Trei afecțiuni ale pielii mai puțin cunoscute

31 January 2023

Există numeroase boli care pot afecta pielea, cel mai mare organ al corpului. Unele dintre ele sunt comune și pot fi cronice sau acute, în timp ce altele sunt rare.

Afecțiunile cutanate sunt frecvente în rândul persoanelor de toate vârstele. Unele boli de piele, cum sunt psoriazisul, acneea, eczema, dermatita seboreică, cuperoza și urticaria, afectează milioane de oameni în fiecare an. De pildă, estimările arată că peste 80% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 11 și 30 de ani vor avea cel puțin o formă ușoară de acnee.

De regulă, afecțiunile pielii sunt ușor de tratat sau nu necesită niciun tratament. Însă, pe lângă bolile de piele comune, există unele afecțiuni dermatologice care sunt rare și simptomele lor pot fi severe, astfel încât necesită tratament medical specializat. Pentru unele dintre ele nici nu există remediu și, din cauza simptomelor pe care le prezintă, calitatea vieții poate fi afectată.

Sindromul de descuamare a pielii

Sindromul de descuamare a pielii reprezintă o afecțiune ereditară rară, care accelerează desprinderea nedureroasă a straturilor exterioare ale pielii. Așadar, pielea se exfoliază într-un ritm accelerat. Debutul acestei boli poate avea loc încă din primele zile de viață sau la începutul copilăriei. Mai mulți factori, cum ar fi căldură sau la fricțiunea, pot agrava procesul de descuamare, care poate avea loc doar în anumite zone sau pe întregul corp.

Înroșirea pielii, pruritul (mâncărimea), apariția unor vezicule (bășici) și exfolierea (de obicei, nedureroasă) se numără printre simptomele acestei afecțiuni cutanate. Nu există un tratament pentru a opri procesul de descuamare, însă, printr-o hidratare adecvată, pot fi ameliorate celelalte simptome (mâncărimea, înroșirea).

Argiria

Argiria este o afecțiune cutanată rară, care determină schimbarea culorii pielii într-o nuanță albastră sau cenușie. Cauza poate fi atribuită supraexpunerii la argint. Acest lucru se poate întâmpla când o persoană ia suplimente sau medicamente care conțin săruri de argint. De asemenea, poate apărea din cauza expunerii profesionale la argint, cum ar fi în fabricarea aliajelor metalice.

Dacă o persoană ingerează o doză mare de argint sau este expusă la cantități mici de argint pentru o perioadă îndelungată, particulele de argint se pot depune în piele și pot colora pielea și membrana mucoasă.

Printre simptomele specifice se numără nuanța albastră ori cenușie a pielii, mai ales în zonele expuse mult timp la soare (fața, gâtul, brațele și mâinile), unghii hiperpigmentate și sclera (albul ochiului) care capătă o nuanță albastră sau cenușie.

Cantitatea de pigment diferit din piele depinde de nivelul de argint din organism și poate dura mult timp până când apar simptomele. Această problemă cutanată nu pune viața în pericol, dar decolorarea pielii poate afecta calitatea vieții și stima de sine. Pigmentarea este permanentă, însă poate fi estompată. Terapia cu laser se numără printre tratamentele care și-au dovedit eficiența în ameliorarea simptomelor argiriei.

Sindromul Blau

Sindromul Blau este una dintre bolile cutanate rare, cauzată de o mutație a genei NOD2, care este moștenită ca o trăsătură autozomal dominantă. Mutația asociată sindromului Blau face ca gena NOD2 să producă proteine hiperactive, ceea ce are ca rezultat reacții inflamatorii anormale.

Sindromul Blau este caracterizat, în principal, prin erupții cutanate, artrită și uveită. De obicei, boala debutează la o vârstă fragedă, progresând treptat până la vârsta adultă. Această boală cutanată rară afectează, de regulă, copiii mai mici de 4 ani. De asemenea, poate afecta persoanele care suferă de boli renale, artrită, erupții cutanate și infecții oculare.

Printre simptomele sindromului Blau se numără înroșirea pielii, pete de culoare închisă, inflamarea și iritarea ochilor, dureri și umflături articulare. Nu există un remediu pentru sindromul Blau, dar pot fi tratate simptomele. De exemplu, medicamentele cu corticosteroizii reduc inflamația.

Există numeroase boli, cunoscute sau mai puțin știute, care pot afecta pielea, de aceea este recomandat un consult dermatologic regulat sau imediat ce apar schimbări la nivel cutanat. De multe ori, tratamentul în stadiu incipient încetinește progresia bolii.

Sursă foto: Freepik



Citiţi şi

După ce criterii ne alegem portofelul din piele

Dacă te face să te simți bine, atunci această terapie e bună

Alimente cu rol nutritiv pentru piele și păr: Înțelegerea nutriției externe

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro