Tainele sexului protejat: mituri și metode contraceptive

28 March 2022

Știai că de fiecare dată când faceți sex neprotejat, șansa dvs. de a rămâne însărcinată este de 1 la 20?

Riscul poate să nu vi se pară mare, dar rezultatul final s-ar putea să vă surprindă (ne)plăcut. În zilele noastre, femeile tinere sunt mai educate sexual decât oricând și totuși, se întâmplă adesea ca ele să nu ia în considerare pericolul de a rămâne însărcinate. “Dintr-o dată nu rămân!” Da, dar nu este așa – este posibil!

Dacă vi s-a întâmplat în trecut să nu luați măsurile de contracepție necesare în timpul sexului, dar ați decis să explorați subiectul mai aprofundat – acest articol este exact pentru dvs.!

Astăzi, vom analiza câteva aspecte importante legate de sexul protejat – miturile pe care le veți întâlni cel mai adesea și metodele eficiente de contracepție.

Ce înseamnă “sex protejat”?

Să începem cu cea mai fundamentală întrebare: la ce ne referim când vorbim despre sexul protejat?

Pe scurt, sexul protejat înseamnă că în timpul actului sexual se folosesc măsuri de contracepție (de exemplu, prezervativul) pentru a evita o sarcină nedorită, precum și bolile cu transmitere sexuală.

Inutil să mai spunem că consecințele ambelor situații pot avea un impact de durată asupra dumneavoastră și a vieții dumneavoastră personale.

Bolile cu transmitere sexuală variază de la extrem de enervante până la cele care pun în pericol viața. În cel mai bun caz, dacă vă infectați, vă așteaptă convorbiri telefonice jenante și tratamente costisitoare.

Însă, dacă aveți un partener permanent și această problemă nu vă îngrijorează, rămâne posibilitatea de a rămâne însărcinată. În zilele noastre, femeile au privilegiul binemeritat de a alege cum să își desfășoare viața, iar o sarcină nedorită este cel mai rapid mod de a schimba urgent toate planurile.

Desigur, multe femei rămân însărcinate fără să fi planificat acest lucru și sunt extrem de fericite! Dacă însă dvs. nu credeți că o astfel de evoluție ar fi pe placul dvs., utilizarea mijloacelor de contracepție vă va scuti de multe bătăi de cap.

Cele mai frecvente mituri în prevenirea sarcinii nedorite

  1. Nu pot rămâne însărcinată dacă partenerul meu se retrage înainte de ejaculare

Bazarea pe “ieșirea la timp” este o decizie riscantă.

În primul rând, este posibil ca partenerul dvs. să fie prea ”concentrat” în momentul respectiv și să nu reușească să se retragă la timp. Sexul este o experiență intensă, iar autocontrolul său va fi pus la grea încercare.

În al doilea rând, chiar dacă sunteți suficient de rapizi, fenomenul preejaculator rămâne. Pe lângă lichidul seminal în momentul orgasmului, în timpul sexului, bărbații mai secretă un altul, numit preseminal. Lichidul preseminal este diferit de lichidul seminal, dar poate conține spermă – este diferit pentru fiecare bărbat.

Deoarece este dificil de detectat și nu aveți cum să știți când se va secreta în timpul actului sexual, riscul de a rămâne însărcinată rămâne prezent.

  1. Nu pot rămâne însărcinată fără să ovulez

Urmărirea perioadelor de ovulație activă este, de asemenea, o practică veche. Multe femei își folosesc calendarul menstrual (așa-numita metodă a calendarului) ca o opțiune pentru a se proteja de o sarcină nedorită, dar este aceasta o practică eficientă?

Deși se știe că ovulația are loc de obicei între a 13-a și a 15-a zi din prima zi a menstruației, intervalele de timp pot varia drastic. Corpul tău nu este un ceas elvețian! Chiar dacă aveți un ciclu regulat, nimeni nu poate garanta exact când următorul ovul va decide să pornească la drum.

