Când aveți o pereche de ghete de damă preferată, poate fi greu să le spuneți „la revedere” și s-ar putea chiar să căutați metode de a le restaura. La primul semn de uzură, ați putea încerca să prelungiți durata de viață a acestor ghete de damă cu balsamuri, spray-uri impermeabile și îngrijire precaută.
Dar, în realitate, probabil că va trebui să vă înlocuiți ghetele sau bocancii de damă o dată la fiecare șase până la douăsprezece luni (în funcție de tipul de utilizare și de frecvență).
Dacă nu sunteți sigură dacă să aruncați sau să cumpărați ghete de damă noi, mai ales dacă le folosiți pentru siguranță la locul de muncă, avem câteva sfaturi pentru dvs. Citiți mai departe pentru a afla care sunt semnele care vă arată că ghetele dvs. sunt uzate.
Daune exterioare
Dacă ghetele dvs. de lucru încep să prezinte daune la exterior, cel mai probabil au urme de deteriorate și în alte locuri. Uzura exterioară aproape că garantează că acele ghete de damă sunt pe cale să se rupă.
Cu toate acestea, chiar și semnele de deteriorare ușor vizibile pot trece neobservate. Examinați aceste zone ale ghetelor dvs. de lucru pentru orice semne de deteriorare:
• Deteriorarea tălpii exterioare – Verificați marginea care urmărește jumătatea superioară a piciorului (de obicei este făcută din cauciuc). Vedeți urme de rupere sau fisuri? Daunele tălpii exterioare provin din utilizarea pe termen lung sau repetată și zgârieturi. În timp, aceasta se poate uza până la găuri și poate cauza pierderea izolației și a protecției.
• Găuri sau perforații – Verificați toate zonele exterioare ale ghetelor, din față în spate. Dacă observați găuri sau perforații, este timpul să le înlocuiți. Aceasta este o rețetă pentru a vă expune la pericole precum scurgerile de substanțe chimice, izolarea slabă și protecția redusă împotriva pericolelor electrice.
Semne furtive pe care s-ar putea să nu le vedeți
Ochii care nu se văd se uită? Nu și pentru ghetele dvs. de lucru. Uzura poate apărea în multe forme, pe care s-ar putea să nu le observați din prima. Terenul accidentat și utilizarea constantă pot duce la deteriorarea părții inferioare și la mijlocul ghetelor dvs. de lucru.
Începi să simți alunecarea, pierderea înălțimii sau o potrivire ciudată a ghetelor dvs.? S-ar putea să vă confruntați cu una dintre aceste probleme:
Tracțiune redusă
Ați putea pur și simplu să dați vina pe vremea rece sau stângăcie. Dar dacă alunecați brusc în ghete, probabil că aveți o tracțiune redusă.
Verificați sub ghete pentru a vedea dacă s-au uzat suprafețele cu nervuri sau cu crampoane. Dacă da, trebuie să faceți un upgrade. Și dacă întăririle de tracțiune nu sunt o opțiune (cum ar fi mânerele cu țepi sau dispozitivele de prindere pentru călcâi), atunci ar trebui să vă achiziționați o nouă pereche de ghete de lucru.
Și amintiți-vă: tracțiunea nu este necesară numai în condiții de lucru umede. Orice pardoseală industrială sau suprafață netedă poate fi un pericol fără o tracțiune adecvată.
Deteriorarea tălpii intermediare
Talpa intermediară este un erou subestimat al funcției încălțămintei de lucru. Fiind stratul dintre branț și talpă, oferă suport suplimentar și amortizare pentru fiecare pas.
Din păcate, tălpile intermediare se pot uza mai repede decât alte piese și nu sunt ușor de înlocuit. Iată câteva semne că talpa intermediară a ghetelor de lucru s-a deteriorat:
• Aspect încrețit sau comprimat pe zona exterioară a tălpii intermediare
• Scăderea înălțimii când purtați ghetele
• Mai puțin suport și absorbție a șocurilor în timpul mersului
Durere sau disconfort
E normal să vă doară picioarele după o zi grea la muncă. Dar o durere puternică în picioare, genunchi sau chiar spate? S-ar putea să fie vinovate ghetele de lucru uzate.
Chiar dacă o pereche de ghete și-a depășit termenul de valabilitate, acestea nu arată întotdeauna semne clare. O durere corporală nouă și continuă după muncă ar putea însemna că este timpul să renunțați la acea pereche de ghete de damă.
Iată câteva modalități prin care ghetele de lucru pot fi cauza durerii. Gândiți-vă la ghetele de lucru ca la o schelă – sunt acolo pentru a vă sprijini și a vă proteja picioarele de daunele din exterior. Fără schele, „clădirea” picioarelor va începe să se prăbușească.
Dacă încep să vă doară gleznele brusc după fiecare schimb, începeți prin a examina forma ghetei. Iată câteva zone în care poate apărea pierderea suportului structural:
• Înclinarea – Înclinarea ghetei se poate observa printr-un test simplu: atunci când este plasată pe o suprafață plană, partea superioară se va înclina la stânga sau la dreapta, în loc să stea dreaptă. Acest lucru poate duce la alinierea necorespunzătoare a coloanei la locul de muncă, care se va transforma în dureri de spate.
• Slăbire – Dacă partea superioară a ghetei este lăsată sau încrețită, picioarele dvs. nu vor avea parte de suportul de care au nevoie.
• Branțuri uzate – Majoritatea oamenilor adaugă branțuri inserabile la ghetele lor de lucru. Dar dacă ghetele dvs. au cel puțin șase luni și branțul lor natural este rupt sau plat ca o clătită? S-ar putea să vă gândiți să cumpărați o pereche nouă, pentru a preveni durerea de arcade sau fasciita plantară.
Citiţi şi
Cum alegem corect îmbrăcămintea și încălțămintea pentru sezonul rece
Cum să alegi haine elegante și confortabile? Descoperă 3 sfaturi utile
Garderoba capsulă: cum o alcătuieşti
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.