Tot mai multe sisteme de siguranță vor deveni obligatorii la mașinile noi în anii care vin. Comisia Europeană mărește lista ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), astfel încât mașinile noastre, echipate cu senzori, radare și camere, să fie tot mai sigure. Așa că iată ce „ajutor” computerizat vom primi în viitorul apropiat.
- Frânarea de urgență
Sistemul are la bază senzori care detectează obstacolul apărut pe carosabil. Acesta avertizează șoferul de riscul unui impact, iar dacă cel aflat la volan nu reacționează, aplică frânarea, reducând astfel viteza sau chiar oprind.
- Menținerea benzii de circulație
Acest asistent păstrează mașina poziționată între marcajele longitudinale ale carosabilului. Șoferul poate simți vibrații în volan sau poate auzi un semnal sonor atunci când depășește marcajele fără să acționeze semnalul de schimbare a direcției. Tehnologia va aplica o corecție a direcției, dar va continua să ceară implicarea șoferului.
- Cameră de marșarier
Un ecran montat în consola centrală și o cameră amplasată pe ușa portbagajului redau imaginile atunci când șoferul cuplează marșarierul pentru a se deplasa în spate. Acestea oferă asistență la ieșirea din parcări sau garaje și sunt extrem de utile în condiții de vizibilitate redusă.
- Detectarea aburilor de alcool
Un dispozitiv montat în bord recepționează aburii de alcool detectați de cel care urcă la volan și blochează pornirea mașinii. Vehiculul va porni abia atunci când șoferul nu oferă o mostră de aer curat. Sistemul se află încă în faza de dezvoltare, experții încercând să găsească o modalitate prin care acesta să nu poată fi înșelat.
- Detectarea oboselii
Tehnologia monitorizează acțiunile șoferului, dar și parametri ca activitatea cerebrală, cardiacă și musculară. Pentru că studiile arată că 20% dintre accidente sunt provocate de oboseală, producători ca Mercedes, BMW, Audi, Kia, Nissan și Renault oferă sistemul opțional.
Pe Elena o găsiți la MissAuto.
Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Anthony Hopkins: “La mulți ani, distracție plăcută! Dacă vei fi mahmur după, amintește-ți de mine”
Pe cât de frumoasă, pe atât de nefericită. Și povestea nu s-a sfârșit bine
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.