Tiramìsu sau tiramisù?

27 February 2023

Tiramìsu sau tiramisù? 🙂 Ah, fonetica asta! Corect e cu accentul pus pe vocala ultimei silabe, vine din tirami su, (trage-mă în sus, ridică-mă). Dar dacă e bine făcut (tiramisu reteta), nimic nu întrece acest desert italian.

De unde vine Tiramisu

Mai multe regiuni ale Italiei își dispută originea acestei prăjituri.

Tiramisu ar fi purtat în trecut denumirea de bagatela toscană și ar fi fost preparată pentru prima dată în Siena, cu ocazia vizitei Marelui Duce Cosimo al III-lea de Medici.

O altă versiune susține că prăjitura a fost inventată în Treviso. 

Alta, că ar fi originară din Veneția, unde curtezanele doreau să fie cât mai energizate pentru următoarea întâlnire amoroasă (umbla vorba că numele i-ar veni de la presupusele proprietăți afrodiziace).

Și ultima, că ar fi originară din Torino, unde un patiser ar fi creat un desert special pentru Camillo Benso, conte de Cavour, prim ministru al regatului Piemonte-Sardinia și apoi doar pentru trei luni prim ministru al Italiei.

Oriunde ar fi fost făcută pentru prima oară, bine că există și ne putem bucura de ea oricând. Mă rog, oricând nu ne oprește liberul arbitru, păzitorul greutății noastre. Pentru că pișcoturile alea, zahărul, crema mascarpone au inconvenientul că adună cam multe calorii într-o porție.

Ca să mai consumăm calorii muncind mai mult înainte de a mânca acest deliciu italian, am putea să facem pișcoturile chiar noi. Eu, de când mi-am luat cuptor incorporabil electric, toată ziua aș coace câte ceva. Pricepuții spun că diferența în bine va fi notabilă: pișcoturile vor fi mai pufoase și mai moi. Și dacă aveți răbdare să faceți mai multe, le puteți apoi folosi și pentru o altă prăjitură minunată, de origine franțuzească de data asta: Diplomat. Yammy!

Am găsit o rețetă bună pe RobertEisler.ro.

Pentru aproximativ 20 pișcoturi aveți nevoie de:

“155 g Ou (trei ouă)
135 g Zahăr
7 g Coajă lămâie
2 g Sare

Se pun în bolul unui mixer planetar și se încălzesc pe baie de aburi până la 70 C. Se mixează la viteză maximă timp de 10 minute până obținem o spumă tare și stabilă.

Mai avem nevoie de

125 g Făină
15 g Amidon,

care se amestecă cu un tel după care se adaugă treptat peste compoziția de ou, amestecând ușor cu o spatulă, de sus în jos, pentru a pierde cât mai puțin din volum. Amestecul se pune într-un poș de cofetărie cu dui/vârf rotund și se poșeaza pișcoturi lungi de 10 cm lăsând o distanță de 2-3 cm între ele, pentru că la coacere ele se lățesc. Se pudrează din belșug cu zahăr pudră și se coc la 180C timp de 13 minute. Se pot păstra timp de 2-3 săptămâni într-o cutie închisă ermetic.”

Alegerea e mereu la voi! Poftă bună, fie că îl veți face în casă sau îl veți comanda!



Citiţi şi

UMOR! Lucruri care sunt diferite în Europa (după americani)

Prințesa sturionilor

Sisifiana povară a iubirii

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro