Țara de sub tron

14 October 2024

Bilanț după zece ani cu Iohannis: președintele a reușit performanța să preia România în 2014 și să o întoarcă la feudalism.

Rezumatul mandatului Iohannis, cel mai antidemocratic președinte român de la Iliescu încoace, trebuie făcut – și trebuie făcut fără menajamente.

S-a cățărat pe tronul special, la adăpostul voturilor milioanelor de români care au stat la cozi să voteze această creatură politică, dând dovadă de o înduioșătoare naivitate, ca să nu îi spunem pe șleau prostie.

Iar această creatură politică, având nevoi atât de speciale, a făcut România normală și educată un loc de nelocuit.

Un univers diform, fără obraz, fără coloană vertebrală, fără minte și fără inimă, fără justiție și fără orizont, o lume de clanuri, de triburi și de bugetați speciali.

România e mai prost educată decât era acum zece ani și e mai puțin normală (și țara venea după un deceniu cu Băsescu – care, retrospectiv, pare o Belle Époque).

Plăvanul de la Sibiu cu soția au călătorit prin toată lumea în condiții de lux, s-au preocupat de amenajări anterioare la palatul prezidențial. Iohannis a făcut tot ce a putut să atârne din nou la o funcție, e gata să siluiască, la nevoie, Constituția, care oricum i-a folosit mai mult ca suport lângă tronul special, având, cum s-a constatat, nevoi atât de speciale.

O nulitate pe plan intern, o nulitate pe plan extern, o absență zgomotoasă, Iohannis n-a reușit decât să elimine, urmând fidel politica pădurii Băneasa, precum și a altor păduri, faraonul de la Gratia, care făcuse din țară parcul său personal de distracții.

Iohannis n-a fost cu nimic mai breaz decât Dragnea. Dar singurele sale calități, că n-a fost Ponta, că n-a fost Dăncilă, și că avea nume de saș, că nu-l chema Mitică, au fost suficiente, dat fiind retardul politic sever al vlahilor. Zece ani mai târziu se mai vede doar ce a lăsat împăratul sub tron.

Iohannis Inquam Photos / Costin Dinca
©Inquam Photos / Costin Dinca

Moțul

Țara de sub tron e astăzi mai vulnerabilă economic, politic, militar și mai ales moral decât era acum zece ani. Bugetofagul Iohannis, cu tot cu empatia lui demnă de o gheată fără șireturi, va ajunge la tomberonul istoriei, unde este locul lui, dar până atunci va continua să disprețuiască poporul de sclaveți care nu s-a ridicat la înălțimea tronului său de profesor de fizică din provincie, agramat, cu dificultățile unui repetent de clasa a doua la lectură și cu capacitatea de a articula o idee a unui individ cu un delicat retard mediu. Să ni se ierte.

Deși poate că nu e tocmai în regulă nici poporul care i-a dat milioane de voturi (în repetate rânduri) acestui specimen politic mai deosebit decât tronul deosebit. Poate că nu e tocmai în regulă nici poporul care nu a ajuns la sfârșitul niciunui ciclu electoral fără să-și dorească măcar ca fostul președinte să înfunde pușcăria.

Mai știi? Chiar o fi de la vlahi. Și Iohannis doar a sublimat nesimțirea atroce, lenea galopantă, aroganța fără nicio bază (ce știe Iohannis să facă, totuși?) și încrederea că dacă nu faci nimic tot o să fie bine până la urmă.

S-au temut degeaba opozanții președintelui că nu e Klaus Werner român pur-sânge. A fost sasul (proprietarul mai multor case, obținute prin rapt juridic, a întinat numai nobilele idealuri ale celor șase sași în șase saci) mai vlah ca toți vlahii la un loc. Ghinion?

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Drumul lui David. Excepția și speranțele

Da, aceasta este Franța!

Cine o duce bine în România

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro