Deși este aproape imposibil să nu fi auzit de Stephen Hawking, avem un bun prilej să ne amintim de fizicianul diagnosticat la 21 de ani cu o boală neuro-motorie cumplită, care nu i-ar mai fi lăsat decât doi ani de trăit. Astăzi, cel supranumit “geniul care l-a înfruntat pe Dumnezeu” și considerat cel mai inteligent om de pe Pământ, are 72 de ani, trei copii din două căsătorii, este teoreticianul originii universului și unul dintre cei mai mari cosmologi, și timp de 30 de ani (1979- 2009) a fost Lucasian Professor la catedra de Matematică la Universitatea Cambridge, titlu deținut vreme de 33 de ani și de Isaac Newton.
Prilejul de care pomeneam este filmul The Theory of Everything (ce alt titlu mai bun?) – un documentar romanțat realizat pe baza volumului de memorii „Travelling to Infinity: My Life with Stephen”, scris de Jane Wilde, soţia fizicianului. Regizat de James Marsh, filmul îi are pe Eddie Redmayne şi Felicity Jones în rolurile principale, alături de care mai apar Emily Watson și David Thewlis.
Eddie Redmayne și Felicity Jones în rolurile Stephen Hawking and Jane, prima lui soție.
“Am trăit cu spectrul unei morţi timpurii în ultimii 49 de ani şi nu îmi este frică de moarte, dar nici nu mă grăbesc să mor fiindcă mai am atât de multe de făcut. Privesc creierul ca fiind un computer care nu va mai funcţiona atunci când componentele sale se vor strica. Însă nu există rai sau viaţa de după moarte pentru computere stricate, acestea sunt doar basme pentru oamenii care se tem de întuneric” spunea în 2009 Stephen Hawking. Cu asemenea declarații și i-a ridicat împotrivă pe liderii religioși.
Stephen și Jane (despre cartea ei, “Dragostea are 11 dimensiuni – viața mea cu Steven Hawking”)
Cărţile în care și-a prezentat teoriile conform cărora nu există Dumnezeu au fost în topul celor mai vândute, dar și controversate din lume. În România, editura Humanitas a publicat “Scurtă istorie a timpului” (“A Brief History of Time”) în 2004, și în 2009, „George şi cheia secretă a universului”.
The Theory of Everything
Trailerul a fost lansat pe 6 august, premiera în UK va avea loc pe 20 august, iar în SUA, pe 7 noiembrie.
Citiţi şi
De obicei, 1 decembrie e despre România
Atenție la clișeele „corecte politic” care manipulează votul!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.