Tradiții de Adormirea Maicii Domnului și de ce (nu) se spune La mulți ani!

14 August 2016

Adormirea Maicii Domnului este cunoscută în popor sub denumirea de Sfânta Maria Mare și este prăznuită pe 15 august. Este cel mai de seamă eveniment religios al anului, din grupul sărbătorilor care o preaslăvesc pe Sfânta Fecioară Maria (11 la număr).

Românii așteaptă sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului cu aceeași bucurie ca pe Sfintele Paști. Postul de două săptămâni care precede sărbătoarea se socotește a fi la fel de însemnat ca și postul Sfintelor Paști. În credința populară se spune că acest post este rupt din Postul Mare: “La început, Postul Paștilor era de nouă săptămâni, dar văzându-se că e prea lung și prea sărăcăcios, așa că oamenii ieșeau prea slabi în primăvară, când trebuia să se dea cu totul muncilor, s-a micșorat acest post cu două săptămâni și s-au pus aceste zile de post înaintea Sântă-Măriei Mari, când e belșug de legume și zarzavaturi”.

Adormirea-Maicii-Domnului-7

Cu trei  zile înainte de trecerea la viaţa veşnică, Născătoarea de Dumnezeu a fost vestită de Arhanghelul Gavriil că a venit ceasul ca ea să mute lângă Fiul ei prea iubit. Arhanghelul i-a adus o ramură de finic şi ea a înţeles mesajul, pentru că şi Iisus a fost întâmpinat cu ramuri de finic la intrarea în Ierusalim. Gavriil i-a zis: „Acestea zice Fiul Tău: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeşte cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viaţa nemuritoare”.

Nu se ştie cu exactitate nici ziua, nici anul morţii Maicii Domnului  când aceasta s-a înălţat cu trupul la cer, pentru că în Sfintele Evanghelii nu există astfel de precizări.  Dar sărbătoarea  îşi are originea în Sfânta şi credibila tradiţie a Bisericii, iar circumstanţele Adormirii Maicii Domnului sunt menţionate şi păstrate de Biserica Ortodoxă din timpuri apostolice.

În dimineața zilei în care este cinstită Adormirea Maicii Domnului se obișnuiește ca femeile să meargă la biserică și să împartă struguri pentru cei trecuți la cele veșnice. În unele zone se dau pentru sufletele celor decedați prune coapte și faguri de miere.

În tradiţia populară , Maica Domnului este ocrotitoarea familiei,  şi a naşterii pruncilor sănătoşi.  În ziua marelui praznic, icoana  Maicii Domnului, prezentă în casele românilor, se împodobeşte cu flori pentru  ca norocul să nu părăsească acea familie.

Începând cu această zi, ciobanii coboară oile de la munte, bărbații își schimbă pălăria cu căciulă, se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb și dormitul pe prispă. Schimbările de anotimp au fost interpretare în popor ca fiind semne ale tristeții naturii, care regretă plecarea Sfintei Fecioare. Din acest motiv, iarbă nu mai crește, iar frunzele încep să se îngălbenească.

De pe 15 august se deschidea în satul tradițional un important sezon al nunților, sezon care ținea până la intrarea în postul Crăciunului. În această zi se organizau târgurile și iarmaroacele de toamnă.

iarmaroc

©Nicolae Ionescu 

În această zi, creștinii se roagă mai intens Maicii Domnului, știind că Mântuitorul nu lasă nimic neîmplinit.

În această zi, se culege o plantă care creşte în păduri, în locuri ascunse, cunoscute doar de femeile vârstnice. Această plantă – năvalnicul – se dăruiește fetelor pentru a avea noroc să se căsătorească cu un băiat gospodar şi iubitor. Tot acum se adună ultimele flori de leac.

Perioada dintre cele două praznice dedicare Sfintei Mării, 15 august şi 8 septembrie, este optimă pentru semănăturile de toamnă.

Dacă în  ziua acestui praznic înfloresc trandafirii, tradiţia spune că va fi toamnă lungă.

La sate, femeile care descântă, vor „lega” ciocul păsărilor ca acestea să nu distrugă recolta.

Surse: CrestinOrtodox.ro, romaniatv.net.

***

N.B. Există o nelămurire în privința sărbătoririi zilei de naștere a celor care poartă numele Maicii Domnului. Unii spun că Adormirea Maicii Domnului, Sfântă Maria Mare, este o sărbătoare de tristeţe pentru creştini pentru că se cinsteşte moartea şi înălțarea Fecioarei Maria cu trupul la cer și, prin urmare, pe data de 15 august nu se spune “La mulţi ani!” celor care-i poartă numele. Aceștia îşi vor serba onomastica pe 8 septembrie, de Sfântă Maria Mică, respectiv la Naşterea Maicii Domnului.  Aici găsiți argumentele în favoarea sărbătoririi onomasticii în ziua de 15 august și nu de 8 septembrie. 



Citiţi şi

Andaluzia. Sufletul geometric al Spaniei

Stilul de viață Friluftsliv și câteva imaginare expresii norvegiene pentru stări reale (UMOR!)

Un kilogram de… bucurie, vă rog!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro