Tinerii României la un pas de-a ajunge “cazuri sociale”

27 February 2020

Trăim într-o societate care transformă tinerii în “cazuri sociale”. Cu salarii care te-mping la limita sărăciei. Unde cultura sau boala sunt un lux. Nivelul de trai fiind unul cu mult sub media de subzistență.

Asigurat cu salarii începând de la 1.200 de lei cu un maximum de 2.500 de lei net lunar, salarii care, de cele mai multe ori, nu-ți permit să zbori din “cuib”, ca mai apoi să ne plângem că tinerii noștri nu sunt independenți.

Trăim într-o organizare antropologică în care chiria nu poate fi acoperită, în multe din cazuri, de salariile minuscule. Se pare că nu există case minusucule, pentru oameni minusculi. Dacă nu reușești să muncești pentru străini, dacă nu te poți prezenta în câmpul românesc al muncii cu cel puțin o limbă străină știută la nivel avansat, nu ai “semne vitale”, nu-ți poți asigura subzistența. Dacă nu poți munci 15 ore din 24, devii un caz social.

Totuși, până când se va merge în același mod pe drumuri complet diferite, unul față de celălat? Unde se plasează “femeia independentă” sau “bărbatul în toată firea” pe scena socială, prin care se perindă tot felul de convingeri? Când să ai timp de tine, de suflet, de cartea aceea dorită? Cum să ai timpul, dar mai ales banii necesari pentru un drum la teatru?

Astăzi mi s-a pus pe masă oferta de 1.500 lei plus bonuri… ajungând la un 1.800 lunar. Cum aș putea să-mi urmez cursurile masterale și să-mi acopăr traiul? Cum să nu ajung un caz social, când veniturile mele nu pot acoperi problemele de sănătate ale apropiaților mei? Când știu că nu pot să mă ajut pe mine?

Oricât de deplasat sau lacrimogen poate părea demersul meu, trebuie să admitem că e absurd. E absurd să nu-ți poți asigura traiul pentru că “nu te-ai născut unde trebuie”. E absurd să te gândești că femeia care-ți cere 10 lei de pomană are mai mulți bani decât ai tu. E absurd să ți se ceară 10 lei și tu să nu ai cel puțin 2 lei de dat.

Guest post by Gabi Nițu

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Fundația Alexandrion anunță laureații celei de-a XI-a ediții a Galei Premiilor Constantin Brâncoveanu

Țara de sub tron

Epoca oamenilor a trecut

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro