Trecutul. Nu poţi scăpa de el sub nici o formă. Revine luminos sau pur şi simplu revine, atunci când dai nas în nas cu reminiscenţele lui fizice. Dovezi clare că „a fost” şi zâmbetul după care se citeşte uneori, “plăcut”, alteori, “nu mi-a placut”… Trecutul unora este o sursă de paranoia pentru alţii, permanentă sau, dacă nu permanentă, măcar bogată în resurse. Închipuiri, tresăriri, observaţii exagerate, înfurieri…
Sentiment greu de raţionalizat între graniţele minţii. Este o pornire instinctuală. Însă felul în care ea se dezvoltă, se poate raţionaliza. Şi este cel mai dezirabil mod de-a gestiona asemenea senzaţie de strângere din dinţi.
Nu poţi dezerta din cazarma de fier a propriilor gânduri înşelătoare, suspicioase şi permanent deranjante. Poţi doar să reduci efectele nefaste cu ajutorul raţiunii şi poţi dresa anumite “apucături” şi porniri să fie mai cizelate ori măcar mai puţin vădite.
Între oamenii care împart tacit experienţe trecute, pare-a fi un univers de necunoscute văzut din exterior, un veşnic tărâm al făgăduinţei, o Mecca a tăcerii şi-a faptului ascuns fără vina proporţiilor.
Ce este între ei cu adevărat? Ce senzaţii îi lovesc pe fiecare atunci când se văd sau se revăd? Oare public, neagă ceva? Oare fizic simt ceva în plus? Oare, mai puţin fizic, îi va ţine legaţi ceva pe vecie? Oare au vreo vină? Oare mai cred în ceva?…
Întrebări al căror răspuns nu va avea niciodată un suficient grad de pertinenţă pentru a scuti mintea prinsă în chingile geloziei în sine, de nedumeriri, de suspiciozităţi de cele mai multe ori complet nefondate, de griji stupide, de răbufniri penibile.
Trecutul nu este închisoare celui ce l-a trăit, ci grija şi obsesia celui ce şi-l închipuie. Niciodată suficient de sincer, niciodata permanent mort. Şi cum totul se reduce la siguranţa prezentului şi la orizontul cât de cât apropiat al viitorului, acest trecut naşte un soi de frică, ignorat sau hulit, care se justifică prin faptul că, dincolo de toate, cineva (mai) iubeşte.
Citiţi şi
Dragostea, compasiunea și blândețea
6 semne că relația se apropie de sfârșit
Ai fi flatată sau ofensată dacă ai afla ce face înainte de întâlnirea cu tine?
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.