Titlul cărții e cheia acestei fotografii

27 January 2023

Ce urmează să citiți se întinde pe o perioadă de aproape 70 de ani: anii ’50 – 1974 – 1995 – 2009 – 2015 – zilele noastre. 

Supermodelul Kate Moss citind în cadă, Glen Cove, NY (fostă stațiune de vară pentru bogații din Manhattah) 
Foto: Sante d’Orazio pentru Vogue Italia, decembrie 1995

O poză oarecare, nu te întrebi prea multe când e vorba de un pictorial de revistă. O fi fost reclamă la adidași, la cămașă… O luminiță se aprinde totuși dacă te uiți la titlul cărții – “Ajută-ți soțul să avanseze”. Acum ați înțeles? 🙂

Cartea apărută pe 1 ianuarie 1974 se vinde încă pe Amazon. Cu această recomandare:

Iată un ghid practic care se ridică la înălțimea titlului său! Toată lumea îl cunoaște pe Dale Carnegie, omul care le-a arătat milioanelor de oameni cum să câștige prieteni și să influențeze oamenii. Această carte, scrisă de soția sa, Dorothy Carnegie, demonstrează pe fiecare pagină că ea este în egală măsură o autoritate în ceea ce privește femeile și interesele lor. Fiecare soție vrea să-și ajute soțul să avanseze, dar puține știu exact cum să procedeze. Iată, pentru prima dată, tehnici specifice, concrete, ușoare pe care orice femeie le poate aplica imediat pentru a-i oferi un ajutor în urcarea scării ierarhice, fie că este un director, un angajat, un medic, un brutar sau face lumânări. Aceasta nu este o carte scrisă în turnul de fildeș, ci un manual de lucru pentru soții. Regulile și sugestiile pe care vi le oferă doamna Carnegie au fost testate și dovedite în laboratorul vieții însăși.”

Nu am căutat să văd concret cum sunau sfaturile doamnei. Știam deja că în anii ’50, în revistele americane pentru femei, Glamour de exemplu, aveau loc articole de genul “13 lucruri mici care pot să facă un bărbat să se îndrăgostească de tine” și două dintre ele sunau așa: “deschide-i ușa când vine acasă îmbrăcată în lenjerie sexi” și “fă-i o gustare imediat după ce faceți sex”.  (Paranteză: glamour.com a republicat acel articol în 2015, complet neinspirat, pentru că feministele au fost atât de revoltate și vehemente în comentarii încât au trebuit să-l șteargă de pe online și să-și ceară scuze.)

Dacă vă vine să râdeți, atunci trebuie să vă reamintesc că de acolo venim și în alte părți ale lumii încă femeile o duc foarte rău, abia dacă sunt considerate oameni. Și acum înțelegem umorul/satira din pictorialul pentru revista Vogue și mesajul pentru  cititoarele ei.

Mai trec 11 ani, suntem deja în mileniul al treilea și se simte nevoia iterării ideii. Pentru că nu stăm bine cu egalitatea între sexe. În 2009, un fotograf – Kasey McMahon, pleacă de la fotografia din Vogue și face un flash mob – un grup de femei care citesc aceeași carte, „Ajută-ți soțul să avanseze”, într-un parc aflat între clădiri de birouri din Los Angeles. Satira e tot acolo, multiplicată, semn că e încă nevoie de ea.

Dacă ești azi o femeie care te-ai descurcat foarte bine, chiar mai bine decât mulți bărbați, nici măcar nu poți procesa titlul acestei cărți. Dar cu femeia cum rămâne? Cu aspirațiile ei, cu ce-și dorește și poate să facă? Când va îndrăzni un bărbat să scrie cartea prin care să-i învețe pe ceilalți cum să-și susțină partenerele să avanseze?

Se apropie iar 14 februarie, 8 martie, iar vor curge din partea bărbaților inimioare și declarații fără valoare dacă nu există respect și dorința de trata femeile ca egalele lor în drepturi.

Au trecut aproape 50 de ani de când doamna Carnegie dădea lecții de cum să fie susținuți bărbații în carieră. Am făcut clar progrese, mulțumiri tuturor înaintașelor care au luptat cu nedreptăți flagrante și au deschis drumuri pentru urmașele lor, dar lupta nu e încheiată. Miza egalității e încă pe masă.

Fiți feministe, apărați-vă una pe alta, susțineți-vă între voi până vor ajunge și bărbații să o facă. Susțineți-vă și soții, dar nu acceptați nimic mai puțin în schimb. Nu suntem în competiție cu cei pe care îi iubim, competițiile sunt în afară și, bărbat sau femeie, le facem mult mai bine față dacă avem și sprijin din interior.

Cât despre ce fel de fete sau băieți creștem, abia aici avem poate cea mai importantă misiune, dacă suntem mame: egalitatea aceasta e ceva minunat dacă înțelegem că suntem la fel de puternici și de vulnerabili. Băieții, cât sunt băieți, chiar mai vulnerabili. Acolo e punctul în care se decide viitorul egalității de gen. Încă o vreme, cât de scurtă va fi depinde de cât de repede mamele de fete și de băieți vor înțelege că trebuie să-și educe copiii să fie feminiști. 🙂 



Citiţi şi

Ce făcuseră mamele noastre de nu ne lăsaseră nicio avere?

What’s Love Got to Do with It?

Naomi. Cindy. Linda. Christy – The Super Models (documentarul)

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro