Războiul încheiat, în 1948, Marcello Mastroianni s-a angajat contabil la o companie de film și s-a alăturat unui grup de teatru unde i-a cunoscut pe Federico Fellini și Giulietta Masina, alături de care a debutat pe scenă. Un critic i-a remarcat „lipsa de experiență entuziastă”, cum la fel a făcut și o colegă studentă cu părul închis, cu o față minunată, în formă de inimă, Flora Carabella. Avea 19 ani, era fiica unui compozitor înstărit; Marcello avea 24 de ani și niciun ban. S-au căsătorit și s-au mutat în 1950 la ultimul etaj al reședinței cu trei etaje care îi aparținea socrului său.
În 1987, anul în care reporterul de la The New York Times l-a vizitat la Roma pentru un interviu, vila era încă reședința romană a familiei.
Însurat și cu un copil (Barbara, care a murit la 66 de ani, în 2018), Marcello s-a bucurat de prietenii strânse cu multe actrițe frumoase, printre care Sophia Loren, Faye Dunaway, Jeanne Moreau, Brigitte Bardot, Ursula Andress, Jacqueline Bisset, Monica Vitti, Romy Schneider, Natassia Kinski, Claudia Cardinale. Unele i-au fost și iubite, iar cu două a trăit deschis, fără să divorțeze – Faye Dunaway (trei ani) și Catherine Deneuve (doi ani), cu ea a avut și un copil, Chiara, născută în 1972, și ambele iubite l-au părăsit. „Spuneau că mă purtam ca un celibatar, creându-mi propriile reguli, că păream dulce și blând, dar că eram cu adevărat un egoist monstruos care nu-și va schimba vreodată viața pentru a se potrivi în viețile lor. Bănuiesc că a fost în mare parte adevărat.” Mărturisire făcută reporterului, care apoi a plecat din Roma la Castiglioncello, aflat la sud de Pisa, pe malul mării, să vorbească și cu Flora, soția mult prea înțelegătoare a lui Marcello.
“TREBUIE SĂ ÎNȚELEGEȚI natura bărbatului latin”, spune Flora Mastroianni. ”Îi place să rătăcească, să se simtă puternic și liber. Așa că îi lași să plece, absolut fără să-l legi – și mai devreme sau mai târziu, se va întoarce acasă. Așa că, atunci când oamenii mă întreabă ce simt că Marcello a venit acasă, eu le răspund că nu a plecat niciodată. Aceasta a fost întotdeauna casa lui, nu? I-am trântit ușa de câteva ori, dar n-am încuiat-o niciodată. Săracul, unde s-ar fi dus?”
La televiziunea germană, fusese întrebată ce sfaturi avea în legătură cu soții rătăcitori.
‘‘Dați-le drumul. Faceți tot ce puteți pentru a preveni. Rămâneți atractive, fiți plăcute și sexy. Dar dacă ei vor să plece, zăvorul ușii nu va salva nimic. Doar deschide-l și continuă cu propria ta viață. Este singura șansă pe care o ai de a salva ceva.”
Dar cum rămâne cu propria ei tristețe și umilință? Nu a fost greu?
”Glumești? Când a început cu Caterina (Catherine Deneuve), a spus că eu sunt casa-madre, casa-mamă. I-am spus: „Ai un copil într-o altă casă, deci ce-i prostia asta cu casa-mamă?” În cele din urmă, l-am întrebat: „Vrei să te despărți acum, că mai ai un copil?” El a răspuns: „Nu, lasă lucrurile așa cum sunt”.
Marcello Mastroianni și soția lui, Flora Carabella, fotografiați în 1967, în Marina di Pietrasanta, Italia. ©Farabola
”Așa e Marcello. Când spune că Fecioara Maria l-a făcut să fie un copil toată viața, este ca și cum ar fi făcut din lut de modelat, motiv pentru care probabil este și un actor atât de grozav. El zboară de ici, colo, fără niciun motiv, cu excepția faptului că s-ar putea să se caute pe el însuși sau un rol de jucat și să simtă ca și cum s-a regăsit. Așa că face lucruri nebunești. Dacă înțelegi asta, ajută, pentru că este un om generos, decent și, în ciuda tuturor aparențelor și trucurilor sale, este și foarte sincer și iubitor.
Când oamenii întreabă cum e între noi, el spune că suntem buni prieteni. Cam atât. Când ne întreabă dacă dormim în același pat, le spun: „Ești nebun? Sforăie ca un tren de marfă! În plus, avem obiceiuri diferite. Pentru mine, dormitorul este sacru. Îmi place televizorul și țin radioul pornit toată noaptea să nu aud sunetele nocturne. El se trezește devreme, își aprinde o țigară și ia telefonul – nu, mulțumesc.”
În 1964, Marcello și Flora s-au separat informal. Separarea a devenit formală în 1970, dar n-au divorțat niciodată. Actriță cu o carieră intermitentă, Flora a murit de un cancer osos la 73 de ani, la trei ani după Marcello.
Citiţi şi
100 de ani de la nașterea lui Marcello Mastroianni – povestea unei legende
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.