Oare de ce închidem ochii când plângem, ne rugăm, visăm şi ne sărutăm? Poate pentru că cele mai frumoase lucruri pe lumea aceasta nu le vedem cu ochii, ci le simţim cu sufletul…
Minunată explicație prin sensibilitatea ei! Vă spun însă că există şi o variantă pur ştiinţifică referitoare la momentele acelea magice în care îndrăgostiţii se sărută. Emoţia fiind intensă, iar fiorii cuprinzând întrega fiinţă a celor doi, organismul reacţionează descărcând adrenalină, care accelerează bătăile inimii pentru a pompa mai mult sânge la nivelul grupelor musculare, în eventualitatea că vor exista ceva mişcări…
Pe lângă acest efect, adrenalina produce şi midriază (dilatarea pupilelor), astfel încât o cantitate mai mare de lumină va cădea asupra retinei, reacţia reflexă fiind închiderea pleoapelor. Acest fenomen se pare că este sensibil atenuat la bărbaţi de una din trăsăturile speciei noastre, şi anume voyerismul. Nouă, bărbaţilor, ne place să privim, plăcerea sporind cu cât vedem mai multe. Aşa încât, dragi cititoare, dacă veţi deschide ochii din întâmplare în timpul unui sărut pasional şi-l veţi surprinde pe iubitul vostru privindu-vă intens, cu ochii cât cepele, să nu-l acuzaţi de insensibilitate. Pur şi simplu se bucură de peisajul încântător pe care i-l oferiți…
Am vizionat pe Facebook un filmuleţ al cărui titlu era „Puterea cuvintelor”. Un cerşetor aflat pe un trotuar avea lângă el un borcănel pentru bani şi un carton pe care scrisese „Sunt orb”. Din când în când, unii dintre cei care treceau prin faţa lui îşi făceau milă și îi aruncau câte o monedă. La un moment dat, de el se apropie o tânără care îi pune o bancnotă în borcănel şi apoi pleacă. Face doar câţiva paşi, se opreşte, stă o clipă pe gânduri şi se întoarce. Se apleacă, ia cartonul şi începe să scrie ceva pe spatele lui, timp în care cerşetorul, care nu ştia ce se întâmplă, începe să-i pipăie pantofii. Tânăra lasă cartonul lângă cerşetor şi se pierde în mulţime. Minune! Ca prin farmec, cei care treceau prin faţa cerşetorului şi citeau ceea ce tânăra scrisese pe carton îi ofereau bani după bani. Peste un timp, tânăra se întoarce şi se opreşte în faţa cerşetorului, contemplând mulţumită borcănelul plin cu monede. Cerşetorul îi atinge pantofii, o recunoaşte şi o întreabă: „Ce ai scris acolo atât de impresionant?” La care ea îi răspunde, surâzând: „Acelaşi lucru pe care l-ai scris tu, însă cu alte cuvinte…” Iată ce scrisese tânăra: „Este o zi atât de frumoasă, iar eu nu pot să o văd!”
Cuvintele au forţă! Aldous Huxley le asemăna cu razele X: dacă le folosești așa cum trebuie, ele pot trece prin orice! Ba mai mult, cuvintele au chiar şi magie! Aşa spunea şi Dumbledore în ultimul film din seria Harry Potter. Ele au capacitatea de a leza, provocând răni adânci, dar şi de a vindeca pe măsură, pentru că găsesc de multe ori drumul către sufletul nostru chiar mai repede decât privirea. Mai ales dacă sunt încărcate, dincolo de o anumită înţelepciune, cu energiile noastre interioare şi transmit trăiri autentice. „E uşor a scrie versuri când nimic nu ai a spune,/ Înşirând cuvinte goale ce din coadă au să sune!” afirma Eminescu. Personal – și nu cred că sunt singurul – prefer oricând o inimă caldă, chiar și lipsită de cuvinte, unor cuvinte reci, însă lipsite de inimă…
Pe Dan îl găsiți și aici.
Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare
Poate că nu vei fi primul, ultimul sau unicul ei bărbat
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.