Trei copii? Poate doar dacă faci parte din vreo Casă Regală!

25 January 2018

CRISTINA LINCU OKSă vorbeşti azi despre familie în contextul unui cotidian superficial şi comercial este adesea considerat desuet, în timp ce o apologie a familiei cu mai mult de doi copii atrage după sine de la mirările cele mai amuzate, până la înfierarea socială, mai ales dacă situaţia pare să scape de sub control.scria jurnalista Roxana Iorgulescu Bandrabur despre cartea mea „Mamă de 3, femeie de 10! Sau… invers?”. Adevărul este că nu o dată mi s-a spus că am prea mulți (!!) copii. Căci nu e vorba de unul sau de doi, ci de trei.

Să fim serioși, chiar nu sunt „mulți” decât dacă privim situația din perspectiva unei societăți, care din păcate, nu mai încurajează sub nicio formă natalitatea. Mai mult decât prea „mulți”, am putea vorbi de prea „greu”. Deși ne bucurăm de un concediu de maternitate de doi ani – printre cele mai lungi, dacă nu chiar cel mai lung din Europa, alocațiile de stat sunt meschine (aproximativ 20 de euro/lună), iar promisiunile prin care mamele cu trei sau mai mulți copii se vor bucura de anumite facilități au rămas pe hârtie.

Deci ne mai mirăm că lumea se uită într-un fel aparte la mamele cu mai mult de trei copii? Și că, printr-un mecanism inconștient, ne depreciază din start, considerând că nu am avut ce face, de am făcut „atâția” copii, că așteptăm pomană de la stat să-i creștem sau că – și aici intervin considerentele de natură discriminatorie – că suntem țigănci. Să ne înțelgem, nu ar fi fost o problemă să aparținem acestei etnii, problema este că ni se spune asta cu intenția clară de a jigni.  În orice caz, și din punct de vedere social, și din punct de vedere financiar, să ai azi trei sau mai mulți copii este o aventură. Un act de curaj sau unul de inconștiență, depinde cum privești lucrurile. De aceea, familiile cu mai mult de doi copii sunt atât de rare.

Tendința de azi este ca, dimpotrivă, să nu mai faci deloc copii, să te dedici doar propriei existențe și propriilor visuri și dorințe. Iar dacă vrei, totuși, copii, atunci aceștia nu apar decât mult după 30 de ani și, de cele mai multe ori, sunt cel mult doi. Dacă este să adăugăm și rata ridicată a divorțurilor din ultimii zece ani, deja tabloul este complet.

familia regala britanica2

Și nu este doar un trend specific românesc. Atunci când Kate Middleton a anunțat o nouă sarcină, englezoaicele au reacționat furioase. Desigur, vorbim de Casa Regală Britanică, ai cărei membri sunt în permanență în vizorul publicului. Percepuți ca modele care au totuși o viață luxoasă și-și permit, până la urmă, „orice”, venirea celui de-al treilea copil al cuplului format de Prințul William și Kate Middleton, justificat de rațiuni practice – cu cât familia regală are mai mulți descendenți, cu atât munca acestora este mai ușoară, deoarece responsabilitățile se împart la toată lumea -, a fost primit cu nemulțumire de femeile britanice. Ghiciți de ce! Da, exact! Pentru ele un al treilea copil este un lux pe care prea puține și l-ar putea permite.

Nici în UK guvernul nu a aprobat vreun ajutor pentru familiile cu trei sau mai mulți copii. Desigur, acest aspect nu îi privește în vreun fel pe membrii familiei regale, care pot avea câți copii doresc, fără să-și pună problema că „nu le ajung banii” pentru creșterea și educarea lor. Familia Regală nu se supune, așadar, acelorași reguli precum restul poporului. În prezent, Ducele și Ducesa de Cambridge au o fată și un băiat, pe Prințul George, respectiv Prințesa Charlotte.

Așadar, că tot ne luptăm zilele acestea pentru egalitate – de gen, de oportunități -, probabil că niciodată nu vom reuși să punem semnul egal între păturile sociale aflate la extremități. Unii se nasc săraci și luptă o viață pentru dreptul de a-și face o familie și de a-i oferi un trai decent, iar alții, pur și simplu, se nasc prinți/prințese – sau, mai isteți (istețe) se căsătoresc cu vlăstare ale Caselor Regale și, în ciuda multelor responsabilități și a muncii „grele” pe care o au, de fapt, nu duc lipsă de nimic, dimpotrivă. Pe banii cui? Aici este o discuție lungă și complicată, costurile Caselor Regale pentru contribuabili nefiind tocmai de neglijat nicăieri în Europa.

Credeți deci că indignarea englezoaicelor este justificată? Și că în loc să se bucure (?) că, iată, Casa Regală va mai avea încă un membru, unele dintre ele sunt revoltate?

Pe Cristina o găsiți și aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Fostul prinț Nicolae și-a recunoscut fetița

Ce vor americanii de la Meghan după ce naște (scrisoarea deschisă)

Alina și Nicolae de Roumanie, în primul interviu de la nunta princiară: „Când a coborît Alina, câteva secunde am înghețat de emoție.”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro