Târgul de Carte Gaudeamus – XX

22 November 2013

Miercuri, 20 noiembrie, s-a deschis la Pavilionul Central Romexpo Târgul de Carte Gaudeamus, ajuns, iată, la o ediţie aniversară: ediţia a 20-a. Îl puteţi vizita până duminică, 24 noiembrie (biletul de intrare este de 5 lei). Eu zic să vă faceţi timp să mergeţi astăzi sau mâine (de regulă, zilele cele mai animate), fiindcă sunt lansări de carte interesante şi reduceri de preţuri tradiţionale. În fond, e vorba de o sărbătoare a cărţilor: veţi găsi, pe lângă titluri noi dintre cele mai atrăgătoare, şi cărţi mai vechi, aflate la reduceri sau pe care nu le puteţi găsi pe rafturile librăriilor. Mai sunt acolo şi micile edituri din ţară, care de regulă au o difuzare mai restrânsă, dar cu titluri interesante – o ocazie pentru a vi le procura. Oricum, plăcerea de a vedea pe viu scriitori şi oameni ai cărţii, dar şi plăcerea de a descoperi pe cont propriu cărţi irezistibile sunt posibile numai dacă mergeţi la Târg.

Anul acesta, la ediție aniversară, Gaudeamus are ca invitat de onoare Grupul țărilor nordice. Vor veni la Bucureşti scriitori din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia. Președintele de onoare ales de întregul grup nordic pentru această ediție este ambasadorul Suediei în România, Anders Bengtcén. Iar sloganul foarte inspirat al grupului este: „Cool Nordic Bucureşti”. Dintre evenimentele propuse, vă recomand:

Vineri, 22 noiembrie 2013

16:00 Conferinţă şi film de prezentare: Edvard Munch şi filmul. Scurtmetraj artistic: Feţe, regizat de Anja Breien

(8′). Scurt metraj artistic realizat la Muzeul Munch bazat pe un poem de Poul Borum, în lectura lui Claes Gill, pe muzică de Jan Garbarek. Standul Invitatului de onoare. Conferinţa este susţinută de Jan Erik Holst – Editor Executiv în cadrul Institutului Norvegian de Film (Norvegia)

Sâmbătă, 23 Noiembrie 2013

18:30 Poveşti pentru copii – citite de către actorii Teatrului Ţandărică

Salonul de Carte pentru Copii Ion Creangă

Danemarca: Fetița cu chibriturile de Hans Christian Andersen

Suedia: Pipi Șosețica de Astrid Lindgren

Scriitorul francez Andreï Makine va fi prezent la Bucureşti în zilele de 22-24 noiembrie, cu ocazia publicării în limba română a ultimului său roman, Une femme aimée (Seuil, 2013)/ O femeie iubită, traducere de Daniel Nicolescu, Polirom, 2013. Născut în Siberia, dar stabilit la Paris spre sfârşitul anilor ’80, Andreï Makine este astăzi unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi scriitori francezi contemporani, lansat odată cu succesul răsunător al romanului Testamentul francez (1995, tradus în româneşte la Editura Polirom, 2002, 2013) – roman pentru care a primit Premiul Goncourt, Médicis şi Goncourt des Lycéens. Iată programul evenimentelor la care participă:

Vineri, 22 noiembrie, la ora 16.00, la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea din Bucureşti, autorul va dialoga cu prof. dr. Dolores Toma, directorul Centrului de studii Heterotopos.

Sâmbătă, 23 noiembrie, la ora 17.00, Librăria Kyralina din Bucureşti (Str. George Enescu nr 8) va găzdui un eveniment special dedicat lui Andreï Makine. Scriitorul francez le va vorbi cititorilor despre cărţile sale preferate şi va oferi autografe.

Duminică, 24 noiembrie, la ora 15.00, la Tîrgul Internaţional de Carte Gaudeamus, în Sala Cupola, autorul va avea un dialog cu jurnalistul Luca Niculescu, după care va răspunde întrebărilor publicului.

Cărţile sale, apărute la Editura Polirom, beneficiază de reduceri de 20 % pe perioada Târgului.

