamenii!), Trump va face toate greșelile pe care le poate face. Dar nu va fi un Nero portocaliu jucându-se cu bombe nucleare.
Mai degrabă doar o petardă, doar o perdea de fum dincolo de care bogații vor deveni și mai bogați, iar săracii și mai săraci. Și vor tot continua să vâneze vinovați, imigranți și maleficii gender-fluizi care duc, nu-i așa, lumea de râpă.
Între timp, Musk se joacă de-a fascismul, pentru că e străin de istoria în care vrea să intre. Dar nu e străin de marele joc financiar. Și asta e miza reală a neo-trumpismului: să continue să îi îmbogățească pe bogați în timp ce săracii vor avea multe teme de la care să se certe.
Iar algoritmii (dragii de ei!) rețelelor sociale vor accentua polarizarea și vor avea grijă ca imbecilitatea să rămână norma. Tot mai departe pe rețele, tot mai departe de biblioteci și gândire…
Lumea liberă nu mai e liberă, capitalismul favorizant e norma de decenii, în populație a crescut resentimentul până a luat chipul monstruos al lui Trump.
Când cauți o schimbare venită de deasupra nici nu mai bagi de seamă dacă e Mântuitorul călare pe un măgar sau unul dintre cei patru călăreți ai Apocalipsului. În cazul de față, călărețul fără cap.
Măreția Americii nu poate fi redată de Trump și echipa sa de ultra-bogați și țicniți anti-știință, măreția Americii a fost făcută de capitalismul mai puțin imoral, care zace abandonat într-o notă de subsol la bogăția fără margini a ultra-bogaților.
Măreția Americii a fost dată de implicarea politică reală a cetățenilor săi. Politrucii clipei, democrați și republicani deopotrivă, sunt doar niște anexe ale lobby-urilor marilor industriei.
E ușor să călărești valul acesta de ură, e ușor să fii populist în America azi pentru că Statele Unite ale Americii nu mai sunt de decenii unite.
Iar dacă săracii sunt ținuți ocupați să se certe între ei pe câte sexe poate avea neo-omul nici nu mai bagă de seamă că piramida capitalistă e atât de viciată încât baza abia se mai ține și toată bogăția merge în vârf.
Visul american nu mai are suflet și de la răsărit China e soarele roșu care ne va duce și mai departe în întuneric. Deceniile bune din istoria civilizație occidentale s-au dus, dar vom trăi și în ruinele capitalismului, cum am trăit și în cenușa imperiului sovietic.
Spre deosebire de rigiditatea comunismului însă, capitalismul are capacitatea de a se reinventa și chiar de a reînvia.
Criza politică este întotdeauna o criză economică și morală. Valorile oamenilor s-au alterat brutal în ultimele decenii, iar acum sunt locuiți de frică, disperare și ură.
De pe marginea prăpastiei poți doar să cazi sau să revii mai puternic. Să rămânem optimiști, în definitiv nu avem decât totul de pierdut.
Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.
Curaj, și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Despre dragoste și bărbați, fără crize de emancipare
Avem prea mulți arici și prea puține vulpi
O durere profundă și ascunderea lacrimilor
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.