Lumină caldă, gălbuie, filtrată de fanta unei ferestre mici, pitite discret într-un colţ. Semiobscuritate densă, contopită în miros de lemn umed aromaterapizat cu esenţe de pin, de brad, levănţică sau mentă. Pori deschişi pulsează pe trupuri încinse, conturate în arcuirile lor cu dâre fluide prelinse în jos picătură cu picătură. Pietre aprinse sfârâie sub revărsarea scurtelor perdele de apă şi pocnituri de lemn sistematic dilatat-contractat îmbogăţesc întregul cadru sonor. Gândurile se disipă în vapori, mintea se eliberează, respiraţia devine aproape conştientă, întregul corp se detensionează. Pe drept cuvânt probabil, nordicii credeau că sauna era locuită de spirite: dincolo de a fi doar un mijloc de relaxare sau catalizare a pierderii kilogramelor în plus, acest sălaş al purificării se bucură de o mulţime de atribute curative.
Sauna prin tradiţie
Tradiţia utilizării saunei vine pe filiera ritualului vechi de secole al purificării trupului şi spiritului. Versatilitatea sa a făcut-o foarte populară. Când oamenii se mutau dintr-un loc într-altul, primul lucru pe care îl făceau era să-şi construiască o saună. Se puteau adăposti de frigul nordic, puteau trăi în ea, puteau găti sau se puteau îngriji de igiena personală. Când industria de health care nu exista nici măcar ca idee, temperaturile ridicate din saună creau un mediu steril, propice pentru naşterea copiilor. în Finlanda, era locul cel mai sacru după biserică, motiv suficient probabil pentru care Biserica Finlandeză din Londra are acum propria ei saună. şi în Estonia antică avea o dimensiune spirituală. Aici purificau în mod ceremonial miresele, iar înaintea Anului Nou treceau printr-o curăţare rituală ca act de purificare trupesc-spirituală.
În prezent, în Finlanda sunt 5 milioane de locuitori şi peste 2 milioane de saune, o medie de una pe locuinţă, considerată nu un lux, ci o necesitate. Mod de a petrece timpul liber cu familia, cadru de socializare, mijloc de exprimare a ospitalităţii faţă de străini sau chiar de încheiere cu succes a unei discuţii de business, sauna rămâne, la bază, un adjuvant în menţinerea sănătăţii sau, mai ales, în procesele de vindecare. Obiceiurile variază, dar ideea de bază e simplă: cameră încinsă, 60-80º C până chiar la 120º C în cazul celor mai viteze dintre noi, 15-20-30 de minute, după caz, baie sau duş rece, o scurtă pauză şi un nou ciclu. Să vedem însă,
Beneficiile saunei asupra sănătăţii,
mai mult sau mai puţin ştiute:
- Frumuseţea pielii
într-o sesiune de saună, circulaţie sângelui către piele creşte. Mai mulţi nutrienţi sunt disponibili ţesutului subcutanat şi de suprafaţă, calitatea pielii îmbunătăţindu-se treptat.
- Detoxifiere
Expunerea la toxine prin calitatea hranei sau a aerului respirat este aproape un dat intrinsec mediului în care trăim. căldura ajută eliberarea substanţelor toxice şi a metalelor grele astfel încât să fie eliminate prin respiraţie. Viruşii, celulele infectate de toxine şi chiar tumorile nu sunt la fel de puternice precum celulele normale/ sănătoase, iar când aceste ţesuturi sunt expuse căldurii, infecţiile se vindecă mai repede.
- Hipertermie
Expunerea la temperaturi înalte creează o stare artificială de febră care stimulează procesul natural de vindecare al corpului de infecţii şi chiar cancer. Când corpul este bolnav, îşi creşte adesea temperatura în mod natural pentru a intensifica metabolismul şi a distruge celulele nocive care l-au invadat. Din punct de vedere al Meta-Medicinei™, orice proces de însănătoşire trece printr-un punct maxim al intensităţii simptomelor, aşa numita “criză de vindecare”, unde febra este unul dintre cele mai frecvente manifestări. Odată depăşită faza, corpul intră în refacere. Aici, sauna stimulează sistemul imun să producă celule albe de combatere a bolii în cantităţi mai mari şi anticorpi pentru eliminarea patogenilor. De asemenea, poate îmbunătăţi circulaţia sângelui şi ajuta la oxigenarea ţesuturilor, poate curăţa tractul nazal şi drena sinusurile înfundate.