Datele clinicii americane Mayo Clinic susțin că 24% dintre femeile care folosesc această metodă rămân însărcinate în decurs de un an – cam atât despre eficiența ei.

  1. Nu pot rămâne însărcinată în timpul menstruației

Femeile sunt cel mai puțin fertile în timpul menstruației – adevărat. La fel ca și imediat după, deci, din punct de vedere tehnic, aceasta ar trebui să fie o metodă de prevenire eficientă. Problema este că, la fel ca în cazul metodei de mai sus, lucrurile sunt destul de relative.

Ați putea socoti sângerarea posibilă în timpul ovulației ca fiind începutul ciclului dvs. Uneori, femeile sângerează în timpul ovulației, iar dacă ciclul dvs. începe cu o sângerare ușoară, ați putea confunda cu ușurință cele două evenimente.

Uneori se întâmplă să sângerați din alt motiv și, din nou, este posibil să considerați acest lucru ca fiind începutul ciclului dvs., în timp ce vă aflați de fapt în faza de ovulație activă.

O sarcină timpurie nu este exclusă, iar dacă se întâmplă să fiți una dintre acele femei cu un ciclu dramatic de lung, iată rețeta pentru o sarcină neașteptată.

  1. Nu pot rămâne însărcinată dacă mă spăl imediat după sex

Spermatozoizii umani sunt ca Usain Bolt – extrem de rapizi. S-ar putea spune că aceasta este una dintre caracteristicile lor principale. După ejaculare, aceștia ajung în uter în 10-15 minute și chiar dacă vă ridicați și vă spălați imediat, nu veți avea nicio garanție că unii spermatozoizii nu au rămas în interiorul dvs.

  1. Nu pot rămâne însărcinată dacă facem sex într-o cadă fierbinte / jacuzzi

Puteți! Spermatozoizii nu suportă bine căldura, acest lucru e fapt. Cu toate acestea, așa cum am  menționat mai sus, ei sunt surprinzător de rapizi și este posibil ca unii dintre ei să ajungă în uterul dvs. în ciuda condițiilor nefavorabile.

Cu alte cuvinte, apa caldă îi poate distruge… dar nu neapărat.

  1. Nu pot rămâne însărcinată în anumite poziții (deasupra, în picioare)

Nu vă bazați pe gravitație pentru a vă ajuta în aceste situații! Nu se știe de unde a apărut acest mit (aproape amuzant) conform căruia, dacă o femeie este deasupra sau stă dreaptă, riscul de a rămâne însărcinată dispare. Spermatozoizii înoată, iar mediul în care ajung nu presupune că aceștia “cad” pur și simplu.

În momentul ejaculării sunt ejectați cu o forță destul de impresionantă, iar sperma în care se află le permite să se deplaseze înainte cu ușurință și fără probleme, indiferent de poziția dumneavoastră. Întinzându-vă pe spate le va fi mai ușor, dar asta nu înseamnă deloc că, dacă stați dreaptă sau deasupra partenerului dvs., nu pot ajunge la uterul dvs.

Acum, că am discutat unele dintre cele mai des întâlnite mituri, este timpul să vedem care sunt de fapt modalitățile eficiente de a evita să rămâneți însărcinată.

Metode contraceptive: sau cum să vă protejați împotriva sarcinii nedorite?

Prezervative/Condoame

Eficiență estimată: 99%.

Eficiență reală: 82%.

Prezervativele pentru bărbați sunt unul dintre cele mai comune mijloace de protecție. Una dintre cele mai bune calități ale acestora este că în afară de sarcină, protejează și împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Eficacitatea acestora scade în cazul utilizării necorespunzătoare, al nerespectării datelor de expirare și al eventualelor incidente, cum ar fi ruperea acestora.

Se recomandă ferm ca o opțiune de sex sigur pentru contactele ocazionale.

Capace cervicale/Diafragme

Eficiență estimată: 92-96%.

Eficiență reală: 71-88%.

Diafragmele și capacele cervicale, precum și prezervativele fac parte din așa-numitele “metode de barieră”. Adică, acestea pun o barieră fizică care împiedică accesul spermatozoizilor la ovule. Diferența este că acestea sunt utilizate de doamne și, respectiv, sunt introduse în vaginul lor. Eficacitatea lor semnificativ mai scăzută în comparație cu alternativa masculină se datorează atât inserției necorespunzătoare, cât și șansei mai mari de a se disloca în timpul sexului.

Dispozitiv intrauterin (sterilet/spirală intrauterină)

Eficiență estimată: peste 99%.

Eficiență reală: peste 99%.

Punctele forte ale dispozitivelor intrauterine sunt: eficacitatea extrem de ridicată și acțiunea de lungă durată – între 3 și 5 ani pentru steriletele hormonale și între 5 și 10 ani pentru cele non-hormonale. Nu este recomandat femeilor care nu au născut sau celor care nu au un partener sexual permanent, deoarece steriletele non-hormonale pot facilita pătrunderea infecților în uter.

Pilule contraceptive (anticoncepționale)

Eficiență estimată: peste 99%.

Eficiență reală: 91%.

Pilulele contraceptive sunt o opțiune frecvent recomandată de ginecologi, deoarece, pe lângă prevenirea unei sarcini nedorite,compoziția lor hormonală ajută și la rezolvarea altor probleme fizice. În timp ce acestea sunt, în general, o metodă destul de sigură, poate apărea totuși o sarcină în cazul unui consum neregulat sau destul de devreme în cursul tratamentului (până la o săptămână sau două).

Plasture contraceptiv (hormonal)

Eficiență estimată: peste 99%.

Eficiență reală: 91%.

Relativ ușor de utilizat, deoarece necesită o simplă lipire pe piele. Se pune în prima zi de menstruație și se schimbă în a doua sau a treia săptămână, iar în a patra nu se mai folosește. Punctul său slab este că programul de aplicare și de îndepărtare trebuie monitorizat cu atenție.

Injecție contraceptivă

Eficiență estimată: peste 99%.

Eficiență reală: 94%.

În mod obișnuit, injecțiile contraceptive, care sunt, de asemenea, pe bază de hormoni, au un efect între 8 și 12 săptămâni. O metodă convenabilă, cu o durată medie de acțiune și o eficiență ridicată atunci când se respectă cu strictețe programul.

Implant contraceptiv

Eficiență estimată: peste 99%.

Eficiență reală: peste 99%.

Implantul contraceptiv funcționează, de asemenea, pe bază de hormoni, dar este introdus subcutanat cu un anestezic local în interiorul părții superioare a brațului. Acțiunea sa este de aproximativ 3 ani, ceea ce, combinat cu procentul ridicat de eficacitate, îl face, de asemenea, o metodă convenabilă și ușoară.

Ce trebuie făcut atunci când se suspectează o sarcină?

Dacă ați avut relații sexuale neprotejate sau dacă aveți îndoieli că metoda de protecție pe care o utilizați nu a fost eficientă dintr-un anumit motiv, este de înțeles că acest lucru vă poate îngrijora. Nu vă mai chinuiți să descifrați simptomele sau să vă lăsați roase de îndoială!

Testele de sarcină sunt la îndemâna dvs. și tot ce trebuie să faceți este să cumpărați  un test de sarcină de încredere, cum ar fi Surecheck, care vă  va oferi o idee clară despre care este situația în doar trei minute. Pentru rezultate cât mai precise, este o idee bună să așteptați până în presupusa prima zi a menstruației, deoarece testele timpurii pot uneori să nu dea rezultate corecte.

*Sursa utilizată pentru statistici https://www.nhs.uk/



Citiţi şi

Ce nu știai despre ovulele contraceptive, metoda modernă de contracepție locală: eficacitate, păreri și avantaje

Nu cred așa ceva!

Înainte, orgasmul avea reputația că rezolva orice problemă. Acum e mersul pe jos :)

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro