Trei bărbați mizează pe cartea longevității în stare bună – și-au redus vârsta biologică cu 5 până la 20 de ani față de vârsta cronologică

23 May 2023

Nu doar Peter Pan își dorea să rămână tânăr pentru totdeauna. Așa începe articolul din Insider care ne-a atras atenția și am vrut să-l împărtășim cu voi. Iar dacă ar fi să ne raportăm la cultura noastră, și noi am crescut cu basme care vorbeau adesea despre tinerețea fără bătrânețe și chiar despre viața fără de moarte. Poate un pic surprinzător să fie, totuși, că niște bărbați sunt atât de interesați să nu îmbătrânească. Iar unul dintre cei trei de mai jos chiar își pune averea la bătaie pentru obținerea unui fundament științific. Femeile, nu doar cele din știință, vor fi fără îndoială și contribuitoare și beneficiarele acestor descoperiri. Cu aceeași condiție valabilă pentru 90% dintre locuitorii planetei: să aibă timpul și banii să dea ceasul înapoi. 🙂

De la stânga la dreapta: David Sinclair, Bryan Johnson și Dr. Mark Hyman. Imagini prin amabilitatea Factory PR/ Dustin Giallanza/Dr. Mark Hyman

Nu știu dacă ați remarcat, poate urmăriți și voi subiectul longevității, este în creștere numărul biohacker-ilor (oameni care conduc experimente științifice pe ei înșiși cu scopul de a-și îmbunătăți corpul) și al experților în longevitate care fac pași extremi și cheltuie mici sau mai mari averi pentru a se menține tineri și a-și atinge durata maximă de viață. Stilul lor de viață? O combinată: mănâncă  bine sau mai degrabă bun pentru sănătate (toți trei urmează diete pe bază de plante sau vegane), evită stresul (nici asta nu e pentru toată lumea :)), fac mișcare, se trezesc la 5 dimineața, beau matcha, fac periodic scanări RMN și teste de sânge la un laborator analize și își monitorizează activitatea ficatului prin bilirubina directa, iau zeci de suplimente în fiecare dimineață și multe altele, totul în numele ștergerii câtorva ani. Care nu sunt chiar puțini după spusele lor: între cinci și 20 de ani.

DAVID SINCLAIR, 53 – biolog la Harvard și cercetător anti-îmbătrânire – susține că vârsta sa biologică este mai mică cu 10 ani

David Sinclair a făcut descoperiri cheie în știința longevității, construind companii de biotehnologie și obținând zeci de brevete. Are o platformă Tally Health pe care îți poți afla vârsta biologică (vârsta adevărată a celulelor, țesuturilor și organelor așa cum apare pe baza biochimiei) și de acolo să pleci în căutarea tinereții: poți avea legal 50 de ani (după documente, vârsta cronologică), iar biologic să ai 40 sau 60.

Ce face acest domn de 53 de ani: bea două căni de ceai verde cu matcha (care conține molecule cu rol în prevenția cancerului și proprietăți antiinflamatorii), ia suplimente cu resveratrol (extras din struguri roșii – contestat de unii cercetători, trebuie spus), nu bea alcool, practică postul intermitent oricând e posibil, are un birou la care nu stă așezat, ci în picioare, evită sau reduce conștient stresul (fie și numai ocolind “ticăloșii”), își ia în timpul zilei câteva momente de liniște. Se știe că majoritatea obiceiurilor sale susțin sănătatea, dar legătura lor cu longevitatea este încă în studiu.

Un lucru însă pledează puternic pentru ideea că schimbarea e binevenită la orice vârstă, că niciodată nu e prea târziu, că : Sinclair nu a fost întotdeauna așa. La 30 de ani, mânca în exces, a băut în exces și era supraponderal. Și-a schimbat stilul de viață în sensul descris mai sus și asta a făcut o mare diferență în durata de viață proiectată. „Vârsta mea biologică calculată a scăzut în ultimul deceniu sau mai mult până la un punct în care se prevede că voi trăi cu cel puțin un deceniu mai mult decât aș fi făcut dacă nu aș fi făcut nimic”.

Sinclair a scris o carte în 2019: „Durata de viață: de ce îmbătrânim și de ce nu trebuie”

Bryan Johnson, antreprenor în domeniul biotehnologiei, 45 de ani – susține că vârsta sa biologică este cu opt ani mai mică

Johnson și medicii săi susțin că inima lui este cea a unui tânăr de 37 de ani,  celelalte organe ale lui sunt și mai tinere: pielea e ca a unui tânăr de 28 de ani,  capacitatea pulmonară ca la 18 ani, gingiile inflamate ca la 17 ani, erecții nocturne ca în adolescență – pentru că cine nu ar vrea să revină la sinele lui pubescent? (eu, de exemplu :))

Stilul de viață urmează principii similare – dietă vegană și exerciții zilnice, dar este cu un pas mai departe pe tărâmul extravaganței: se trezește în fiecare zi la ora 5 dimineața și bea două duzini de medicamente și suplimente, inclusiv turmeric, zinc, metformină și litiu. Își limitează, de asemenea, caloriile zilnice la un număr foarte exact de 1.977 și face teste de sânge, RMN și colonoscopii în fiecare lună pentru a monitoriza și a atinge statutul de tânăr al organelor sale. Toate acestea îl costă aproximativ 2 milioane de dolari pe an, a scris Bloomberg și sigur nu este la îndemâna unui Ion, mă rog, John ori Joe obișnuit.

Dr. MARK HYMAN, 63 – expert în longevitate, susține că vârsta sa biologică este  mai mică cu 20 de ani

Hyman susține că problemele de sănătate care vin odată cu îmbătrânirea, cum ar fi durerile de articulații, gândirea încețoșată și bolile cronice, pot fi, de fapt, evitate sau inversate. Cum? O bună nutriție și exerciții fizice atât pentru o viață lungă, cât și pentru o calitate mai bună a vieții. Ziua lui începe la 6 dimineața cu 20 de minute de meditație – care se dovedește a fi benefică pentru sănătatea mintală și reduce stresul – și cafeaua – care este legată de un risc mai scăzut de boli de inimă și demență în unele studii.

Hyman face apoi antrenament de rezistență pentru a ajuta în eliminarea durerilor de spate și pentru a construi mușchi, urmat de un duș la 40 de grade de trei minute, deoarece crede că temperatura mai scăzută îi îmbunătățește metabolismul și reduce inflamația.

Hyman urmează o dietă paleo și vegană, axată în principal pe alimente integrale pe bază de plante – ceea ce este bun pentru inimă – și ia o serie de suplimente despre care crede că îi mențin nivelurile de energie și de stres.

***

Alte studii spun că:

  • cercetările emergente sugerează că postul intermitent poate ajuta la creșterea longevității datorită modului în care pare să afecteze îmbătrânirea celulară și să reducă riscul anumitor boli, dar sunt în desfășurare studii despre exact cum, cât de bine și dacă beneficiile postului intermitent diferă de cele observate prin restricția calorică.
  • un studiu amplu și citat pe scară largă din 2012 a sugerat că a sta așezat mai mult de opt ore pe zi este la fel de periculos ca fumatul obișnuit.
  • 60 – 75 de minute de activitate fizică zilnică de intensitate medie pot compensa aceste riscuri, conform Clinicii Mayo.

În încheiere, iată rezultatele ultimelor cercetări legate de dieta pentru longevitate:

  •  cercetătorii au analizat sute de studii pentru a identifica o dietă* care să optimizeze sănătatea umană și longevitatea și au descoperit că dietele sărace în proteine ​​animale și mediu spre bogate în carbohidrați complecși, nerafinați, cu un conținut scăzut, dar suficient de proteine vegetale și un consum regulat de pește, cu perioade de post sunt cele mai benefice pentru sănătatea pe termen lung și durata de viață.
  • totuși, descoperirile lor oferă doar o bază pentru înțelegere și, în practică, dietele ar trebui să fie adaptate circumstanțelor și nevoilor individuale (vârstă, sex, genetică).
  • deși tratarea alimentelor ca medicamente (conceptul lui Hipocrate din jurul anului 440 î.Hr. „Lasă ca mâncarea să fie medicamentul tău și medicamentul tău să fie hrană”, este o idee foarte dezbătută, multe studii recente au demonstrat înțelepciunea acestei afirmații și modul în care monitorizarea cantității de alimente, tipul și momentul când sunt consumate sunt cruciale pentru o sănătate bună.

*dieta aici are semnificația de stil de viață nutrițional și nu ca o „strategie de slăbire”, deși menținerea unei greutăți sănătoase este cheia. Toate aspectele dietei sunt legate de sănătatea pe termen lung și longevitate.



Citiţi şi

Țara în care nu te poți compromite

“Sunt într-un proces de dezvoltare personală.” Sună COOL, nu-i așa?

Enzime digestive vs. probiotice: care sunt diferențele?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro