V-am povestit aici despre câte feluri de utilizatori de facebook mi-au trecut mie prin cap. Acum, am și-o soluție.
Întrucât, lucru dovedit, nimeni nu a sărăcit vreodată speculând fudulia umană, i-aş recomanda lui Zuckerberg să pună o taxă pe orice se postează.
Astfel, vrei să urezi LMA lui A, B, C, D, E? Perfect, 1 Ron LMA/persoană. Te-a apucat bâţu’ şi nu ai stare până nu vede lumea ce haleşti la prânz? 2.5 Ron/farfurie. Vrei să afle prietenii unde o arzi tu prin cluburi, sau cât de mult te iubeşti cu iubi’ al tău? 2 Ron/status + 4 Ron/fotografie.
Aparent, vor fi destui care vor da înapoi, dar dorinţa de a te fuduli, credeţi-mă, va fi atât de mare, că mulţi, chiar şi aşa, nu vor pregeta să posteze câteva poze, numai să ştie prietenii lor ce bine se distrează, la ce concerte şi filme merg, în ce mall-uri o lălăie, ce poezii le înmoaie sufletul şi ce cocktailuri mai consumă ei ici şi colo!
Dar nicio problemă!
Asadar, vrei ca lumea să îţi admire lăboanţele picioarelor odihnindu-se pe plajă? Sau unghiile false? Încarcă de pe card 1.5 Ron/deget şi se aranjează! Vrei să afle prietenii ce nostimadă a mai spus aia mică şi cât de hazliu îi stă părul? Pac, scoate de la teşcherea 3 Ron/1 bucată hazoşenie, plus 4 Ron/fotografie funny! Doreşti ca lumea să descopere ce mişto a fost la nuntă în Rădăuţi, unde tu ai prins buchetul? Păi, saltă 5 Ron/poză şi se rezolvă! Îţi pasă chiar atât de mult de căţeii abandonaţi şi vrei să-i ajuţi să îşi găsească un stăpân? Bagă rapid 25 Ron/fotografie căţel! X suferă de o boală gravă şi vrei, într-adevăr, să-i fii alături? Ei bine, poţi distribui poza numai dacă marchezi 50 RON (între care, de comun acord cu nenea Zuckerberg, 30 RON vor merge în contul persoanei bolnave, ca să nu crezi c-arunci banii de pomană).
Aşaaaa… Ia să mai vedem!
Vei participa la o conferinţă care sună într-un mare fel şi vrei musai ca prietenii tăi să ştie ce persoană determinată şi ambiţioasă eşti şi cât de mult intenţionezi să te dedici carierei? Aşa ceva, ei bine, se va rezolva numai dacă-i vei plăti lu’ tata Zuckerberg echivalentul biletului de intrare la conferinţă!
Aha, vrei să îţi anunţi prietenii din copilărie alături de care, când eraţi de-o şchioapă, excursia la Herculane echivala cu o călătorie la marginea lumii, că astăzi, când ai trecut prin Montmartre, “era incredibil de puţină lume”, iar la Sacre Coeur nu aveai loc de japonezi? 20 RON. Scurt.
Ia zi, vrei să îţi înştiinţezi prietenii dragi că “avem case mai mari, dar suflete mai mici, că avem bani mai mulţi, dar timp mai puţin…“ şi aşa mai departe? Foarte bineeeeee! Bagă atunci ‘tălică 15 RON şi o poţi posta gratis pe wall! 24 de ore ! Iar dacă vrei să o postezi şi a doua oară, beneficiezi de un discount de 30% şi vei putea plăti doar 20 RON! Iar a treia oară vei plăti decât numai 100 RON! Că tot avem bani mai mulţi şi ne bucurăm de ei mai puţin! Măcar să ne intre în cap de ce!
Păi, nu?
Eheee, să vedeţi atunci cum vor dispărea miloşii şi moraliştii şi îndrăgostiţii şi filozofii şi ultragiaţii de pe facebook şi ce curăţenie va fi dimineaţa pe wall, când vei dori să arunci o ocheadă!
Cum, vă veţi întreba speriaţi, nici un LMA până acum, deşi e 7 seara şi e ziua sfinţilor Mihail şi Gavril? Sfinte Sisoe! Gata, s-a rezolvat problema câinilor comunitari? Dar, wow, nu mai participă nimeni la conferinţe despre MBA şi dezvoltare personală? Niciun prieten nu mai merge la concerte? Şi, vai, Nichita Stănescu nu mai e la modă? Citatul cu să-merg-pe-vârfuri-ca-să-nu-ţi-strivesc-sărutul-de-pe-talpa-piciorului s-a perimat? Dar unde sunt pozele din mall-uri? Oare Fratelli să fi dat faliment? Cafeaua de la Starbucks să se fi stricat? Miruna nu mai grăieşte nostimade de când a început să meargă la grădi? Fetişul cu pozatul degetelor de la picioare a fost vindecat? Nimeni nu mai are nimic de zis despre masonerie, despre jidani şi despre bozgori? Nicio persoană nu mai butonează din maşină că traficul e infect şi politicienii sunt infecţi şi partidele sunt infecte şi cam tot ce mişcă în ţara asta (cu excepţia persoanei în cauză, bineînţeles) e infect?
Mais qu’est-ce que c’est ca?
Şi, totuşi, credeţi-mă, chiar şi în aceste condiţii vitrege, Zuckerberg tot va deveni cel mai bogat om al planetei. Ba aş putea merge cu profeţia până acolo încât să pretind că, dacă mâine, cârlionţatul ar cere utilizatorilor reţelei sale să marcheze, lunar, 50 RON/cont dacă vor să-l păstreze, mai bine de 80% din cei care sunt activi pe facebook vor cotiza cât ai zice peşte! Chit că unii vor suna la Provident ca să-şi poată achita tranşa lunară, dar de renunţat, nu vor renunţa la cont. Sută-n mie!
Deznodământul
Nu pot, în încheiere, să nu mă opresc asupra unui pasaj din “Istoria artei” a lui Elie Faure, mai precis, la cel despre cavourile din Egiptul antic: “Frumosul mormânt era săpat pentru rege sau pentru bogat şi pe pereţi trebuia înfăţişată existenţa lor fastuoasă… Şi mulţimea meşterilor lucra în întuneric, ea credea că exprimă farmecul, puterea, fericirea, bogăţia vieţii stăpânului, ea însă exprima mai ales sărăcia, dar şi bogăţia lăuntrică, graţia ascunsă a propriei sale vieţi.”
Urmărind post-urile şi fotografiile de pe facebook, urmărind această plăcere uriaşă întru exhibarea unor detalii ale vieţii particulare în faţa unor persoane care, adesea, sunt nişte străini, am senzaţia că asist nu atât la etalarea unei vieţi fericite/ împlinite/exemplare, cât la o anume sărăcie a existenţei personale, marcată de nesiguranţă şi înecată în plictiseală, rutină şi un soi de disperare morbidă că, în ciuda râsetelor din poze, a mâncărurilor din farfurii, a ieşirilor în cluburi şi mall-uri, a week-end lunch-ului la Praga, viaţa ar fi cu adevărat deplorabilă dacă ar urma exact în felul acesta, fără nicio schimbare.
Şi, din păcate, spre deosebire de Elie Faure, mai am sentimentul, foarte pregnant, că mare parte din cei care, zi de zi, “sapă” în pereţii moderni ai facebook-ului pentru a înfaţişa momente ale existenţei lor, nu exprimă câtuşi de puţin “bogăţia lăuntrică” şi “graţia ascunsă a propriei vieţi”.
Cât, mai ales…
Citiţi şi
“Sunt într-un proces de dezvoltare personală.” Sună COOL, nu-i așa?
Voi ați observat cât de greu e pentru unii să suporte fericirea, binele sau succesul altora?
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.