Dintre lansările de carte românească, vă recomand:

Sâmbătă, 23 noiembrie, Editura Polirom, ora 12.00: Ce a fost – cum a fost. Paul Cornea de vorbă cu Daniel Cristea-Enache, volum de dialoguri cu profesorul universitar Paul Cornea, istoric literar şi om de litere de seamă, care a traversat întreaga perioadă comunistă, despre care depune acum – la impresionanta vârstă de 90 de ani – mărturie, cu luciditate şi sinceritate

Invitaţi: Livius Ciocârlie, Eugen Negrici, H.-R. Patapievici

Moderator: Adrian Şerban

*la Bursa de contacte

Sâmbătă, 23 noiembrie, Editura Polirom, ora 13.00: Lansarea volumului Amazoanele. O poveste de Adriana Babeţi. O carte impresionantă, amplă, despre istoria amazoanelor în cultura universală, scrisă de o reputată profesoară universitară din Timişoara

Invitaţi: Mircea Mihăieş, Silviu Lupescu

Moderator: Claudia Fitcoschi

Sâmbătă, 23 noiembrie, Editura Polirom ora 14.30: Seria de autor „Aurora Liiceanu”. Cunoscutul psiholog vă propune o nouă carte despre cazul unei femei care şi-a ispăşit pedeapsa pentru omorârea propriului frate.

Lansarea volumului Legături de sînge. Povestea Ioanei

Invitaţi: Elisabeta Lăsconi, Virginia Costeschi, Dan Antonescu

Moderator: Claudia Fitcoschi

Sâmbătă, 23 noiembrie, Editura Polirom, ora 17.00: Lansarea romanului Lunetistul de Marin Mălaicu-Hondrari. Despre carte am scris chiar aici, la Catchy.ro.

Invitaţi: Tudor Giurgiu, Dan Coman

Moderator: Lucian Dan Teodorovici

Duminică, 24 noiembrie, Editura Polirom, ora 13.30: Lansarea romanului Aleargă de Ana Maria Sandu.

Invitaţi: Marin Mălaicu-Hondrari, Bogdan-Alexandru Stănescu

Moderator: Claudia Fitcoschi

Sâmbătă, 23 noiembrie, Editura Humanitas, ora 13.45:

Andrei Pleşu, Din vorbă-n vorbă. 23 de ani de întrebări şi răspunsuri

Participă: Lidia Bodea, Dan C. Mihăilescu, Andrei Pleşu

Sâmbătă, 23 noiembrie, Editura Humanitas, ora 14.30:

Gabriel Liiceanu, Jurnalul de la Păltiniş, ediţie aniversară

Participă: Andrei Pleşu, Dan C. Mihăilescu, Sorin Mărculescu, Gabriel Liiceanu

Sâmbătă, 23 noiembrie, Editura Curtea Veche, ora 16.30:

Lansarea volumului Margareta. Portretul Principesei Moștenitoare de Sandra Gătejeanu-Gheorghe

Participă: ASR Principesa Margareta a Românei, Sandra Gătejeanu-Gheorghe, Iren Arsene

Sâmbătă, 23 noiembrie, Editura Vremea, ora 14.30: Cărţi noi în colecţia „Planeta Bucureşti”

Victoria Dragu Dimitriu, Trei doamne cu poveşti din Bucureşti

Aurel Ionescu, Străzi din Bucureşti şi numele lor

Radu Mihai Dimancescu, Amintirile mele între Bonaparte şi Domeniilor

Silvia Colfescu, Mătuşi fabuloase şi alte istorioare bucureştene

Invitaţi: Nicuşor Dan (Asociaţia Salvaţi Bucureştiul), prof. ing. Nicolae Noica, fost ministru al Domeniului Public, autor al unor importante lucrări despre instituţiile şi personalităţile bucureştene; Stelian Tănase, scriitor, jurnalist.



Citiţi şi

Andrei Pleșu – Țoapa de tip nou

10 reguli care funcționează (la japonezi)pentru o viață lungă și fericită

Rutina adusă la rang de artă – Perfect Days

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro