Tamara Buciuceanu într-o scenă antologică din Cuibul de viespi

16 October 2019

Cuibul de viespi este un film românesc din 1987 regizat de Horea Popescu, după piesa de teatru „Gaițele” (1932) de Alexandru Kirițescu (1888-1961). Rolurile principale au fost interpretate de actorii Tamara Buciuceanu, Coca Andronescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Raluca Zamfirescu, Gheorghe Dinică.

Acţiunea se petrece la Craiova, prin anii 1930. în familia Duduleanu (arendaşi prosperi), cucoana Aneta conduce clanul cu mână de fier. Fiica ei, Margareta, romanţioasă şi bolnăvicioasă e căsătorită cu tânărul jurnalist Mircea Aldea. E sufocată de mediul anost al familiei şi al oraşului. „Cucoanele” îşi omoară plictisul bârfind, jucând cărţi, savurând dulceţuri şi urmărind avide ceremoniile mortuare ale oraşului. Dudulenii şi-au adus din Germania o „freuilain” care să se ocupe de „grijile casei”. Cu un haz plin de aluzii, „fraila” altoieşte pronunţia ei rigid-nemţească pe limbajul arhaic rustic al „stăpânelor” şi pe franţuzismele snoabe ale modei timpului, într-un melanj de un comic absolut irezistibil. Monotonia şi suficienţa vieţii Dudulenilor explodează odată cu apariţia intempestivă a Wandei, o rudă venită de la Paris; femeie frumoasă, cochetă și emancipată. Mircea şi Wanda vor deveni amanţi. Trădată, Margareta se sinucide. Se va spulbera falsul echilibru al familiei sau totul va reintra în matca prăfuită a oraşului provincial?

Filmul, ca și piesa, este încadrat la categoria comedie însă o descriere mai fidelă ar fi aceea de comedie neagră. De fapt, acest film este poate singura comedie neagră din istoria cinematografiei românești. În anii recenți, drame precum „Moartea Domnului Lăzărescu” sau „Polițist, adjectiv” au fost clasificate de către festivalurile internaționale de film drept comedii negre, însă cei ce au văzut aceste filme știu că sunt foarte departe de a fi așa ceva. Însă „Cuibul de viespi” îndeplinește toate criteriile pentru această categorie: se râde, se plânge, se face haz de necaz.



Citiţi şi

Rămas bun, doamnă! Ileana Stana Ionescu (14 septembrie 1936 – 30 iunie 2024)

Alege viața! – A Man Called Otto

Cruella, diavolița care se-mbracă în Prada

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Ioana Maria / 16 October 2019 11:22

    Un film foarte bun, o piesa exceptionala. Ma doare capul cand ma gandesc la faptul ca este veridica. Am preluat multe din piesa, mai ales fraza : ca nu suntem noi alea care sa blesteme, dar …

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro