Harababură, peticeală, încropeală cam în aceşti termeni înţelegem politica „dă pă” Dâmboviţa, cum s-au obişnuit unii să vobească. Pentru ei, madame Bovary este madame „dă” Bovary. Ceva în miezul dacic şi bahic ne împiedică să respectăm anumite uzanţe si reguli. La acestea se adaugă virtuţile politicenilor locali (şi nu numai!), abureală, harneală şi barosăneală! Dacă poporul acceptă aceşti vampiri, atunci şi el are o problemă serioasă!
Trebuie să fie o mare varză în capul tău dacă te numeşti cetăţean activ în România şi eşti de acord cu descrierea de mai sus. În cel mai bun caz, te prinde bine resemnarea în aburii dubioşi ai alcoolului. Orice exces, viciu, consumă substanţă sufletească.
Cine şi-a spălat maşina în parcarea Securităţii la revoluţie!
Lumea, în general, aşteaptă rezultate concrete de la politicieni. Ele nu vin cu timpul şi nici nu se împuţinează. Interesant este faptul că noi sperăm mereu că va fi bine. La vot, parcă cineva ne ia minţile şi altcineva ne sopteşte: „Hai încearcă şi acum, poate de această dată este bine şi pentru tine!”. Politicienii chiar mizează pe speranţele noastre atunci când îşi consolidează puterea şi-şi alimentează conturile de la robinetul public bine ştiut. Speranţele lor sunt legate de capacitatea noastră de a dezbate fără sfârşit despre cine sunt vinovaţii, cine s-a luptat cu sistemul mai mult şi cine şi-a spălat maşina în parcarea Securităţii la revoluţie. Ei sunt mulţumiţi de încremenirea noastră în proiect. Noi însă ne zbatem!
Vin alegerile la sfârşitul acestui an! Nimic din dezbaterile curente nu vor avea o relevanţă oarecare în rezultatul final al votului pentru alegerile parlamentare. Subiectul familiei tradiţionale, geopolitica şi viitoarea strategie de securitate a României în cadrul mai larg NATO, având în vedere acţiunile Federaţiei Ruse, Republica Moldova, nu vor stimula electoratul, ci se vor rezuma doar la o anumită pătură a societăţii româneşti obişnuită să polemizeze pe marginea acestor subiecte. Dezbaterea publică nu va prinde cheag în societate!
Încă nu suntem interesaţi în mod real de viitorii deputaţi şi senatori care vor primi câte un scaun pentru următorii 4 ani? Avem măcar habar de potenţialii candidaţi sau vom lăsa la voia sorţii (adică a partidelor) să vină cu nişte nume pe nişte liste în circumscripţiile uninominale unde putem vota. Mai avem doar şase luni până la alegerile parlamentare! Suntem din nou nepregătiţi şi descurajaţi! Vrem sânge, vrem circ, vrem DNA. Nu pace, nu stabilitate, nu rezultate!
Cum ar fi bine să arate un politician modern şi ce agendă politică ar trebui să-şi asume? Ce identitate, ce discurs şi idei politice îşi poate asuma? Ar fi bine să ne interesăm de parcursul său politic şi, nu în ultimul rând, de caracterul său. De ce oare ne pierdem timpul cu inutilităţi, în loc să privim obiectiv situaţia şi să găsim soluţia care să ne ducă un pas mai încolo ca societate. Uneori am impresia că ne pierdem imaginaţia ca oameni. De aici decurge şi vocaţia de a fi cetăţeni alături de semenii noştri!
Citiţi şi
Atenție la clișeele „corecte politic” care manipulează votul!
Mi-a fost dor și am mai riscat o dată
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.