Trei lucruri importante despre umiditatea aerului din locuință

18 November 2021

Un nivel normal al umidității din locuință înseamnă valori cuprinse între 30 și 60% pentru o temperatură de interior de 20-21 grade Celsius. Un umidometru ni le indică pe amândouă.

Ce ar trebui să știm

1. Umiditatea determină în mod direct cantitatea de alergeni (acarieni de praf, mucegai) din locuință și afectează grav persoanele cu alergii.

2. Umiditatea aerului împiedică funcționarea optimă a mecanismului de răcire a corpului.

  • La umiditate crescută, aerul nu  poate absorbi și transpirația noastră, iar organismul face mai multe eforturi să se răcească. Apare supraîncălzirea (epuizarea de căldură) poate duce la deshidratare și dezechilibre chimice în organism.
  • La umiditate scăzută, apar alte efecte nedorite: căi nazale uscate, incapabile să filtreze viruși și microbi, sinusuri uscate și chiar dureroase, posibile sângerări, inflamație în gât, piele uscată, senzație de mâncărime, buze crăpate, ochi uscați.

Soluțiile pentru a evita neplăcerile cauzate de aerul sărac în vapori de apă sunt relativ simple: umidificatoare de interior și un consum sporit de apă. Excesul de umiditate, însă, ar putea fi consecința propriilor greșeli. Ce putem evita și cum combatem excesul de umiditate care nu ni se datorează. 🙂

Excesul de umiditate din aer se manifestă prin prezența condensului apărut pe geamuri, iar pe termen lung se manifestă prin igrasie.

Cum combatem umiditatea excesiva

Dacă ne uităm în sezonul rece la ferestrele apartamentelor, majoritatea sunt aburite, semn că fie se gătește cu fereastra închisă și cu oalele fără capace, fie că se usucă rufe, fie nu se aerisește suficient de des de teama frigului sau a curentului.

Soluții – dezumidificatoare (care neutralizează și mirosurile), hotă, oale acoperite, mașini de spălat cu uscător. A, mai sunt și plante de interior higroscopice, nu doar nisipul pentru pisici care poate fi și el o soluție chiar dacă nu ai pisici. Indiferent ce alegeți, nu întârziați. Stricați cheful de viață al acarienilor și al mucegaiului, nu-i lăsați dă facă petreceri la voi în casă! 🙂

Și dacă tot vă pasă de calitatea aerului din locuințe și de siguranța voastră, zic să vă montați și un detector de gaze. Din cele inflamabile, periculoase. Better safe than sorry. 🙂



Citiţi şi

Căldură mare? Ne luăm un ventilator

De ce ai nevoie de un purificator de aer la tine acasă

Inspirăm alergeni, dormim cu acarieni, nu suntem bine chiar la noi în casă. Ce-i de făcut? Curățenie!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro