Tata știe mai bine!

1 February 2021

Tata știe mai bine!, Petre Nechita

O fi bine sau mai puțin bine, dar necunoscutul sperie pe fiecare. Oare ce anume poate spune clar dacă ești un tată bun pentru copilul tău? Poți citi, poți învăța, dar copilul nu vine în viața familiei cu un manual de utilizare. Ai un copil, prioritățile și responsabilitățile se schimbă, iar pe voi, ca părinți, vă determină să îmbrățișați necunoscutul cu dragoste. Și frica se va băga în sufletele adulților, să știți. Cu toate acestea, dragoste + frică + străduință = un copil reușit.

Romanul „Tata știe mai bine!” este o poveste care aduce în atenție problemele reale – sau pe cele închipuite – ale unui tată responsabil de protecția adolescentei sale. Cu siguranță, la vârsta de 17 ani, Sofia se întâlnește cu fel de fel de tentații și situații noi, în fiecare zi. Frica tatălui ei, Petru, este fondată, ba chiar nu îl poate nimeni judeca pentru faptul că vrea ca fiica lui să nu fie ținta unor persoanelor nocive pe care le are în jur.

Ce crezi că poate face Petru pentru a o proteja de toate pericolele ce amenință pe la fiecare colț – baruri, persoane dubioase pe care îi numește prieteni, pericole care pot da dependență – și pot schimba, în rău, o persoană? Îți spun eu: Petru Stratulat nu se va da în lături de la nimic, va lupta cu fiecare dușman văzut sau închipuit și va elimina, fără să stea pe gânduri, tot ce îi amenință fiica. Dar până când va putea face asta?

Tata știe mai bine – ce este prea mult, întotdeauna strică

Va reuși Petru să-și îndeplinească misiunea? Fără urmă de îndoială! Și chiar și adult fiind, primește lecția vieții de la fiica lui: refuză să ascundă adevărul, nu acceptă nedreptatea și acționează în consecință.

În acel moment, Petru Stratulat înțelege că fiica lui poate decide pentru sine, că e mândru de deciziile pe care le-a luat, chiar fără ca el să intervină. Prea multă protecție nu-ți mai pregătește copilul pentru viață, nu-i mai oferă independență și sentimentul că tatăl (sau părinții) are încredere deplină în el.

Nu-ți poți închide copilul într-un bol de sticlă, nu poți trăi tu durerea, iar lui să-i dai doar fericirea – cum ar mai evolua? Cum crezi că se „călește” un adolescent și cum devine adult? Experiența îl învață, îl ajută să deosebească binele de rău. Numai așa va ști că eșecul este norocul care mai are nevoie de o șansă. Trăind în umbra tatălui, va ști mereu că el e acolo să-l ajute. Și apoi ce va reuși să obțină singur, luând propriile decizii?

Tata știe mai bine – drobul de sare nu produce pagube până nu te lovește

Nu se naște nimeni învățat! Chiar și părinții greșesc, chiar și ei fac alegeri pe care le regretă sau au momente când nu se pot ierta. Și tații au fost copii și tot din boacăne au învățat cum stă treaba cu viața asta, deci Petru are motive să se îngrijoreze. El a făcut tot ce a putut – e capabil de orice, iar drobul de sare nu a căzut. Sofia e bine și el poate respira ușurat. Sau poate nu.

Niciun copil nu e la fel, nicio soluție nu dă aceleași rezultate, chiar dacă vorbim despre aceeași situație, motiv pentru care prevenția e bună. Anticiparea dăunează liniștii interioare.

Nu știu cum sunt alții, dar eu aleg întotdeauna comunicarea și susținerea. Faptul că-ți susții copilul e minunat, dar dacă îi ești alături chiar și în momente grele, când se lovește de o situație dificilă, ești un părinte adevărat. Alegerea de a nu-ți abandona copilul, de a nu-i aplica pedepse sau etichete și replici precum „Ți-am spus eu”, te transformă în cel mai bun prieten, nu doar părinte.

Tata știe mai bine – alege în cunoștință de cauză ceea ce-ți dorești să fii pentru copilul tău!

Cartea „Tata știe mai bine” de Petre Nechita a apărut la Velvet Story și poate fi comandată de aici.

Și tu poți recomanda un film/spectacol/concert care ți-a plăcut.

Trimite-ne recenzia pe adresa office@catchy.ro.



Citiţi şi

Pisica neagră-i vinovată!

Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare

Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro