Cu vremea asta caldă când ar trebui să fie ger, natura se va comporta ciudat, dezorientată, și la fel și oamenii. Imediat vom auzi “mă cam doare capul, sigur e anemia asta de primăvară”. Care primăvară, care anemie, că acum nimeni nu mai iese slăbit și palid din iarnă. Găsești de toate, ca la începutul toamnei, chit că-s de pe alte paralele și cam pline de pesticide (am scris aici). În fine, să ne lămurim cu anemia asta care este semnul evocator al unei stări patologice.
În mod clasic, anemia se defineşte ca fiind scăderea hemoglobinei sub valorile normale corespunzătoare vârstei şi sexului. Hemoglobina este o proteină complexă (care conţine fier) ce reprezintă cea mai importantă componentă a globulelor roşii din sânge numite hematii. Rolul principal al hemoglobinei este acela de a fixa și transporta oxigenul de la plămân la țesuturi, pentru a asigura funcționarea normală a celulelor.
Simptomele anemiei
- paloare – se instalează lent, pe măsură ce anemia devine cronică
- extremități reci
- respiraţie accelerată
- dureri în piept
- tahicardie (creşterea frecvenţei bătăilor inimii)
- amețeli
- cefalee (dureri de cap)
- astenie
- inflamarea limbii, care devin dureroasă
- unghii friabile
- apetit redus, mai ales la copii
- oboseală
- slăbiciune.
Toate formele de anemie sunt rele, ele avertizând asupra unor cauze ce trebuie investigate. Dintre toate, ca să nu ne deprimăm, am ales să vorbim despre cea numită anemie feriprivă și care apare din cauza deficitului de fier. La început, poate fi atât de blândă încât trece neobservată. Dar cu cât crește deficitul de fier, semnele se intensifică. Anemia feriprivă nu e ceava care se poate auto-diagnostica ori trata. Doar analizele pot conduce la doza corectă de fier care trebuie administrată. Pentru că și excesul de fier poate fi periculos – atacă ficatul.
Cum ajungi la deficit de fier
- pierzi sânge (femeile sunt mai expuse riscului din cauza menstruațiilor)
- alimentație săracă în fier (carne roșie, ouă, spanac, fructe uscate – struguri și caise, cereale, pâine și paste îmbogățite cu fier, mazăre) – vegetarienii sunt mai expuși riscului
- absorbție defectuoasă de fier prin intestin
- sarcină
- donare de sânge (dacă ți se spune că nu poți dona din cauza hemoglobinei scăzute, întreabă medicul dacă nu e un motiv de îngrijorare)
De reținut: poți îmbunătăți absorbția fierului din suplimente consumând alimente bogate în vitamina C (broccoli, grapefruit, kiwi, pepene galben, ardei, căpșune, mandarine, roșii).
DE reținut! Cel mai bun tratament este prevenţia. Regimul alimentar zilnic trebuie să conţină cantităţi adecvate de minerale şi vitamine.
Și încă o precizare: pentru că unele dintre simptomele anemiei pot coincide cu cele ale altei boli – tiroida autoimună – consultă și un endocrinolog.
Sănătate! 🙂
Citiţi şi
Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea
Testele genetice – soluția pentru o viață lungă într-o stare bună de sănătate
Cum să gătim și să mâncăm sănătos, chiar și dacă ne plac fripturile și grătarele
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.