- Ameliorarea afecţiunilor cronice
În combinaţie cu tratamentul clasic, sauna poate reduce durerile cronice mult mai eficient decât ar face-o doar tratamentul în sine. Urmată de un duş rece, este recomandată pentru ameliorarea durerilor reumatice, este eficientă pentru scăderea apetitului, pentru reducerea simptomelor oboselii cronice şi a poliartritei reumatoide. Sauna ameliorează simptomele insuficienţei cardiace, îmbunătăţeşte vasodilataţia şi reduce ritmul cardiac în timpul exerciţiilor fizice. A fost propusă ca tratament de recuperare după naştere, precum şi de tratare a bolilor aşa-zis conexe stilului de viaţă precum diabet, arteroscleroză, obezitate, hipertensiune arterială şi efecte provocate de fumat.
- Îmbunătăţirea stării de spirit
O baie de aburi relaxează muşchii şi inhibă activitatea nervoasă simpatică, cea responsabilă de comportamentul corpului nostru în stare de stres. Utilizatorii fideli de saună spun că o repriză de transpiraţie intensă îi scufundă în emoţii pozitive şi îi detaşează de grijile cotidiene. Ameliorarea depresiei uşoare, anxietăţii, agitaţiei interioare, în paralel cu inducerea stării de mulţumire şi linişte mentală, sunt doar câteva dintre cele mai frecvente binefaceri ale îmbibării cu vapori încinşi la saună.
Totul, bineînţeles, cu măsură!
Dacă cumva excesul de zel şi vitejia ne provoacă să ne forţăm limitele şi să uităm de noi la foc încins, mai jos sunt nişte recomandări ale specialiştilor de care mai bine am lua aminte şi am ţine cont.Tot pentru binele nostru, zic:
- Se recomandă un interval de timp petrecut în saună între 15-maxim-30 de minute, suficient timp de odihnă acordat după ieşirea din saună şi consum de lichide în cantităţi suficiente pentru a compensa fluidele şi mineralele eliminate.
- Consumul de alcool este total neindicat, la fel ca şi baia de abur pentru femeile însărcinate.
- Dacă există sensibilităţi sau afecţiuni cronice, sauna se foloseşte sub supraveghere şi pe intervale de timp mai scurte.
- Cea mai bună parte a zilei pentru folosirea saunei este seara. în cazul unei afecţiuni, însă, dimineaţa poate fi mai bună datorită nivelului mai ridicat de energie.
- Se recomandă băi sau duşuri dese pentru normalizarea temperaturii corpului şi îndepărtarea toxinelor de la suprafaţa pielii, evitarea săpunului pentru că poate lăsa pelicule sau poate înfunda porii şi folosirea, în schimb, a unei perii de corp care învigorează şi accentuează acţiunea de purificare a pielii de către saună.
- Se recomandă evitarea loţiunilor şi cremelor după duş pentru a împiedica substanţele chimice nocive să reintre în sistem.
- Pelungirea exagerată a intervalului de timp petrecut în saună poate cauza, la fel ca şi exerciţiile fizice intense, pierderea electroliţilor din corp precum clorurile de sodiu şi potasiu, vitale pentru reglarea temperaturii corporale şi contracţia musculaturii.
Pentru obţinerea unor efecte în profunzime, avem la dispoziţie şi sauna cu infraroşu, un tip specific ce degajă energie uscată şi caldă, capabilă să pătrundă în ţesuturi aflate la câţiva centimentri adâncime în corp. Astfel, îmbogăţeşte procesul metabolic, iar studiile au arătat că este mai eficientă în eliminarea toxinelor decât orice alt tip de saună tradiţională datorită penetrării profunde a energiei. Căldura astfel generată încălzeşte corpul, în timp ce aerul îşi păstrează temperatura. Transpiraţia apare rapid, însă senzaţia este mult mai plăcută decât la sauna tradiţională.
Aşadar, la aburi sau căldură uscată, să purcedem! 🙂
Și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare
De ce și-ar face cineva implant de păr – convingeri, pe bune!
Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.